Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/28/2005: "Video toont schietende huurlingen op Iraakse burgers"

Op internet is een video opgedoken waarop huurlingen willekeurig het vuur openen op Iraakse burgers.
nov14bag (16k image)
Drie huurlingen werden op 14 november in Bagdad door een zelfmoordaanslag gedood
De Sunday Telegraph ontdekte de beelden op een site die wordt gerund door werknemers van het beveiligingsbedrijf Aegis Defence Services.
Klik op meer voor ondermeer de beelden.

De ruim twee minuten durende video toont beelden van een viertal scènes waarin vanuit een rijdende auto zonder aanleiding willekeurig met automatische wapens op andere burgervoertuigen wordt geschoten.

De beelden hebben in Engeland tot bezorgdheid geleid, aangezien de particuliere veiligheidsbedrijven die actief zijn in Irak, niet vallen onder de gebruikelijke regelgeving. Dit terwijl ze mogelijk verantwoordelijk zijn voor honderden dode en onschuldige Irakese burgers.

De video verscheen voor het eerst op een website die officieus verbonden is met het bedrijf Aegis Defence Services. Op de site staat vermeld: “Deze site behoort niet toe aan het bedrijf Aegis Defence Ltd, het behoort aan de mannen op de werkvloer, die het hart van het bedrijf vormen”.

Een woordvoerder van het bedrijf dat in 2002 is opgezet door luitenant-kolonel Tim Spicer, een voormalige Scots Guards officier, heeft bevestigd dat het bedrijf een onderzoek heeft ingesteld of een van hun werknemers hierbij betrokken is. "Er is niets dat er op wijst dat deze filmclips in welk opzicht dan ook te maken hebben met Aegis."


Tim Spicer raakte in 1998 in opspraak nadat zijn militair bedrijf Sandlines International werd beschuldigd van het schenden van VN-sancties door wapens te verkopen aan Sierra Leone.

Inmiddels staat er op de betreffende website een bericht van Spicer waarin hij zijn zorg uitspreekt over de media-aandacht voor de website. Ook wijst hij er op dat niemand met de pers mag praten zonder overleg met het management.

De schietpartijen vonden plaats op de "route Irish", de weg die het vliegveld met Baghdad verbindt. Deze weg heeft de twijfelachtige reputatie dat het de meest gevaarlijke ter wereld is. Het aantal (zelfmoord)aanslagen op de bezettingstroepen bedroeg eerder dit jaar in vier maanden tijd zo’n 150.

In de video is de schutter weliswaar niet zien maar valt er wel een Schots of Iers accent te horen. Dit bovenuit het nummer Mystery Train van Elvis Presley dat in de video te horen is.

Het Engelse Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt eveneens de video in relatie met het bedrijf Aegis dat een van de grootste in Irak opererende veiligheidsbedrijven is. Recent heeft Aegis een contract ter waarde van 220 miljoen pond in Irak afgesloten met de Amerikaanse regering. Het bedrijf voert hiervoor veiligheidsdiensten uit en hielp met het inzamelen van stembiljetten bij het recent gehouden referendum in Irak.

Kapitein Adnan Tawfiq van het Iraakse Ministerie van Binnenlandse zaken heeft tegenover de Sunday Telegraph bevestigd dat hij van verschillende families beschuldigingen heeft ontvangen over beschietingen door particuliere beveiligingsbedrijven op snelwegen.

Hij vertelde: “Als de particuliere bedrijven mensen doden, rijden ze gewoon weg en gebeurt er niets. Soms bellen we met de betrokken bedrijven, maar ze ontkennen alles. De families krijgen geld noch compensatie. We hebben nu zo’n 50 tot 60 van dergelijke incidenten gehad.”

Een woordvoerder van het Engelse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei: “Aegis heeft ons verzekerd dat er niets in de video te zien is dat verband houdt met hun bedrijf. Het is nu een zaak voor de Amerikaanse autoriteiten aangezien Aegis onder contract staat van de Verenigde Staten.”

De beelden vind je hier


Powered by Greymatter