Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2005: "Uit de kast en andere mededelingen eens Vrije-redacteurs"

Bij de kassa van de boekwinkel sta ik in de rij met een ramsjboek van Le Roy Ladurie en een liber amicorum voor Theo van Tijn. Daar ligt You know that you're really gay when... als koopje bij de kassa. Ik sla het op - en - tja, het staat er zwart op wit (of was het roze op groen?).

bambi (18k image)
Klik op meer

Nazorg van de kassaboeren is er niet bij. Opvang van de geliefde naast mij hoef ik niet te verwachten. Ze is nu eenmaal een zij. Maar ik kom er voor uit - ik ben nog steeds bedroefd over de dood van de moeder van Bambi. Dus...?

Het lawaai dat van mensen komt die het een schande vinden je druk te maken over het standrechtelijk geŽxecuteerde musje - "moet je eens kijken wat we kuikens aandoen of varkens" - kan ik, kunnen wij hier met een gerust hart naast ons neerleggen. "We" weten het van die kuikens en varkens, en daarom eten "we" geen vlees (ik spreek niet voor iedereen hier, maar generaliseer er ook eens lekker op los). In het verhaal over de vossenjacht hieronder heb ik al geschreven dat het leed dat vossen wordt aangedaan in het niet lijkt te vallen vergeleken met de bio-industrie. Maar niemand (deze generalisatie lijkt mij veilig) hier is voorstander van de bio-industrie.
Laat mij, laat ons als anarchisten dus buiten uw praatjes. Wie een mus doodt doodt de hele dierheid. Het lijkt mij altijd nog minder erg als het musje was geschoten omdat iemand het wilde opeten dan voor het gewin van SBS, Suzuki en Otto.

Van de afweging van "het musje" tegen "de elf" van Schiphol, of tegen Louis Seveke (deze redenering heb ik zien staan op Indymedia) vind ik dat wij ons ook kunnen distantiŽren. En zo lust ik er nog wel een paar. Waarom je druk maken over Louis of "de elf", als je kijkt naar Irak, Congo, EthiopiŽ usw. usw.
Rubbish, foolish, zoals de Hot Chocolate Band rapt in Give peace a chance. Wij besteden aandacht aan Louis, "de elf", aan de duizenden zoniet miljoen bedreigde mensen (of dieren, of planten) overal ter wereld. Wij kunnen dit doen met het geruste hart van mensen die nooit (de regimes achter) goelags hebben opgehemeld of goedgepraat. Anarchisme - u kent het waarschijnlijk niet als u zich herkent in de redeneringen waar ik mij tegen verzet, maar het is niet de linkse kerk waar u zich druk over maakt (en natuurlijk al helemaal niet de rechtse kerk).

We besteden ook aandacht aan moordenaars die op hun beurt door de staat vermoord worden. Niet omdat we voor moord zijn, maar juist omdat we er tegen zijn.

En ja - ik althans was even diep geschokt over de moord op Pim Fortuijn en Theo van Gogh als over die op Louis Seveke - en ik weet nog een hele lijst namen binnen en buiten Nederland. En in de geschiedenis: Sacco en Vanzetti, de Haymarket Vijf, de Weisse Rose... Elf september is voor mij "Salvador Allende". Enzovoort. Verder nog vragen?

Nee? Dan de conclusie die ik verbind aan de uitspraak van dat kassaboekje. Die heb ik in een eerdere vlaag van persoonlijke vertrouwelijkheid al weggegeven (Een Franse minister spreekt): mijn vader stierf na een ziekbed van ongeveer zes jaar toen ik zes was. Ik ben er niet gay van geworden en steek ook niet 's avonds auto's in de fik. Misschien ben ik wel "anders" geworden (dan wat?).
Ik denk niet dat het boekje een betrouwbare gids is...


Powered by Greymatter