Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/20/2005: "Oeps - daar gaat het ware leninisme..."

Men moet een ware exegeet zijn van - eh... van het ware leninisme zoals verwoord door Trotsky zelf om de diverse afsplitsingen in de trotskistische beweging te kunnen volgen.


cliff (36k image)
Tony Cliff, stichter van een Zeer Ware Leer
Klik op meer

Het was de laatste jaren de enige partijachtige club die zich manifesteerde bij universitaire gebouwen: de Internationale Socialisten. Bij gebrek aan industrie in hele streken in het land zou ik moeilijk kunnen beoordelen of ze ook voor "de poorten" nog ergens met De Socialist stonden te leuren.
De strakke vormgeving van hun borden, in overeenstemming met hun blaadje, bracht mij eens tot de vraag aan een Internationale Socialist in hoeverre zij trotskist waren. "Ja hoor, volgens de lijn van een of andere Engelsman." "Aha, Tony Cliff," zei ik heel deskundig. "Ja, dat kan wel." Goed doorknede leden. Niet dat ik een wezenlijk verschil kan uitleggen tussen de Socialistische Arbeiderspartij of de Internationale Socialisten - maar van leden die naar buiten treden zou je dat wel verwachten.
Maar ja, Stalin was al in ongenade, de begrafenis van Lenin wordt ernstig overwogen en de slachter van Kroonstadt weet wel wat jongeren op de been te krijgen maar ook weer niet al te veel. De Internationale Socialisten moesten om aan te sluiten bij de jongerenculuur van dezer dagen koketteren met omcirkelde aatjes.

Dit klinkt misschien antitrotskistischer dan de bedoeling is. De trotskistische variant van het leninisme is niet de domste, en anarchistische of libertaire denkers als Guerin, Gorz en Bookchin zijn uit deze stroming voortgekomen.

Een van de vaste trekjes van trotskisten is hun intredepolitiek. Omdat zij nooit enige aanhang van belang zullen krijgen worden zij lid van een zogeheten linkse partij om die naar trotskistische snit te hervormen. Zij hebben het geprobeerd met de PvdA en de PSP, het is niet gelukt.

Nu is, lees ik op Indymedia, de voormalige Kommunistiese Partij Nederland (Marxisties-Leninisties) aan de beurt, al sinds decennia beter bekend als SP. De Internationale Socialisten gaan werken binnen de SP. Blijkbaar is de Socialistische Arbeiderspartij (al net zo'n jolige naam als bijvoorbeeld GroenLinks) hun voorgegaan. Was mij niet eens opgevallen.

Tegen veel studentikoze activisten uit deze kring zou ik met een gerust hart zeggen: wordt toch gewoon meteen anarchist. Als je dat al niet bent. Verder: ach, de SP is intussen zo groot, het mollenwerk van de ingetredenen kan niet veel meer uitmaken. En zo ja - wat zal er aan verloren zijn?
Vaarwel laatste leninisten...

10 Reacties


effe voor de record:
1) ooit een keer gewoon nagevraagd bij een van de opperblaadjesverkopers: de aangehangen leer blijkt officieel die van het Bolsjevisme te zijn. Dat is een soort pre-trotskisme. De theorie (voor wie het interesseert) luidt dan dat Lenin helemaal de bom was, en de eerste paar jaar Russische Revolutie HET schoolvoorbeeld. Toen ging het al snel bergafwaarts, maar dat kwam door Stalin en allerlei andere excuusguusen.
2) De SP is voortgekomen uit de KEN-ML (Kommunistische Eenheidspartij Nederland) en niet KPN.

zei: Kees op 21/11/2005 om: 12:02u

Uit Wikipedia over de KEN-ml:
Na een ruzie in 1972 splitste Monjé zich af, en richtte hij samen met schrijver Koos van Zomeren en Hans van Hooft sr. de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML) op, de latere SP.

Het versplinteren van de ml-clubs destijds is bijna net zo ondoorzichtig als dat van de trotskisten of de diverse artikelen onderhoudende gereformeerden.
Zie ook Antoine Verbij's Tien rode jaren.

zei: Prul op 21/11/2005 om: 01:20u

De leukste was natuurlijk de MLPN!

