Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "Actieblad Ravage stopt ermee"

Na 17,5 jaar stopt actieblad Ravage aan het eind van dit jaar met verschijnen.
ravage0512 (37k image)
De website van het blad blijft voorlopig wel gehandhaafd en zal periodiek van nieuwe teksten worden voorzien.
Klik op meer.

De belangrijkste reden voor het stopzetten van het driewekelijks blad is dat de enig overgebleven redacteur, Alex van Veen, ermee ophoudt. Ondanks verwoede pogingen is het niet gelukt om nieuwe redacteuren voor Ravage te vinden.

Voorts had het blad de laatste twee jaar te kampen met een forse afname van het aantal abonees. Factoren die volgens betrokken medewerkers hierbij een rol spelen zijn de economische crisis, het gebrek aan perspectief voor radicaal vrije geluiden en de invloed van internet. In het komend nummer dat tevens het laatste nummer zal zijn dat verschijnt, wordt hier nader op ingegaan.

Door deze dalende lijn is er een financieel tekort ontstaan van zo'n 4000 euro. Een schuld die zoals gebruikelijk bij bladen berust bij de drukker van het blad, de Raddraaier in Amsterdam. Wie wil kan een bedrag overmaken op giro 5859751 t.n.v. Ostadeblade in Amsterdam zodat het geld alsnog aan de drukkerij kan worden overgemaakt.

Het laatste nummer verschijnt op vrijdag 16 december. Wie aan dit laatste numer wil bijdragen, dient dit voor donderdag 8 december te doen.

Ravage was indirect een voortzetting van het actieblad Bluf! Toen dit blad er in de tweede helft van de jaren tachtig mee stopte, kwam er een nieuw actieblad in Amsterdam, NN genaamd. Ravage is hiervan de rechtstreekse voortzetting.

Al die jaren is Alex van Veen de redactionele spil geweest. Zijn inspanningen voor het blad zijn ongekend langdurig en intensief geweest. Daarvoor verdient hij een geweldig compliment! Er zijn maar weinig mensen in het alternatieve bladencircuit die dit werk zo lang volhouden en in staat zijn een zekere kwaliteit te handhaven.

De makke van Ravage is veelal wel geweest dat het te weinig steunde op een redactiegroep die langdurig in staat was het blad te dragen. Nadat redacteur Freek Kallenberg er een paar jaar geleden mee stopte was de vraag gerechtvaardigd hoe lang Alex in staat zou zijn de verschijning voort te kunnen zetten. In de zomer van dit jaar was reeds duidelijk dat het einde van Ravage in het verschiet lag.

Met het stoppen van Ravage wordt als het ware een tijdperk afgesloten. De links-radikale actiebeweging zal voortaan niet meer beschikken over een 'eigen' actieblad dat verslag doet van de activiteiten van deze beweging.

De functie van de bladen van weleer, Nederland telde vanaf de jaren '80 talloze lokale en regionale actiebladen, wordt nu reeds jarenlang overgenomen door internet. Het maken van bladen is arbeidsintensief, kost relatief veel geld en is een langzaam medium in vergelijking met internet. Dat werkt in vergelijking supersnel, is relatief goedkoop, kost minder tijd en levert minder werk op.

Ravage bedankt!

19 Reacties


Als je NN als voortzetting van Bluf! ziet - en dat lijkt mij niet ongerechtvaardigd - dan is de lijn langer: want Bluf! was weer een voortzetting van de Kraakkrant. Opmaak en inhoud van Ravage hebben die continu´teit eigenlijk steeds onderstreept. Wat te zeggen? Het blad was (bijna) een instituut. Iets waarvoor in dit land geen plaats is. Om die kreet ook eens te slaken: dat spijt mij - voor Nederland.
Vaarwel, voorheen de Kraakkrant!

zei: Prul op 03/12/2005 om: 01:01u

Ach internet is handiger, kan je veel radicalere meningen kwijt, zonder redactie censuur! En via neem een provider in een ander land? en problemen krijg je niet.

Ravage jammer dat je gaat, maar een radicalere mening is vereis in deze barre tijden!

