Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/23/2005: "Het afstreeplijstje van oorlogsmisdaden"

De kalligrafie hieronder is het logo van Al-Jazeera (Het [Schier-]Eiland), het onafhankelijke televisiestation dat zijn hoofdzetel heeft in het emiraat Qatar.

logo-area (8k image)
Klik op meer

Verleden jaar had de Daily Mirror een fotoreportage van Britse soldaten die Irakezen mishandelen. Misschien schokkend, maar in het geheel niet verbazingwekkend. Omstreeks die tijd kwamen de foto's van martelingen in de Aboe Ghreib-gevangenis naar buiten.
De Mirror is Old Labour - als enig landelijk dagblad in Groot-Brittannië - en tegen de oorlogsavonturen van Tony en zijn bende. Helaas doet het de zaak van de vrede geen goed als zeer aannemelijke foto's in scène gezet blijken te zijn. De hoofdredacteur moest vervolgens weg.
We weten intussen dat Britse eenheden zelf bomaanslagen ensceneren (dat moest weer snel onder het tapijt geveegd, maar u heeft het hier gelezen) in Basra en elders, maar hoe ze Irakezen mishandelen is in ieder geval - in tegenstelling tot de Yanks - niet gefotografeerd vooralsnog.
Wij krijgen regelmatig berichten over tientallen "opstandelingen" die gedood zijn. We weten inmiddels wel dat er dan steeds vrouwen en kinderen bij zijn (het doden van volwassen mannen wordt in dit soort berichtgeving in het algemeen als wel sportief beschouwd).
Washington piept dat het legaal is en dus verantwoord. George Monbiot hecht niet veel waarde aan de beelden van RAI 24, maar heeft intussen veel sterkere aanwijzingen dat er fosforbommen - chemische wapens dus - tegen de bevolking van Falloedja zijn ingezet.
De aanleiding volgens Bush en Blair was dat Irak massavernietigingswapens die het regime tegen de eigen bevolking of tegen de buurlanden zoniet de VS of Groot-Brittaniië zou inzetten. Toen werd de opdracht: zet Saddam Hoessein af. Wat de opdracht nu is wordt ons niet meer verteld. Alleen wel dat hij voltooid moet worden. Gaat het zoals iedereen die ze een beetje op een rij heeft al kon bedenken toch om de olie, en dat er een versplinterd, onderling vechtend en door fundamentalisten beheerst Irak achterblijft is hooguit pech?
Inmiddels heeft de Mirror dan toch een bericht dat niet wordt tegengesproken. Een hoge Britse ambtenaar heeft gelekt dat Bush vorig jaar tegenover vriendje Tony had laten weten dat hij overwoog Al-Jazeera weg te bombarderen. Het gaat om de democratie in het Midden-Oosten nietwaar en dan loopt het enige Arabische televisiestation dat niet gecensureerd wordt door een plaatselijk regime maar in de weg. Tony schijnt zijn vriendje van het plan weerhouden te hebben. Het verhaal is nog in volle gang. De Mirror is inmiddels te verstaan gegeven te zwijgen over dit alles. Het ging om een "grapje" van George. De Democratie eist haar offers.

George Monbiot besluit zijn stuk met de retorische vraag: is er een oorlogsmisdaad die de coalitietroepen niet in Irak gepleegd hebben (hij gebruikt geen aanhalingstekens om deze belachelijke aanduiding, coalitietroepen..)?
Maar denken wij echt dat Bush, Blair, Howard (van Australië), Berlusconi, Aznar en onze nationale Harry Potter in een soort Neurenbergs proces veroordeeld zullen worden, na natuurlijk gezegd te hebben dat ze onschuldig zijn?


Powered by Greymatter