Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "Stichting Een Royaal Gebaar klaagt ministers Donner en Verdonk aan"

De Stichting Een Royaal Gebaar heeft vandaag aangifte gedaan tegen de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) in verband met de brand in het cellencomplex op Schiphol.
royaal_gebaar260405 (20k image)
De brand is volgens de stichting geen toevallig incident maar een logisch gevolg van het gevoerde beleid.
Klik op meer.

De stichting vraagt de officier van justitie in Haarlem om een strafrechtelijk onderzoek en klaagt de bewindslieden aan wegens dood door nalatigheid, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel en het onderwerpen van personen aan wrede en onmenselijke behandeling.

Een Royaal Gebaar, waarvan schrijfster Marion Bloem de drijvende kracht is, zegt op te treden namens de overlevenden van de Schipholbrand, de nabestaanden van de slachtoffers en 8000 Nederlanders. Deze mensen hebben op de site van de stichting inmiddels de regering aangeklaagd. Onder degenen die de actie via internet steunen, bevinden zich bekende Nederlanders als oud-minister Pronk, cabaretier Freek de Jonge, schrijver Geert Mak en Jan Mulder.

Donner en Verdonk zijn volgens de initiatiefnemers meer dan uitsluitend politiek verantwoordelijk. Ze menen dat de ministers hebben geweigerd om de noodzakelijke bouwtechnische voorzieningen aan te brengen, hoewel daar twee keer op was aangedrongen. De bewindslieden laten in hun ogen de detentiecentra voor vreemdelingen zo goedkoop mogelijk draaien en hebben daarmee het risico genomen dat er slachtoffers zouden vallen bij een brand.

De stichting vindt het niet nodig eerst de andere langdurige onderzoeken naar de fatale brand af te wachten. Ze waarschuwt voor de kans op herhaling en bovendien zou dan geen recht worden gedaan aan de slachtoffers. De zaak is volgens haar juridisch voldoende helder om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de verantwoordelijkheid van het tweetal.

Volgens Een Royaal Gebaar hebben de overlevenden van de Schipholbrand niet de noodzakelijke specialistische hulp mogen ontvangen om hun trauma’s te verwerken, terwijl bovendien is aangekondigd dat de uitzettingen gewoon doorgang zullen vinden. De Stichting roept de asieladvocatuur dan ook op om collectief een kort geding aan te spannen. Aangezien er overlevenden zijn zonder advocaat roept de stichting de vereniging van asieladvocaten op om alle namen van degenen die bij de ramp betrokken waren op te vragen en elke overlevende van deze ramp te helpen.

Marion Bloem zette eerder dit jaar de actie 'Een Royaal Gebaar' op om meer asielzoekers een verblijfsvergunning te geven. Meer dan 200.000 mensen betuigden toen hun steun aan de oproep, die was gericht aan koningin Beatrix in verband met haar 25-jarig jubileum.

1 Reactie


Pf... Donner en Verdonk big grin
Dan hebben we het ook weer over van die mensen, waarvan je stiekum denkt: Wat doen die in de politiek, haha.

Maar dit is 'n domme actie van hun die te ver gaat, zullen we hun 'es even in onveilige gevangenissen zetten?
Of wat mij betreft alleen in tochtige gevangenissen, zonder dekens.

Nee, ik moet zeggen dat ik wel een beetje respect voor mijn medemens heb en dit niet serieus meen, maar dat ik wél vind dat onze beide ministertjes zich daar ook maar 'ns een beetje aan mogen houden!

zei: Mia op 06/12/2005 om: 17:41u


Powered by Greymatter