Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2005: "Grootschalige protesten in El Aaiun (West-Sahara)"

De volksopstand tegen de Marokkaanse bezetter die sedert mei gaande is in West-Sahara, heeft afgelopen dagen een nieuw hoogtepunt bereikt.
demonstrant2 (11k image)
Benen van een slachtoffer van politierepressie, El Aaiun 14 november 2005
Op 13, 14 en 15 november kende de hoofdstad El Aaiun een ongekend aantal protestacties. De Marokkaanse politiediensten reageerden hierop met veel bruut geweld tegen de betogers, vielen huizen binnen, vielen de bewoners aan en vernielden huisraad. Tientallen Saharanen raakten hierbij gewond, ontelbare anderen werden gearresteerd.
Klik op meer.

Op 13 en 14 november gingen bewoners van El Aaiun op vele plaatsen de straat op, zwaaiend met de Saharaanse nationale vlag, leuzen roepend zoals "Geen andere optie dan zelfbeschikking", "Martelaar [verwijzend naar de 30 oktober vermoorde betoger Lembarki] rust in vrede, wij zetten de strijd voort", "Saharaanse mannen en vrouwen hand in hand voor de vrijheid" en "Leve het Front Polisario".

Het aantal gewonden is ontelbaar, waaronder velen met botbreuken aan armen, benen, rug en schedel. Onder de zwaar gewonden is Mohamed Ragraggy, die in coma ligt na verschrikkelijk te zijn mishandeld, en Hamza Mohamed Said Mehdi, die werd aangereden door een Landrover 110 van de GUS bestuurd door de beruchte commandant Ichi Hossein.

Onze correspondent in El Aaiun, die om veiligheidsredenen anoniem wenst te blijven, meldt in zijn bericht van 16 november verder dat er rond de 54 personen gearresteerd zijn, terwijl daarnaast tientallen anderen werden mishandeld en weer vrijgelaten.

Dinsdag 15 november zijn El Aaiun en ook Smara en Dakhla opnieuw het toneel geweest van betogingen. In Smara organiseerden studenten een sit-in in hun school, en in Dakhla trokken de demonstranten door de stad, de nationale Saharaanse vlag met zich meevoerend. In Smara werden vier studenten op stevige wijze verhoord en hun ouders opgeroepen en geintimeerd. In Dakhla duurde de betoging tot laat in de nacht voort. Minstens twee personen, Hamdi Bousseif en Salek Mahmoud Salama, werden gearresteerd.

In El Aaiun raakten twaalf personen gewond tijdens betogingen tijdens de avond, op de doorgaans- en uitvalwegen van de stad. Onder de gewonden vijf vrouwen, onder wie een 65-jarige blinde vrouw die ernstig aan haar hoofd gewond raakte. Aldus correspondenten ter plaatse van Sahara Press Service (www.spsrasd.info/index.html).

In een poging de gemoederen te kalmeren, hebben de Marokkaanse autoriteiten twee officieren van de GUS (Abderrahmane Behja en Rachdi), die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood door mishandeling van Lembarki Hamdi, overgeplaatst.

Volgens het Spaanse tijdschrift El Periodico van 17 november, dat zich baseert op Saharaanse correspondenten in El Aaiun, heerst er momenteel een gespannen rust in de stad, die feitelijk in staat van beleg verkeert. Het Marokkaanse leger heeft door de lucht zo'n 4000 manschappen aangevoerd, ter ondersteuning van de politie- en veiligheidsdiensten die al actief waren, zoals de GUS (Groupes Urbaines de SecuritÚ), de GIR (Groupes d'Intervention Rapide) die voor het eerst in het gebied werd ingezet, en de militaire Gendarmerie.

Deze troepen hebben positie hebben ingenomen, aldus het Spaanse dagblad ABC, in diverse wijken van El Aaiun, zoals de wijk Maatallah.

Stichting Zelfbeschikking West-Sahara spreekt haar verontwaardiging uit over het uitblijven van protesten van de Verenigde Naties in het algemeen en de Nederlandse regering in het bijzonder, tegen het aanhoudende brute geweld dat de Marokkaanse bezettingsmacht gebruikt tegen de Saharaanse bevolking die op vreedzame wijze opkomt voor haar rechten, tegen de ontvoeringen, mishandelingen en martelingen van Saharaanse mensenrechtenactivisten, tegen de oneerlijke processen die tegen hen gevoerd worden en de lange gevangenisstraffen die worden opgelegd.

Voor meer informatie:Stichting Zelfbeschikking West-Sahara

(Bijdrage van Fred Jederman)


Powered by Greymatter