Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "Actie tegen komst Le Pen in Gent hardhandig uiteengeslagen"

In Gent is woensdagavond een blokkade-actie tegen de komst van de voorman van het Franse Front Nationale Le Pen hardhandig door de politie uiteengeslagen.
lepentegent (15k image)
Klik op meer voor een ooggetuigeverslag.

door Coulro op donderdag, 1 december 2005 - 13:11:00

Op 30 november gaf Jean-Marie Le Pen, de leider van de Franse fascistische partij Front National in Gent een lezing over zijn ideologie en kijk op Europa. Dit was op uitnodiging van de oud-studentenkring van het Katholieke Hoogstudenten verbond (KHSV), een studentenvereniging die ook al niet verlegen zit om haar extreemrechtse karakter. Aanvankelijk zou de lezing doorgaan in de Aula Academica, de meest prestigieuze zaal van de Universiteit Gent. Een dag voor de lezing werd echter door de universiteit verklaard dat de veiligheid van het gebouw en de aanwezigen niet gegarandeerd kon worden aangezien er net voor de lezing een al lang op voorhand geplande bijeenkomst van doctoraatsstudenten zou plaatsvinden. De Gentenaar kondigde vervolgens aan dat de lezing op een alternatieve locatie zou doorgaan. Het Dienstencentrum in Gentbrugge was blijkbaar uitgekozen als alternatieve locatie. Vanuit KHSV bleef men echter oproepen om te verzamelen aan de ingang van de universiteit in de Volderstraat waardoor het toch niet helemaal duidelijk was waar de lezing uiteindelijk zou doorgaan.

Vanaf enkele dagen voor de aankomst van Le Pen, werd op Indymedia Oost-Vlaanderen de oproep gelanceerd om te mobiliseren tegen de aanwezigheid van deze notoire fascist in Gent. Ook vanuit Antwerpen wilden we met enkele mensen duidelijk stellen dat deze veroordeelde negationist die in het verleden gesteld had dat de gaskamers slechts een detail in de geschiedenis waren, niet welkom was in BelgiŽ.
Vanaf een uur of zeven verzamelden een dertigtal antifascistische activisten zich op de Kouter in Gent. Na een half uur zagen we enkele bussen verschijnen. We wisten toen meteen dat men het verzamelde publiek in de Volderstraat naar Gentbrugge zou vervoeren. Aangezien de actie die zou volgen volledig op improvisatie moest berusten, volgde er een korte discussie over de toe te passen tactiek. Terwijl enkele verkenners per fiets de nodige informatie doorbelden, werd er uiteindelijk beslist dat we een blokkade zouden installeren op het einde van de Volderstraat.
Wachtend op het kruispunt van de Volderstraat en de Mageleinstraat, bleef alles een hele tijd rustig, te rustig. Rond half negen, het moment waarop de geblokkeerde bussen een half uur vertraging hadden opgelopen, werd voor de bussen een enkele linie gevormd van politie in reluitrusting. Enkele minuten later verschenen uit een zijstraat een tweede linie die ook de doorweg achter ons versperde. Tweemaal werd we door een megafoon snel achter elkaar vriendelijk verzocht om het kruispunt te verlaten . Hierop haakten we met het grootste deel van de groep de armen in elkaar en bereidden ons voor op wat zou volgen. Enkele seconden later waren we volledig omringd en volgde de eerste rake klappen met de wapenstok. We hielden dit een aantal minuten vol terwijl de politie steeds agressiever werd. We riepen naar elkaar: Inhaken! , Blijven volhouden! , Niet afgeven! , Iedereen in orde?! . Ik stond nu met mijn rug uit alle macht tegen een schild te duwen. Plots greep een hand over mijn hoofd onder mijn kin en trachtte mij zo achteruit uit het blok te sleuren. Ik dacht nog dat hij mijn nek zou breken. Ondertussen werd mijn rechterbeen met een wapenstok bewerkt. Mijn buddy leverde goed werk hieraan een halt toe te roepen. Korte tijd later viel het blok volledig uiteen en begon men ons wild achtervolgend door de enige overblijvende straat te jagen. Diegenen die het traagst liepen kregen nog meer klappen, diegenen die struikelden ook. In mijn vlucht trachtte ik nog een persoon mee op te rapen. Ik geraakte hierdoor achterop en kreeg vervolgens een harde mep op mijn rechterpols. Op het einde van de straat botsten we opnieuw op een linie die ons stond op te wachten. We zaten in de val. Uit het zicht van de camera s werden de wapenstokken verder duchtig gehanteerd. De meeste mensen staken nu ontredderd hun handen in de lucht. Het geweld werd stilaan minder intens. Nu pas voelde ik de stekende pijn in mijn pols die duidelijk verstuikt was. Korte tijd later werd de omsingeling opgeheven en liet men ons gaan. Terwijl we konden bekomen gingen we bij elkaar na of ondanks alles iedereen in orde was en of er weet was van arrestaties. De meeste bleken lichte verwondingen te hebben, niemand zou zijn gearresteerd.

Het was enerzijds mooi om te zien dat een relatief kleine groep mensen die besefte dat hun aantal niet meteen in hun voordeel speelde toch doorzette en al het verzet boden dat op dat moment in hun mogelijkheden lag. Anderzijds kon men zich afvragen wat dit gewelddadige politieoptreden geoorloofde. Was dit de verdediging van de democratie? Of was het de verdediging van het recht op vrije meningsuiting waarop fascistische partijen en organisaties zich tegenwoordig zo graag op beroepen? Terwijl in de Gentse binnenstad de enige directe actie tegen deze bijeenkomst hardhandig werd uiteengedreven, werd het dienstencentrum in Gentbrugge en zijn fascistische inhoud beschermd met friese ruiters, honden, een tiental pantserwagens en een waterkanon. Men kan zich afvragen hoe de verhoudingen in onze maatschappij vandaag de dag liggen en wie nu juist die verdedigers van de vrije meningsuiting waren. Nie wieder Faschismus is voor sommigen echt geen holle slagzin.


Andere bronnen :
VRT nieuws (video)
http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/051130Gent/index.shtml#

De Standaard
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=GELL0RA0&date=20051201&demo=False

Het Nieuwsblad
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G7NL0TML

(Bijdrage via F.)


Powered by Greymatter