Strijdbare groet,
NN

zei: NN op 05/12/2005 om: 01:33u

Stoppen?
Is het probleem van redacteur niet deels in het verlengde van het financieel / betaalde oplage probleem?

Meeste bladen gaan eerst sleutelen aan vorm etc.

"Keer het Tij" -juist.
Maar het tij is deels veranderd en wordt nooit meer hetzelfde.
Ook het activisme is deels veranderd.
Er is veel burger activisme welke wat losstaat van het links-activisme. Nee, ik heb het hier niet over rechts-activisme, maar neem eens een site als www.sdnl.nl.

Waarom niet ietsje omvormen?
Gewoon hetzelfde, maar wel de brug slaan naar andere vormen van activisme (exclusief 'egoistisch activisme')?
Wellicht dat het oplageprobleem dan voorbij is; neem aan dat die sites graag Ravage promoten als zij ook eens vermeld worden.
Ook krijg je zodoende een breder publiek.

zei: Marconi op 05/12/2005 om: 08:51u

de url boven naar de sdn werkt niet.

http://www.sdnl.nl/index1024.html

zei: peter op 05/12/2005 om: 19:53u

opgeruimd staat netjes...
heb tijden terug al mijn abonement opgezegd, als ik nieuwrechtse zooi als hemelrijk wil lezen dan scoor ik wel de metro.
voor pretensieus middenklasse links geouwehoer lees ik de groene amsterdammer, die schrijven een stuk beter en voor axie nieuws heb ik indymedia.nl

verder vond ik die strafzaak wegens antisemtisme tegen alex nog altijd terecht en snap ik de dames die het redaxilokaal dichtmetselden ook prima...

zei: j. west op 05/12/2005 om: 23:55u

Strafzaak?
Dat hij Peter Edel zijn verhaal liet doen? Was weinig antisemitisch aan. Als iemand misstanden aan de kaak stelt, kan je het wel zien dat iemand zich ergens op fixeert, maar dat hoeft zeker geen anti-semitisme te zijn; integendeel.
Bovendien is voor eenieder die de moeite neemt het nieuws te volgen, overduidelijk dat zowel links als rechts activisme een hoer zijn voor groepen als Saroef, waarover niemand wat mag zeggen.
De mens heeft duistere kanten. Wanneer je groepen boven de wet stelt en elke discussie en controle op -in dit geval- SOMMIGE Joodse groeperingen en netwerken onmogelijk maakt, creeer je nieuwe fascisten.
BVD! AIVD bla-bla geouwehoer en rookgordijnen.

De term anti-semitisme is bedacht door Rothschild in 18xx om journalistiek onderzoek naar zijn foute handel en wandel te dwarsbomen.
En voor soortgelijke zaken wordt die term nog steeds misbruikt.
Maar degenen die deze term gebruiken, zijn zelf racist. Het is een raciale term die alleen ter vermeende bescherming van Joden geldt en niet voor andere gediscrimineerde groepen.

zei: Marconi op 06/12/2005 om: 12:26u

gelukkig is 'De Socialist' er nog om de leegte te vullen die Ravage achterlaat.

Lees hem online op www.internationalesocialisten.org

zei: Frenk op 06/12/2005 om: 11:02u

Wat een geweldig nieuws! Eindelijk een einde aan dit zielige blaadje

zei: blubje op 06/12/2005 om: 11:53u

Erg jammer dat zo'n mooi vormgegeven en informatief blad met zo'n lange historie ter ziele gaat. Ik zou wel eens meer willen weten over het hoe-en-waarom van het stoppen van Freek en nu Alex en hoe het komt dat er geen andere redacteuren gevonden zijn (ik dacht toch regelmatig nieuwe namen te zien, maar daar stonden Freek en Alex als 'eindredacteur' dan weer buiten). De lijn van Ravage was wat mij betreft realistisch. Ik hoop daarom niet dat men gestopt is door aanvallen van zuiverende scherpslijpers en andere zondaarzoekers.

zei: Ernst op 06/12/2005 om: 12:20u

Marconi, jij bent toch de complotdenker en antisemiet Mark Metzelaar? Jij bent toch even geleden ook in de Ravage ge´nterviewd? Jij bent toch van mening dat AFA in handen is van de joden? Kortom, gaat heen...

zei: NN op 06/12/2005 om: 13:58u

"De lijn van Ravage was wat mij betreft realistisch."

