Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/25/2005: "Rechter verbiedt weghalen kwetsende spandoeken en Rita-affiche"

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de Staat geen spandoeken en affiches meer mag weghalen met beledigende teksten over minister Verdonk.
2970113-382377-groot (26k image)
,,Met de tekst en de vormgeving van de poster wordt uiting gegeven aan de boosheid en verontwaardiging over het omkomen van elf gedetineerde vreemdelingen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost'', staat in het vonnis.
Klik op meer.

Het gaat daarbij om een poster met de woorden 'Reisbureau Rita, arrestatie, deportatie, crematie, adequaat tot het bittere eind', dat bij de Grote Broek in Nijmegen hing en daar meerdere malen door de politie is weggehaald, waarbij zelfs de ruit van de voordeur werd ingeslagen.

Over de gemeente Amsterdam, die in eerste instantie ook was gedaagd, deed de rechter geen uitspraak. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaf namelijk tijdens het kort geding vorige week al aan voorlopig geen spandoeken meer in beslag te nemen.

De rechter oordeelde dat de Staat dat ook niet mag doen, tenzij het OM overgaat tot strafvervolging en de strafrechter alsnog beslist dat de teksten smadelijk zijn. De zaak kwam bij de rechter toen enkele weken geleden in diverse steden beledigende spandoeken werden weggehaald, omdat ze gezien de bedreigende situatie rondom Verdonk te ver zouden gaan.

Deze dreiging werd met name veroorzaakt door een ekster die de ruit van de werkkamer van minister Verdonk dusdanig vernielde dat onze ferme staatsdienaren meteen dachten aan een beschieting.

De krakers die de teksten hadden opgehangen, voelden zich zodanig in hun recht aangetast dat ze naar de rechter stapten. Ze eisten een verbod op het weghalen van de spandoeken. De rechter erkent dat het weghalen van de poster een inbreuk is op het recht op vrijheid van meningsuiting.

Vaststaat dat de omgekomen personen voor hun veiligheid volstrekt waren overgeleverd aan de zorg van de Staat. Mede daarom heeft deze gebeurtenis grote maatschappelijke onrust veroorzaakt.'' De rechter vindt dat zolang niet is aangetoond dat alles is gedaan om de gedetineerden te redden, ervan mag worden uitgegaan dat de Staat ernstig zou kunnen hebben gefaald.


Powered by Greymatter