Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/23/2005: "Spaanse anarchist en oud-gevangene op tour door Nederland"

De Spaanse anarchist Laudelino Iglesias zat 24 jaar zat in de gevangenis. Daarvan bracht hij 10 jaar door in de FIES isolatie-eenheden. Sinds augustus 2004 is hij weer op vrije voeten.
laudelino (7k image)
Laudelino Iglesias
De aankomende week zal hij op uitnodiging van de Anarchistische Groep Amsterdam en de Anarchist Black Cross in Amsterdam en Nijmegen over zijn ervaringen spreken.
Klik op meer.

Eind november komt Laudelino Iglesias naar Nederland. In oktober 1980 kwam hij vast te zitten. De reden omschreef hij in 2003, het was armoede die hem "de marges van de wet deed opzoeken". In de jaren daarna verzette hij zich vele malen tegen het Spaanse gevangenisregime, raakte politiek bewust en overtuigd van het anarchisme. Zo was hij medeoprichter van de Asociación de Presos de Regimen Especial (reconstituida) (APRE[r]). Op 9 augustus 2004 kwam hij vrij.

Tijdens de overgangsperiode en de eerste jaren van de democratische regering van de PSOE (Socialistische Arbeiderspartij van Spanje) is een grote groep jonge mensen uit arme wijken in de gevangenis belandt. Dit op grond van een repressief klimaat die op dat moment in de Spaanse politiek overheersend was. Sommigen kregen slechts enkele jaren straf, maar liepen door hun verzet in de gevangenis meer straffen op. Daarom zitten velen nog vast of zijn ze al overleden.

Het Spaanse gevangenisregime kenmerkt zich door een onmenselijke behandeling van de gevangenen:
-Gevangenen worden vaak ver weg van hun familie en vrienden vast gehouden.
- De overplaatsingen waaraan zij regelmatig onderworpen worden, kunnen soms wel een maand duren. In die maand worden diverse gevangenissen aangedaan, steeds voor enkele dagen.
- Een groot deel van de gevangenispopulatie heeft AIDS of is besmet met HIV. Ze krijgen niet de nieuwste en meest geschikte medicijnen. Bovendien krijgen ze tijdens overplaatsingen helemaal geen medicijnen, waardoor het HIV-virus resistent kan worden.
- Terminaal zieke gevangenen worden niet of te laat vrij gelaten. Daardoor wordt hen het recht ontnomen thuis in het bijzijn van hun familie en vrienden te sterven. Zo stierf afgelopen januari een bekende gedetineerde in een gevangenisziekenhuis aan de gevolgen van AIDS en vele jaren gevangenschap. Hij werd daar pas heen gebracht toen hij in zijn cel in een coma belandde.
- Marteling: de Verenigde Naties en het Europese Comité ter Preventie van Marteling ontvangen nog elk jaar serieuze klachten van marteling.

Deze omstandigheden werden eind jaren tachtig en begin jaren negentig beantwoord met gecoördineerde acties door de gevangenen. Om deze strijd te onderdrukken stelde de Spaanse overheid de Ficheros Internos de Especial Seguimiento (FIES) in. Dit waren gevangenissen binnen de gevangenis waar opstandige en vluchtgevaarlijke gevangenen werden opgesloten.

Hierin waren verschillende graden te onderscheiden. De zwaarste hield 24 uur opsluiting in. Door voortdurende acties werd in verschillende gevangenissen dit regime de afgelopen jaren iets verruimd: 23 uur opsluiting, een uur luchten, soms gezamenlijk met een andere gevangene luchten, boeken lenen.

Momenteel toert hij twee maanden door het noorden van Europa om te spreken over zijn ervaringen, de huidige situatie in de Spaanse gevangenissen en zijn opvattingen daarover. Laudelino zal in het Spaans spreken, hetgeen door een tolk vertaald zal worden. De entree is vrij en na afloop is er gelegenheid vragen te stellen.Wij nodigen je uit om één van de volgende informatiebijeenkomsten bij te wonen:

Zondag 27 november om 19.00 uur:
Latijns Amerika Centrum (LAC) - Nieuwe Herengracht 29, Amsterdam

Dinsdag 29 november om 19.00 uur:
De Klinker - Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

De twee avonden worden georganiseerd door de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) en het Anarchist Black Cross (ABC). Voor meer informatie kun je ons bereiken via:

Voormeer informatie kun je contact opnemen met: AGA of
ABC Amsterdam

Zie ook de website van ABC Amsterdam.


Powered by Greymatter