Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/02/2005: "Nog een cijfer om bij stil te staan"

Voorstanders van de doodstraf in de Verenigde Staten herdachten ter gelegenheid van de duizendste staatsdode het aantal bij geweld gedode mensen in de VS sinds de herinvoering van de doodstraf.

pistool (7k image)
De eerste de beste: resultaat van zoekmachinetocht naar wapens te koop op het net
Klik op meer

Dit is het duizelingwekkende aantal van zeshonderdduizend (600.000), de bevolking van Rotterdam, royaal de bevolking van sommige eilandstaten die lid zijn van de Verenigde Naties. Dit aantal is gehaald in 28 jaar.

Voorstanders van de doodstraf in de VS zien hierin natuurlijk geen aanleiding zich af te vragen wat er mis is met dit land, zoals Michael Moore in Bowling for Columbine probeert. Al was diens concusie ook niet overtuigend: "blijkbaar zijn wij gek." Moore kwam tot deze diagnose door de VS te vergelijken met Canada waar het bezit van dodelijke wapens klaarblijkelijk ook als een mensenrecht wordt gezien. En toch is Canada niet zo moordlustig - de bevolking niet, de staat evenmin.
Canada is op een gegeven ogenblik opgehouden zich door racistisch geweld uit te breiden - toen de witte kolonisten de Grote Oceaan en de IJszee bereikten. Het heeft verder geen oorlog met buurlanden gevoerd. Maar goed, zelfs als we een passende verklaring zouden hebben zou het moorden niet ophouden.
En wie een wapen ter hand neemt om een ander te bedreigen of te doden is op dat ogenblik zelf even "staat". De officiŽle staat evenwel is extra laakbaar omdat hij een voorbeeld meent te geven door in koelen bloede iemand te doden - en door het cijfer zeshonderdduizend aan te halen geven de voorstanders van de doodstraf zelf toe dat de doodstraf geen remedie tegen geweld is - al vrees ik dat ze eenvoudigweg te dom zijn om dit in te zien.


Powered by Greymatter