Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/01/2005: "Zuid-Afrikaans anarchist Abel Ramarope in gevangenis overleden"

De Anarchist Black Cross organisatie in Zuid-Afrika maakte enkele dagen geleden bekend dat de anarchist Abel Ramarope reeds in september in de gevangenis is overleden.
libertad (30k image)
Abel Ramarope overleed aan de gevolgen van astma in de centrale gevangenis van Pretoria.
Klik op meer.

Abel Ramarope werd door zijn betrokkenheid bij de anti-apartheidsstrijd tot gevangenisstraf veroordeeld. Hij was toentertijd lid van het Pan-African Congress (PAC). Door zijn contacten met de groep van Anarchist Black Cross in Zuid-Afrika begon hij vanaf het begin van 2004 een sterke belangstelling voor het anarchisme te ontwikkelen. Hij las alles waar hij zijn hand op wist te leggen.

Ondanks dat hij reeds tien jaar gevangen zat in vernederende omstandigheden waar mishandeling aan de orde was, ging zijn overgang naar een anarchistische overtuiging gepaard met een onvoorstelbare hoop in een betere toekomst.

Dit terwijl hij was vergeten zowel door de organisatie waar hij toe behoorde (PAC) als door degenen voor wiens vrijheid hij vocht.

In de gevangenis zette hij een clandestiene lees- en studiegroep op over anarchisme. Hij trachtte gevangenen te ontwikkelen over de werkelijke aard van het gevangenissysteem en de corruptie binnen het ANC en de Amnesty Commissie.

Deze Commissie weigerde amnestie toe te kennen aan politieke gevangenen uit het tijdperk van apartheid die niet waren verbonden met het ANC of behoorden tot de politie of legereenheden van Zuid-Afrika.

Abel was een inspiratiebron voor het verzet tegen de onrechtvaardigheid van het maatschappelijk systeem. Voor hemzelf verlangde hij niets. Zo mochten betrokken van de groep van Anarchist Black Cross niets voor hem meenemen dat zijn verblijf in de cel kon veraangenamen. Hij voelde zich sterker als hij leed.

Hij wilde evenmin dat er iets gekocht werd in de gevangeniswinkel. Dat droeg slechts bij aan het verrijken van de corrupte gevangenisbewaarders en het gevangenisdepartement. In plaats daarvan vroeg hij Anarchist Black Cross om een ketel waarmee hij heet water kon koken. Dat hielp tegen zijn astma, zei hij.

Indien Abel niet tien jaar lang in de gevangenis had hoeven door te brengen, waar hij moest overleven op een waardeloos dieet en geen toegang had tot de juiste medicijnen, dan had hij waarschijnlijk de kracht gehad om behalve tegen zijn onderdrukkers ook tegen zijn ziekte te vechten.

Tot slot: de gevangenis waar Abel overleed wil geen nadere informatie over de datum en de dood van Abel doorgeven tot een schriftelijk verzoek daartoe wordt ingewilligd door het ‘Department of Correctional Services’ (de gevangenisautoriteiten)...

1 Reactie


"Je moet beseffen dat we het slachtoffer zijn van onze vrees om op tekomen voor waar wij als mensen recht op hebben, binnen of buiten de gevangenis.
We zijn in de eerste plaats vastbesloten zo nodig ieder barbaars of tyranniek systeem te weerstaan. Er moet verandering komen, en ze zal komen en worden bewerkstelligd door hen voor wie zij het nodigst is.
We moeten sterk zijn zelfs als ons dat in de gevangenis brengt. We kunnen het ons niet veroorloven ten koste van de kapitalisten geofferd te worden.
We hebben gevochten voor de verandering van dit land en toch wordt ons het recht ontnomen de vruchten van ons werk te genieten. Nu wordt onze stem bij verkiezingen als het belangrijkste gezien, maar ons politieke activisten/gevangenen vrijlaten is voor hun niet belangrijk."
Citaat van Abel Ramarope, zoals gegeven door de kameraden van Zabalaza.

A luta continua!

zei: Prul op 01/12/2005 om: 23:49u


Powered by Greymatter