Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/27/2005: "Gids voor schoonheid zonder gif van Greenpeace"

Greenpeace bracht onlangs de 'Gids voor schoonheid zonder gif' uit, waarin cosmeticaproducten onder de loupe worden genomen.
greenpeacecosmetica (15k image)
Greenpeace stuurde in augustus 2005 cosmeticabedrijven een brief met een lijst van zo’n twintig schadelijke stoffen met daarbij de vraag: ‘Zitten deze stoffen in uw product?’ En zo ja: ‘Wanneer gaat u ze vervangen door onschadelijker alternatieven?'.
Klik op meer.

Rimpels verdwijnen binnen vijf dagen. Nagels zijn zelfs droog in één minuut. De fabrikanten van cosmeticaproducten verdienen onze eeuwige dankbaarheid: wij blijven voor altijd jong, mooi en stralend!

Maar één ding vertellen de leveranciers van schoonheid er niet bij: dat de crème zo fijn smeert en het parfum zo lekker ruikt is mede te danken aan giftige stoffen. Chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en voor je gezondheid.

Twee stoffen zijn erg populair bij cosmeticaproducenten: ftalaten en synthetische muskverbindingen.

Ftalaten maken PVC zacht en buigzaam. Felle reacties riep het gebruik van ftalaten in speelgoed op. In september 2004 verbood de EU het gebruik van de ftalaten DEHP, DBP en BBP in speelgoed en kinderverzorgingsproducten. DINP, DIDP en DNOP mogen niet langer worden gebruikt in speelgoed voor kinderen tot 3 jaar. Maar ftalaten zitten in talloze dagelijkse producten. Van vinylzeil en regenkleding tot kabels en voedselverpakkingen. Ze worden ook gebruikt als oplos- of fixatiemiddel in cosmetica. Ftalaten kunnen lever en nieren beschadigen. Ze kunnen de hormoonhuishouding verstoren en effecten hebben op de voortplanting en ontwikkeling. Sommige ftalaten zijn mogelijk kankerverwekkend. In de Rijnmond produceert Exxon ftalaten. Exxon is ’s werelds grootste ftalatenproducent.

Synthetische muskverbindingen geven een lekker luchtje aan zeep, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Musk-ambrette is sinds 1995 verboden in de EU. Toch trof Greenpeace de stof in 2003 nog aan in Nederlands regenwater. In 2010 worden binnen de EU ook musk-keton en musk-xyleen verboden. Onderzoekers vonden muskverbindingen terug in vis, mosselen, moedermelk en menselijk bloed. Synthetische musken kunnen de hormoonhuishouding verstoren en de voortplanting beïnvloeden. Sommige musken kunnen kankerverwekkend zijn of de kankerverwekkende eigenschappen van andere stoffen versterken. In Barneveld produceert PFW Aroma Chemicals synthetische muskverbindingen.

De antwoorden van de bedrijven op de enquete van Greenpeace zijn in de Gids terug te vinden, maar staan ook op de website Lichaam zonder gif terug te vinden.

Daar kun je dus zien of jouw favoriete merk giftige stoffen bevat.

Sommige producenten weigerden hun medewerking aan het onderzoek, zoals AS Watson (Kruidvat en Trekpleister), Johnson en Johnson (Fenjal) en Sara Lee (Zwitsal, Sanex en Prodent). Anderen gaven aan de giftige stoffen verwijderd te hebben dan wel in een omschakelingsproces te verkeren. dat geldt voor The Body Shop, Unilever (Axe, Dove en Andrelon) en Beiersdorf (Nivea).

De producten van Weleda (naar eigen zeggen: natuurzuivere lichaamsverzorgingsproducten) kunnen allemaal wel door de beugel van Greenpeace. Dat geldt dus niet voor The Body Shop, de keten die zich graag voorstaat op haar duurzaam, sociaal en diervriendelijk karakter.

Voorts is het opvallend dat ook de tandpasta van Paradontax niet is goedgekeurd. Producent GlaxoSmithKline heeft Greenpeace in augustus 2005 laten weten dat ze geen informatie wil geven over de inhoud van haar producten. Greenpeace heeft de producten van GlaxoSmithKline niet laten testen.

2 Reacties


Hm...

Ik kom er nu dus achter dat ik allemaal vergif op mijn haar en lichaam gebruik somber
*piept* Ik vind 't helemaal niet leuk.

Bedankt voor de waarschuwing in ieder geval, maar ik weet als ik heel eerlijk mag zijn niet hoeveel ik eraan ga doen... Ik bedoel, ik ben ook maar een arme student en 't moet wel betaalbaar blijven hè? big grin

zei: Mia op 28/11/2005 om: 18:10u

Dat houdt dus in dat ik gisteren net een nieuw oogpotlood van Yves Rocher voor Sinterklaas heb gekregen, 't zou ook zielig zijn als die arme vrouw al d'r werk voor niets heeft gedaan, dus probeer ik haar nog wel even te steunen big grin

LOL.

zei: Mia op 06/12/2005 om: 18:14u


Powered by Greymatter