Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/30/2005: "Wakker Dier door rechter in gelijk gesteld"

Dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier hoeft haar campagne 'Rem het virus, eet geen kip' niet stop te zetten.
remmer_animatie (45k image)
Dat bepaalde vanmiddag de Amsterdamse rechter in kort geding die de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hadden aangespannen. Deze eisten een verbod van de campagne.
Klik op meer.

Wakker Dier roept in deze campagne op geen kip of andere pluimveeproducten meer te eten, zolang de dieren niet ingeënt mogen worden tegen vogelgriep.

De pluimveesector is van mening dat Wakker Dier zich schuldig maakt aan „misleiding” van consumenten. De organisatie zou „onrechtmatig inspelen op angsten” bij Nederlanders voor het virus. De pluimvee-industrie had in kort geding geëist dat Wakker Dier de campagne zou staken. Daarbij werd de boodschap van Wakker Dier verdraaid, alsof deze organisatie consumenten bang wilde maken dat je van het eten van kip vogelpest kan krijgen.

De rechter kwam tot de conclusie dat de oproep om geen kip te eten 'voldoende grondslag in de feiten' vindt. Ook vond hij dat Wakker Dier aannemelijk heeft gemaakt dat de grote concentraties pluimvee bijdragen aan het instandhouden van besmettingen. Iets wat de pluimvee-industrie ten stelligste ontkent. Jaarlijks worden 47 miljard kippen een kopje kleiner gemaakt.

De pluimvee-organisaties eisten een verbod op radiospotjes van Wim.T.Schippers in het kader van de campagne "rem het virus , eet geen kip", uitingen via de website in het kader van de campagne of mededelingen aan derden op andere wijze waarin een verband gelegd wordt tussen bestrijding van de vogelpest en het staken van de consumptie van kip, op straffe van een dwangsom van 250.000 € per overtreding.

Afgelopen zaterdag noemde voorzitter Ad Kon van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, één van de eisers, Stichting Wakker Dier in het Agrarisch Dagblad een "criminele organisatie". Wakker Dier beraadt zich op juridische stappen tegen deze kwetsende, ongefundeerde en criminaliserende uitlating.

Voor zover bekend is het de eerste maal ter wereld dat getracht werd een maatschappelijke organisatie die een mening uitdraagt in relatie tot de vogelpestcrisis, via de rechter het zwijgen op te leggen.

In verschillende landen voert Peta, de grootste dierenbeschermingsorganisatie ter wereld, campagne tegen de vleesconsumptie in relatie tot de vogelpest, met slogans als "Bird flu kills, go vegetarian" en "Chicken vaccine: go veg."

Via de website Virusremmer Nu kunnen consumenten een "kippeneed" afleggen waarin ze beloven geen kip meer te eten zolang het non-vaccinatiebeleid wordt gehandhaafd en de vogelpestdreiging niet is beteugeld. Verder kunnen bezoekers een viral movie van Joep Bertrams over de vogelpestdreiging verspreiden.

De website van Wakker Dier vind je hier.


Powered by Greymatter