Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "Defensie mag bomen kappen in Schinveld"

De Raad van State heeft vandaag bepaald dat zes hectare bos mag worden gekapt in het Limburgse Schinveld ten behoeve van het nabijgelegen NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen (Duitsland).
awacs-demo-schinveld-sm (13k image)
Demonstratie in Schinveld tegen de boskap
Voor het kappen van nog eens veertien hectare bos is echter geen toestemming gegeven.
Klik op meer.

De NAVO wenst de bomenkap vanwege de vliegveiligheid op en rond de NAVO-vliegbasis. Minister Dekker (VROM) had als boseigenaar Defensie toestemming gegeven om de bomen te kappen. Daarna volgden diverse procedures bij de Raad van State van onder meer milieuclubs.

De gemeente Onderbanken, waarin de bossen liggen, verzet zich tegen de grootschalige kap en wil in het gebied van zes hectare hooguit acht bomen kwijt.

De AWACS toestellen zorgen voor een enorme geluidsoverlast in Schinveld en wijde omgeving. De NAVO en het ministerie van Defensie doen al 25 jaar beloftes om hier verandering in te brengen, maar in al die jaren is de geluidsoverlast alleen maar opgelopen. Op het moment worden piekwaarden gemeten van meer als honderd decibel. De GGZ Zuid Limburg noemde dit onlangs in een rapport schadelijk voor de volksgezondheid.

De minister begon in augustus een zogenoemde Nimby-procedure ('Not in my backyard'), omdat zij meent dat de gemeente de in haar ogen noodzakelijke werkzaamheden in de bossen niet mogelijk maakt. In de voorlopige uitspraak concludeert de Raad van State dat de minister bevoegd was tot deze procedure, gezien het grote belang van de vliegveiligheid. Daarnaast kan de Raad zich vinden in het standpunt van de minister dat de bestaande geluidsoverlast niet merkbaar zal toenemen en de luchtkwaliteit niet zal verslechteren.

De Raad van State vindt de maatregelen in de strook van 6 hectare voldoende duidelijk omschreven. Dat geldt niet voor de maatregelen in de overige 14 hectare. Onduidelijk is of de bomen in dat gebied tot op 1 meter van de grond worden afgezaagd of dat alleen de top uit deze bomen wordt verwijderd en om op hoeveel bomen het gaat.

Het ministerie Defensie liet weten nu in overleg te gaan met provincie en gemeente over het begin van de kap, die volgens het ministerie de vliegveiligheid voor de Awacs-toestellen zal verhogen.

Groenfront! kondigde na de uitspraak aan met buurtbewoners het bos te willen „verdedigen”. „We zijn iedereen in Schinveld aan het verzamelen en we willen mogelijk vrijdagavond al laten merken dat we alles op alles zetten om de kap onmogelijk te maken”. Voorzitter J. Fijnaut van de Vereniging Stop Awacsoverlast uit Schinveld zegt diep teleurgesteld te zijn. „We gaan ons zaterdag beraden op verdere stappen.”

Het bosgebied maakt onderdeel uit van de Schinveldse Bossen, een natuurgebied dat gekenmerkt wordt voor een naar Nederlandse begrippen ongekend hoge soortenrijkdom, en het veel voorkomen van met uitsterven bedreigde flora en fauna.

Veel mensen uit de omgeving zien het bos ook als de laatste barrière tegen nog meer geluidsoverlast.

1 Reactie


Weg met die vliegtuigen. Daar kap je toch geen bomen voor.

Zijn ze nu helemaal van lotje daar boven!!!

Wie denkt er nu eens aan de veiligheid van de mensen die daar wonen? Daar betalen we toch onze belastingcenten voor of niet Dekker?

zei: John op 05/12/2005 om: 12:51u


Powered by Greymatter