Neppartij van BVD misleidde Chinezen
Door onze redacteuren Rob Schoof en Michèle de Waard

AMSTERDAM, 25 SEPT. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft jarenlang de Volksrepubliek China misleid en geld van Peking gekregen voor een maoïstische partij die door de BVD zelf was opgericht.
Deze onthulling doet een voormalige functionaris van de BVD, de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
De BVD runde tussen 1970 en 1980 de Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN), om inzicht te krijgen in de aanhang van de maoïstische beweging in Nederland en in de manier waarop China probeerde Nederlandse studenten en wetenschappers te winnen voor het maoïsme. Bovendien voorkwam de geheime dienst met de financiële steun die China aan de MLPN gaf dat andere, échte maoïstische partijen in Nederland geld kregen. De steun van de Chinezen werd onder meer via Albanië uitbetaald aan de Stichting Nederland-Albanië. Ook deze stichting was door de BVD opgericht.
De MLPN had enkele tientallen leden en drukte in de eigen huisdrukkerij van de BVD een officieel partijorgaan, De Kommunist. Verder deelde de partij geregeld pamfletten uit bij bedrijven en deed stakingsoproepen om de façade van een echte partij in stand te houden.
De voormalige BVD-functionaris Frits Hoekstra, die deze onthullingen doet, werkte in de jaren zeventig en tachtig voor de BVD. Hij was onder meer 'analist heimelijke politieke beïnvloeding' bij de 'afdeling Communisme' van de politieke directie B, de directie die zich bezighield met binnenlandse dreiging. Hoekstra publiceert donderdag het boek In dienst van de BVD, waarin hij als eerste oud-medewerker van de dienst uitvoerig verslag doet over het werk van de BVD.
De MLPN won het vertrouwen van Peking en Tirana doordat de partij zich strikt hield aan de zuiver-maoïstische leer die door Peking werd uitgedragen. Daardoor werd de partij door Peking jarenlang gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de maoïstische leer in Nederland. ,,We suggereerden tegenover de Chinezen dat we heel veel arbeiders onder onze leden hadden'', zegt Hoekstra. In werkelijkheid waren het er niet meer dan ,,enkele tientallen'', van wie een aanzienlijk deel BVD'ers, die moesten opdraven voor vergaderingen, zodat de MLPN groter leek dan ze was.
De oprichting van de MLPN maakte deel uit van het project-Mongool, een serie operaties waarmee de BVD probeerde zicht te krijgen op de omvang van de maoïstische aanhang in Nederland. ,,We hebben een goed zicht gekregen op de werkelijke betekenis van de maoïstisch georiënteerde variant van marxistisch-leninisme in Nederland, zodat we de vrees daarvoor tot ware proporties konden terugbrengen'', zegt Hoekstra. ,,De aanhang was wel luidruchtig, maar heel klein.''
De MLPN was door de BVD bewust opgedeeld in kleine cellen van niet meer dan vier personen, zodat de leden nooit zicht kregen op de werkelijke organisatie, zegt Hoekstra. Drie medewerkers van de BVD werkten volgens Hoekstra fulltime aan het project-Mongool. Hoekstra zegt verder dat het kader van de MLPN, feitelijk dus BVD'ers, talrijke bezoeken brachten aan Peking, waarbij een BVD-agent, genaamd 'Sipier', zich liet fotograferen met de officiële top van de Chinese communistische partij.
In het project-Mongool werkte de BVD nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, dat via het CIA-station in Den Haag op de hoogte werd gehouden van de BVD-operaties die waren bedoeld ter misleiding van de Chinese autoriteiten.
De BVD had volgens Hoekstra infiltranten in vrijwel alle communistische partijen in Nederland, zoals in de Communistische Partij Nederland (CPN), maar ook de KEN (ML), de Bond van Marxisten-Leninisten en de Kommunistische Arbeidersorganisatie.

zei: s op 21/11/2005 om: 20:41u

Zekers - het was extra grappig omdat die Hoekstra verder zo liet blijken nauwelijks op de hoogte te zijn van de linkse scene in de jaren zeventig en later big grin

zei: Prul op 22/11/2005 om: 12:29u

Nog leuker was het artikel uit de New York Times (als ik het goed heb - of een andere Amerikaanse krant).

ZANDVOORT, Netherlands -- As secretary-general of the Marxist-Leninist Party of the Netherlands, Chris Petersen traveled the globe during the Cold War, wowing Communist leaders with his revolutionary zeal and anticapitalist diatribes.

"I could make speeches for hours and you would think that Mao Tse-tung himself had been my teacher," recalls the now-retired party chief.

The Chinese Communist Party was so impressed, it regularly gave the ranting Dutchman the full red-carpet treatment in Beijing: banquets in the Great Hall of the People, an audience with Mao, envelopes stuffed with cash and tributes in the People's Daily. Albania's Communists were also big fans.

Now, with communism all but dead, the Dutchman has decided to come clean: Both he and his party were a sham.

He says he was never a Maoist but an opera-loving math teacher moonlighting for Dutch intelligence. His name, his politics and his party, he says, all were concocted in a plot to penetrate militant Marxist subculture.