Zeker, vooral als je zit te wachten op artikelen waarin Fortuyn en Van Gogh opgehemeld worden, waarin Pamela Hemelrijk kritiekloos ge´nterviewd wordt, waarin criminaliteit en etniciteit aan elkaar worden gebonden, etcetera. Nu zal ik volgens Ernst wel een "zuiverende scherpslijper" zijn, maar dat moet dan maar. Liever dat dan het omarmen van allerlei rechtse en fortuynistische lieden.

zei: M & M op 06/12/2005 om: 14:04u

Het is altijd in de anarchistische en alternatieve bladencultuur een probleem geweest dat wanneer er zekere controversiŰle artikelen verschijnen mensen meteen de neiging hebben hun abonnement op te zeggen.
Ik heb dat nooit zo kunnen begrijpen. Alsof wij roomser dan de paus zouden moeten zijn en als partijcommunisten recht in de leer.

zei: J.B. Arend op 06/12/2005 om: 23:29u

"And having gotten through the editorial no doubt I must have frowned...."
Het onnavolgbare Engels van ABBA in The day before you came...
Fronsen, maar wel blijven lezen...
Kan nu niet meer dus.

zei: Prul op 07/12/2005 om: 01:02u

"Marconi, jij bent toch de complotdenker en antisemiet Mark Metzelaar? Jij bent toch even geleden ook in de Ravage ge´nterviewd? Jij bent toch van mening dat AFA in handen is van de joden? Kortom, gaat heen..."

Antisemiet ben ik niet; heb Joodse kennissen en vrienden (zat gister nog met 2 aan de bar, waarvan een op jonge leeftijd pistolen jatte van Duitsers) en mijn oma van moeders kant heeft bruin haar, donkere ogen en komt uit een textielfamilie nabij de Duitse grens die mogelijk afstamt van de 1e golf Joden die lang geleden naar NL kwam vanuit Duitsland. Overigens hadden mijn opa en oma een Joodse onderduiker en mijn opa is een jaar gevolgd door de SA/SS vanwege zijn socialistische contacten en ondervraagd door Aus der Funten over een bomaanslag.
Verder heb ik in het linkse wereldje nooit enige afkeer getoond naar iemand vanwege zijn/haar komaf.

En dat "AFA in handen is van Joden" zijn niet mijn woorden. Wel dat er relatief veel mensen van Joodse komaf inzitten, wat ook logisch is vanwege de verschrikkingen van WW2.
Niets mis mee, maar men dient dan wel te waken voor manipulaties door individuen die tevens lid zijn van groepen met een andere agenda als Saroef, JDL, B'nai Brith (bijv. het duo: MDI-Eissens & CIDI-Naftaniel), Mossad.

zei: Marconi op 07/12/2005 om: 18:08u

Ja laten we nog eens even gaan zeiken op elkaar.

Ravage ten einde is een droevig feit. Ravage was dan wel niet altijd even "objectief", maar nog altijd prettig om te lezen.

zei: R op 07/12/2005 om: 23:51u

Dat Ravage ermee stopt is volgens mij een grote grap. Een slimme truuk om weer wat publiciteit te genereren en lezers te werven, want dat is altijd hard nodig. Heeft de Vrije al aan wederhoor gedaan, want waar baseert de schrijver van dit bericht zich eigenlijk op?

zei: Bert S. op 08/12/2005 om: 12:08u

Geen grap: De problemen zijn wat langduriger en ernstiger dan sommigen dachten:
http://www.antenna.nl/ravage/tienjaarravage.htm

Daarin valt te lezen dat er al jaren sprake is van problemen rond:

* het vinden van (onbetaalde / slecht betaalde) journalistieke en redactionele medewerkers;

* oplopende kosten en teruglopende inkomsten uit abonnementen (mede dankzij internet);

* Het dogmatisme van de achterban die geen breder perspectief wenst, waarna Ravage tussen wal en schip valt. Een verbreding is noodzakelijk, maar de achterban haakt af.
Links(-activisme) is momenteel zowat een scheldwoord geworden waardoo ander publiek weer afhaakt omdat het blad toch teveel aan deze groep blijft hangen. Padstelling?

Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Louis Seveke, Willem Oltmans, Karel Glastra van Loon.
Allemaal activisten, maar niet allemaal links, maar ook weer niet extreem-rechts.
Allemaal opgeruimd in enkele jaren tijd; de kritische geluiden ruimen het veld.
En ondertussen is het alleen in Nederland waar dit rare klimaat bestaat dat ene groep activisten andersdenkenden activisten uitsluiten.
OZO!!! Oranje Zal Overwinnen. Met dank aan deze opstelling...

zei: Marconi op 08/12/2005 om: 12:36u

De bron van het stoppen van Ravage betreft in eerste instantie een brief die alle abonnees op 2 december van het blad kregen. Daarin staan alle hier vermelde feiten vermeld.
De reden dat vanuit het blad verder zelf (nog) niet gereageerd wordt, is gelegen in de persschuwheid die men betracht. Aldus is mij gebleken uit correspondentie met de redacteur van Ravage.

zei: J.B. Arend op 08/12/2005 om: 22:14u

Interview oudredacteur Freek Kallenberg in Het Parool van Zaterdag 10 Dec 2005: "Ravage heeft zijn tijd gehad":
"...Aan het blad bestaat geen behoefte meer. 'De tijd voor acties neemt af'. ...We hebben geen redacteuren meer die de artikelen bewerken...anderen niet in de weg zitten. We scheppen ruimte voor nieuwe initiatieven... In die tijd diende Ronny Naftaniel van het CIDI een klacht in tegen Ravage wegens een artikel van Peter Edel. Deze beweerde dat joodse bankiers 'geen frisse rol' hadden gespeeld voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Maar we zijn niet veroordeeld wegens antisemitisme"... ooit de buitendeur van de redactieruimte werd dichtgemetseld. "In ons blad hadden we een seksistisch verhaal geplaatst van een mannelijke lezer. Het was bedoeld als parodie. Maar een aantal mensen zag dat niet en las het als een aanranding"... In de jaren negentig begon het abonnementenaantal gestaag af te nemen... "We moesten nieuwe doelgroepen zoeken en..." ... "Er is nog wel een plan om digitaal in de lucht te blijven. Niet in de vorm van een nieuw nummer, maar meer in de vorm van een open podium.
(einde stuk)

M: Zonde, zonde... Heb rondgevraagd, maar voor velen (gematigden) is de naam te besmet.
Had het liefst een doorstart gezien met behoud van de huidige opzet/inhoud/berichtgeving en wat verbreding/uitbreiding naar andere vormen van activisme, welke de laatste jaren sterk gegroeid zijn.
"Beau Rivage"; slechts als lichte naamswijziging, om een verschil aan te duiden en een flitsende Yuppennaam te hebben (tot ze de inhoud lezen...)
Helaas, de gelikte mediaverhalen uit de 'linkse hoek' ten spijt (of juist daardoor!), er is momenteel een heel negatief beeld over het links-activisme en dat begint al ergens voor het politieke midden.

Misschien dan maar terug naar de basis?
Er zijn diverse locale bladen die wel lopen.
Misschien het huidige Ravage, of een vervolg daarop, die gewoon bestaande artikelen samenvat uit alle locale 'kraak'bladen?
Het zal dan wel dogmatischer worden en 'wereldvreemder'; het links-activisme verder van de maatschappij vervreemdend.
Hoop op een introspectie en dat er met behoud van het goede, een verbreding kan ontstaan waarin voor iedereen met integere bedoelingen, plaats is.

zei: Marconi op 12/12/2005 om: 08:57u


Powered by Greymatter