Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "NSV-betoging bezorgde Leuven grimmige avond"

De Leuvense binnenstad heeft donderdagavond een grimmige avond beleefd. Een 400-tal betogers manifesteerden vanaf 20u30 op initiatief van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) onder het motto "Na 175 jaar... BelgiŽ barst".
N_051201_RellenLeuven_v (15k image)
Een uur eerder trokken een 600-tal linkse manifestanten door de binnenstad die het extreem-rechts karakter van de NSV-betoging op de korrel namen.
Klik op meer.

Agent raakte zwaargewond
De Leuvense politie pakte een tiental tegenbetogers op. Bij de politie vielen een viertal gewonden. Een politieman werd aan het Fochplein door een steen aan het hoofd getroffen, raakte bewusteloos en werd met de MUG afgevoerd. Momenteel is hij terug aan de beterhand. Er was materiŽle schade aan een pand aan het Ladeuzeplein waar NSV-betogers een deur inbeukten en een rolluik vernielden. Aan het station beschadigden tegenbetogers enkele voertuigen, fietsen en werd ook een container in brand gestoken.

De tegenbetoging waartoe enkele linkse groepen zoals de Actief Linkse Groepen hadden opgeroepen verliep rustig tot aan het Martelarenplein aan het station. Toen de politie wou verhinderen dat deze groep terug de stad introk richtten enkele betogers vernielingen aan. Tegenbetogers smeten ondermeer de ruit stuk van een bus die Vlaamse manifestanten vervoerden naar de NSV-betoging.

Skinheads vielen mensen aan
De NSV-betoging zelf verliep relatief rustig. Aan elk kruispunt stonden echter wel een aantal tegenbetogers de Vlaamse manifestanten uit te jouwen met slogans als "geen fascisten in onze stad". Aan de Bondgenotenlaan liep het uit de hand toen een 20-tal Vlaamse betogers, waaronder enkele skinheads, de manifestatie verlieten en in enkele straten willekeurig mensen aanvielen. Ook in de Tiensestraat verliet een grote groep het parcours en trok richting Ladeuzeplein waar aan een pand vernielingen werden aangericht. Volgens de Leuvense politie was de aanleiding dat er vanuit dit pand "iets" gegooid werd.

Gewonden bij NSV-tegenbetoging Leuven
De betoging van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) gisteravond in Leuven draaide uit op een oorlog tussen politie en een groep tegenbetogers. Bij de politie vielen vier gewonden. Een agent kreeg een betonblok tegen het hoofd op het Fochplein. Hij werd met ernstige verwondingen afgevoerd maar is intussen aan de betere hand.

Het NSV trok gisteravond door de stad met zo'n 400 betogers. De betoging ťn tegenbetoging zijn een traditie in de studentenstad. Op het Fochplein kwam het rond 21.50 uur tot een harde confrontatie tussen de politie en een groep tegenbetogende anarchisten.

Ze gooiden met ijzeren staven en betonblokken gebruikt voor de restauratie van de Sint-Pieterskerk. Een politieman werd door een steen aan het hoofd getroffen, raakte bewusteloos en werd met de MUG afgevoerd.

Tegenbetoging
Een tegenbetoging van zo'n 600 man, waartoe enkele linkse groepen zoals de Actief Linkse Groepen hadden opgeroepen, verliep rustig tot aan het Martelarenplein aan het station. Toen de politie wou verhinderen dat deze groep terug de stad introk richtten enkele betogers vernielingen aan. Tegenbetogers smeten ondermeer de ruit stuk van een bus die Vlaamse manifestanten vervoerden naar de NSV-betoging.

De NSV-betoging zelf verliep relatief rustig. Aan elk kruispunt stonden wel een aantal tegenbetogers de Vlaamse manifestanten uit te jouwen met slogans als 'geen fascisten in onze stad'. Aan de Bondgenotenlaan liep het uit de hand toen een twintigtal Vlaamse betogers, waaronder enkele skinheads, de manifestatie verlieten en in enkele straten willekeurig mensen aanvielen.

Zie ook: http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/051201RelletjesLeuven/index.shtml

(Bijdrage van F.)


Powered by Greymatter