Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/23/2005: "Indrukwekkende begrafenis Louis Sévèke in Nijmegen"

De begrafenis gisteren in Nijmegen van Louis Sévèke is massaal bezocht.
louisbeg2967485-381948-groot (21k image)
De begrafenisstoet passeert de Oranjesingel in Nijmegen
De herdenkingsbijeenkomst in de Sint Stevenskerk trok zo’n 1500 belangstellenden, terwijl een stoet van zo’n 1000 mensen Louis naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Daalseweg bracht.
Klik op meer.

Het was gisteren een indrukwekkende dag in Nijmegen. Talloze betrokken activisten die Louis hebben gekend en met hem samenwerkten waren naar Nijmegen afgereisd. Werkelijk uit het hele land waren mensen naar de Waalstad gekomen om Louis de laatste eer te bewijzen.

De sfeer was bedrukt en ingetogen, maar waardig. De bijeenkomst in de St. Stevenskerk droeg daaraan bij. Dat deze juist in deze kerk plaatsvond (“Sorry Louis, we konden niks beters krijgen”, aldus zijn broer) bleek goed ingeschat. Ondanks de vele banken, moesten er nog stoelen bijgesleept worden om alle aanwezigen van een zitplaats te voorzien.

Anderhalf uur duurde de herdenkingsdienst in de koude kerk. Zijn zus sprak als eerste en schroomde niet over haar persoonlijke relatie en haar liefdevolle band met Louis te vertellen. “Geen kogel krijgt jou uit mijn systeem”, besloot ze.

Ed Hollants van het voormalig Autonoom Centrum uit Amsterdam vertelde over zijn samenwerking met Louis tijdens de Eurotop in Amsterdam in 1997. Ed Bruinvis van het Docucentrum uit Arnhem die met Louis een boek schreef, droeg proza voor dat hij schreef in de dagen voor de moordaanslag.

Dat ook de directrice sprak van de woningbouwvereniging die de legalisering van het voormalige kraakpand De Grote Broek voor haar rekening neemt, was een mooi gebaar. Ze leerde hierdoor Louis goed kennen en was meteen van een aantal vooroordelen over krakers verlost, zo durfde ze te bekennen. De dood van Louis noemde ze ‘onverteerbaar’.

Vriend Frank was in staat enige woorden te spreken en ook Wouter van Eck, tegenwoordig fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, maar al tijden actief, omschreef Louis zoals hij was: betrokken, volhardend, serieus, maar ook belangstellend en een warm mens. Dat zijn manier van leven mag blijven inspireren om maatschappelijk en politiek actief te blijven voor een meer rechtvaardige wereld was een motto dat meer sprekers hanteerden.

Als laatste sprak zijn oudere broer, die zich als enige enige kwinkslagen veroorloofde. Hij was ook de enige die de aanslag op Louis als een ‘laffe moord’ kwalificeerde en hekelde als zijnde volstrekt in tegenspraak met de manier waarop Louis zelf altijd opereerde, namelijk met open vizier.

Bijzonder was dat er muziek van Eric Satie gespeeld werd op het kerkorgel. Louis was namelijk niet erg subcultureel georiënteerd en speelde nooit in een bandje dat takkeherrie produceerde.

De familie verzocht de ter aarde bestelling op het kerkhof in intieme kring te laten plaatsvinden.
Daarna konden de aanwezigen samenkomen in de Grote Broek, cultureel centrum O42, kollektief kafé de Bijstand of het kunstenmakerspand van Extrapool voor een hapje en een drankje.

Al vroeg in de ochtend waren tientallen mensen druk in de weer met het smeren van bakken vol met Turks brood, gevuld met sla en lekkere spread, en soep. Waarna het zetten van koffie en thee aan de orde was. Alles uitstekend georganiseerd en soepel verlopend, met medewerking van verschillende groepen uit het land zoals Rampenplan en Water & Brood!

De pers hield zich keurig aan het verzoek op afstand te blijven. Slechts een journalist van De Gelderlander werd de Grote Broek uitgezet, nadat hij zich als zodanig kenbaar had gemaakt ten tijde van het plaatsvinden van de herdenkingsdienst.

Het is op dergelijke trieste dagen altijd bemoedigend dat er zo veel oude bekenden en gelijkgestemden zijn om je verdriet en je gedachten mee te kunnen delen. Velen in het land blijken sceptisch te staan tegenover het politie-onderzoek en vragen zich af of de onderste steen boven zal komen. Een opvatting die in Nijmegen zelf minder aan de orde is, wellicht omdat men ook zelf door de politie is verhoord. De verslagenheid is vooralsnog te groot om het vizier te scherpen richting de overheidsdiensten die Louis zelf zo effectief wist te bevechten.

2 Reacties


Citaat: "Velen in het land blijken sceptisch te staan tegenover het politie-onderzoek en vragen zich af of de onderste steen boven zal komen."

En daartoe bestaat gegronde reden: http://forpressfound.blogspot.com/

Jammer maar waar.

HR
slecht

zei: Henk Ruyssenaars op 25/11/2005 om: 08:42u

een lief verslag...van hele lieve mensen....van een indrukwekkende dag...die nooit meer door ons vergeten zal worden.......

onze woede zal blyven....

we groeten al onze vriendinnen en vrienden die er waren...met heel veel kussen.....

rust zacht...

The battle has begun...

cool eh?

zei: ....... op 26/11/2005 om: 18:26u


Powered by Greymatter