"Nothing was real," says the ex-Mr. Petersen, who now lives under his real name, Pieter Boevé, here in Zandvoort, a seaside resort town west of Amsterdam. The only genuine part of a revolutionary career that lasted decades, he says, was a fondness for Chinese food: The Chinese Communist Party, Mr. Boevé recalls, had excellent cooks.

The Central Intelligence Agency, which got regular updates on the mock Maoist movement, dubbed it "Operation Red Herring," according to Dutch intelligence. (The CIA won't comment.) The Dutch called it "Project Mongol."

The unmasking comes at an uncomfortable time for Dutch security services, now under fire for post-Communist bungling. Having infiltrated Maoist groups with gusto, they lost track of an Islamic radical blamed for the murder last month of filmmaker Theo van Gogh.

Mr. Boevé, who appeared on television in a recent documentary about the Dutch secret service while wearing a fake beard and Groucho Marx plastic nose and glasses, says his past exploits provide tips that could help con Islamist extremists, but he doesn't envy anyone who might try: "It's very dangerous," he says.

In a country where erstwhile Maoists and other radicals have become pillars of the establishment, the exposure of the phony Marxist-Leninist Party of the Netherlands, or MLPN, has caused dismay and embarrassment. Frits Hoekstra, a former high-ranking security official, shocked former colleagues in September by publishing a book that described Project Mongol and other escapades. The interior minister ordered an investigation into whether state secrets were divulged. Former Maoists are aghast.

"I totally wasted 12 years of my life," says Paul Wartena, an ex-MLPN member who was so dedicated to the cause he used to donate 20% of his salary to the fake party. He says he "had some doubts now and then" about the MLPN but stayed loyal because "I was very naive and Mr. Boevé was such a good actor." Now a researcher at a university in Utrecht, Mr. Wartena wants Dutch intelligence to pay him back for all his donations.

Mr. Boevé, now 74, scoffs at his acolyte: "He was an idiot."

Mr. Boevé says he, too, is upset that his caper leaked but that Mr. Hoekstra's book forced him in from the cold.

Conning so many people, says Mr. Boevé, was "not the most beautiful thing," but it was a great adventure. He visited China about 25 times, made frequent trips to Albania and duped radical leaders in the West. After each journey, he went to a safe house in Amsterdam to pass on tidbits of information.

Set up and run by spooks in 1969, his party, the MLPN, had its own newspaper, De Kommunist, written and edited by the secret service. As well as Mr. Boevé playing Chris Petersen, the secretary-general, it had a chairman (another fraud) and a Central Committee stacked with secret agents. To add authenticity, the party let Mr. Wartena and a handful of other true believers join its otherwise nonexistent ranks, telling them that they were part of a network of underground cells.

Mr. Boevé first started working as an informant for the Dutch secret service, then known as the BVD, in the late 1950s and started using a fake name. Invited to Moscow for a youth festival in 1957, he attended a reception hosted by Nikita Khrushchev and briefed Dutch intelligence.

Mr. Hoekstra, a former head of counterintelligence against Soviet-bloc countries and author of the recent book, says Mr. Boevé's recruitment wasn't at first seen as a big deal, but, rather, as part of routine tracking of local Communists.

Shortly after the Moscow festival, however, Mr. Boevé got an invitation to China, then still aligned with the Soviet Union. While in China, he kept hearing Chinese officials curse Moscow, which had just cut funding to Beijing. The move marked the start of the Sino-Soviet split -- and of Mr. Boevé's role as an unlikely prize agent.

Desperate for allies against Moscow, China searched out Communists in Europe and elsewhere. Mr. Boevé, encouraged by the BVD, offered his services. He visited China in the early 1960s for a six-week course on Mao Tse-tung Thought. He says he got good at mimicking Chinese propaganda. The main difficulty, he says, was keeping up with the wild zigzags of Chinese politics: his hosts kept getting purged.

Chinese diplomats in Holland invited the man they knew as Chris Petersen to their mission in The Hague and gave money to help finance a Maoist newspaper secretly edited by the BVD. The result was De Kommunist. Mr. Hoekstra, the former spy and now a business consultant, says he once wrote a screed against the Dutch government. "As a civil servant, it was very satisfying," he says.

After a year, De Kommunist announced with fanfare in 1969 the foundation of the Marxist-Leninist Party of the Netherlands. "In order to limit as far as possible the danger of penetration by enemy elements," it explained, "the MLPN organization shall be based largely on the cell system, obliging all members to the greatest possible secrecy."

For the next decade, the fake party helped the Dutch secret police divide Holland's legitimate Communist movement, keep tabs on Maoist groups and gain access to China's elite. "Petersen" issued regular communiques -- all drafted by the BVD -- denouncing real Communists as sellouts and urging voters to reject them.

