Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/27/2005: "Twijfels bij politie-onderzoek moord Louis Sévèke"

De voortvarendheid van het politie-onderzoek rond de moord op Louis Sévèke roept twijfels op in hoeverre de autoriteiten werkelijk ernst maken met het oplossen van deze aanslag.
Louisdeeez2 (24k image)
Bloemen op de plek van de moord (foto deeez!)
In Nijmegen zelf lijkt men de politie vooralsnog het voordeel van de twijfel gegeven. Althans dat stelt Wouter van Eck (fractievoorzitter GroenLinks Nijmegen) afgelopen zaterdag in de Gelderlander.
Klik op meer.

Waarom is de dader van de aanslag op Louis Sévèke eigenlijk niet meteen opgepakt, zoals bijvoorbeeld het geval was met Mohammed B. in Amsterdam toen deze Theo van Gogh doodschoot? Ook in Nijmegen was de politie vrijwel meteen ter plaatse. Bovendien is de binnenstad waar het tragisch voorval plaatsvond vrijwel geheel afgesloten met 'roadbarriers'.

Waarom duurde het dagen voordat de politie de beelden van de diverse camera's opvroeg waar de dader gezien zijn vluchtweg op staat geregistreerd?

Waarom doet de politie dagen na de aanslag nog sporenonderzoek?

Waarom duurt het dagen voordat er officieel een verdachte wordt opgevoerd die al meteen als zodanig door getuigen was aangemerkt met een duidelijk signalement?

Waarom is er geen compositiefoto van deze man?

Waarom blijft informatie, zoals over de vluchtroute en het signalement van de dader, dagen niet beschikbaar voor het publiek en dient dit in een programma als Opsporing Verzocht pas wereldkundig te worden gemaakt? (En waarom is het godbetert de SGP die dit aan de kaak stelt?)

Daarvoor werden journalisten die vragen stelden over het politieonderzoek door het openbaar ministerie doorverwezen naar het RTL5 programma Bureau Misdaad.

Het onderzoek wordt verricht door 31 manschappen van het korps Gelderland-Zuid. Dit politiekorps was de afgelopen jaren onderwerp van kritiek van Louis Sévèke, die namens menigeen klachten indiende tegen de handelswijze van de politie en talloze onderzoeken naar politieoptredens deed.

Fractievoorzitter Wouter van Eck van GroenLinks Nijmegen en vriend van Louis Sévèke, heeft geen moeite met het feit dat de politie van het korps Gelderland- Zuid onderzoek doet naar de moord, zo liet hij afgelopen zaterdag aan de Gelderlander weten.

"Ik wil de politie het voordeel van de twijfel geven. Laat ze zich maar bewijzen dat ze objectief en adequaat deze zaak kan oplossen. Ze moet in staat zijn deze zaak te scheiden van waar Louis Sévèke mee bezig was.”

De afgelopen week gingen geluiden op als zou het moordonderzoek gedaan moeten worden door bijvoorbeeld de rijksrecherche. "Maar ik zie daar niet zoveel verschil in”, stelt Van Eck. "Ik hoop dat ze snel een uitkomst hebben. Ik hoop dat ze verder zijn dan het lijkt. Meer wil ik er niet over zeggen, eigenlijk.”

Maak je je zorgen, om het motief van de dader, vroeg De Gelderlander, dat Sévèke vermoord is om dat hij iets geopenbaard heeft of op het punt stond dat te doen? "Ik wil er niet over speculeren. We zijn beschadigd en zijn een waardevol iemand kwijt. En toch vond ik bijvoorbeeld de begrafenis een uiting van hoe breed de idealen gedeeld worden en hoe breed mensen zich er voor in willen zetten. Dat geeft troost en schept vertrouwen. En ik moet zeggen: ik ben ook trots op onze geschonden stad. Omdat er geen opgeklopte sfeer is ontstaan, omdat mensen wel geschokt en geschrokken zijn. Er zijn genoeg anderen die verder willen gaan met waar Louis mee bezig was."

1 Reactie


Niet zo gek dat GroenLinks en SP in Nijmegen vertrouwen hebben in de politie. In die stad ZIJN die clubs de politie. Je kunt moeilijk toegeven dat je het apparaat misschien niet helemaal in de hand hebt.
Dat de moordenaar onvindbaar gemaakt wordt is ook weer niet zo vreemd. Als de chauffeur van Fortuijn niet de tegenwoordigheid van geest had gehad snel achter de schutter aan te gaan was die moord waarschijnlijk onopgelost gebleven, lijkt mij. Het zou toch de taak van de politie geweest moeten zijn een schietgevaarlijk individu te overmeesteren.

zei: Prul op 27/11/2005 om: 13:19u


Powered by Greymatter