Mr. Hoekstra, the former intelligence officer, said the facade of Maoist fervor did sometimes wobble. On one occasion, he says, "Petersen" started talking in public about how to take advantage of tax deductions, not something a Maoist is supposed to worry about. He says there was concern the Chinese might smell a rat, but that faded. The Dutch, he says, had the Chinese embassy bugged and heard diplomats singing "Petersen's" praises. "We could hear everything," says Mr. Hoekstra.

By the 1980s, purges and ideological U-turns had exhausted most Maoists in Europe, and the BVD began to lose interest in the ruse. China was no longer an enemy but a big trading partner. De Kommunist shut down. The MLPN fizzled.

Mr. Boevé, though, kept going. In 1989, when troops shot dead hundreds of protesters around Tiananmen Square, he issued a statement praising the resolve of the Communist Party in restoring order. Shortly afterward, he was back in Beijing, hailing the party and its leaders.

In a small apartment crowded with an electric organ and piles of books, Mr. Boevé rustles through plastic shopping bags full of yellowing MLPN tracts and other mementos. One is a copy of a photograph of himself meeting Enver Hoxha, Albania's Communist dictator from 1944 until his death in 1985.

Advancing age has finally slowed Mr. Boevé down. He walks with a cane and can't climb stairs. His involvement with China is limited to visits to a local Chinese restaurant. He draws giggles by humming the "East is Red," a Maoist anthem. "It's a very nice tune," he says.

His political horizons have shrunk to Zandvoort. He sits on the local council and lobbies for better housing for the elderly. He has even set up yet another party: It represents old people. It doesn't have many members, but, says Mr. Boevé, "This time they are all real."

zei: x op 22/11/2005 om: 18:44u

Het is trouwens tegenwoordig Socialistisch Alternatieve Politiek (SAP), maar what's in a name natuurlijk.

Mensen die ook zijn toegetreden bij de SP, vinden we bij de organisatie Offensief. Op hun site staat ook erg uitgebreid hoe ze denken van de SP een revolutionaire partij te maken.
http://www.offensief.nl/

Overigens hebben ook anarchisten als bij de Vrije bond zo'n geschiedenis, maar die lullen er tenminste niet zo over.

zei: SWP can't do it for me op 24/11/2005 om: 16:41u

Bedankt, lezer(es) vanaf West-Samoa... smile
Offensief was, als ik het mij goed herinner, een groepje trotskisten dat het eerst nog in de PvdA geprobeerd heeft (here we go again). Het zegt wel iets over de openheid van de SP dezer dagen dat die infiltratiepolitiek zo gevoerd kan worden.
De Socialistische Partij van zo'n 85 jaar geleden bestond mede uit anarcho-syndicalisten en christen-anarchisten, maar dat was geen intredepolitiek. En hoe dan ook duurde het maar kort. Anarchisten en parlementaire politiek, dat duurt altijd nog korter dan de mollenpraktijken van de trotskisten.

zei: Prul op 24/11/2005 om: 20:17u

Het is helemaal niet moeilijk om de Trotskistische afsplitsing te begrijpen. Wat een lulkoek. Trotsky is vermoord vanwege zijn mening door een socialistische, communistische fascist.

Dat heb ik vaker gezien. Iemand heeft een mening, en wordt dan door fascisten permanent het zwijgen opgelegd. Volkert van der Graaf heeft daar ook een handje van.
Een soort moderne Tjeka.

Daarom is het een absolute noodzaak om te zeggen in je leven wat je wil of moet zeggen, voordat allerlei Volkertjes je de mond snoeren met een pistool.

En Prul, wat een lulkoek"anarcho- syndicalisten"

Verzin het.

zei: Camo op 25/11/2005 om: 10:34u

Trotsky is gedood door het staatsapparaat dat hij zelf aan de macht heef geholpen, jammer voor hem. Op de rest van Camo ga ik maar helemaal niet in.
De meest geslaagde trotskistische intredepolitiek was natuurlijk die van de wereldverbeteraars die nu op het Pentagon zitten. Als na Trotsky zelf en het verraad van Algerije, Sri Lanka en Oost-Timor iets op het conto van dit gespuis zal blijven wegen is het wel Afghanistan en Irak - en wie weet wat zij nog gaan uitspoken.

zei: Prul op 25/11/2005 om: 12:56u

Geinig dat er op dit item zo wordt gereageerd. En dat Prul De eerste SP in herinnering roept. Dat was een poging van (anarcho)syndicalisten om na de invoering van het algemeen kiesrecht uit communistisch vaarwater te houden. Zie voor deze SP: http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g7gdwcg0 En voor de voorman van deze partij Harm Kolthek: http://www.iisg.nl/bwsa/bios/kolthek.html

zei: J.B. Arend op 26/11/2005 om: 11:13u


Powered by Greymatter