Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2005: "Sluipende "etnische zuiveringen" rond de Kaukasus"

In het heetst van de Tweede Wereldoorlog, voor de Sowjet-Unie De Grote Vaderlandse Oorlog, besloot Stalin allerlei volkeren te deporteren omdat zij collectief beschuldigd werden van collaboratie met de Duitsers.

meschetie (13k image)
Klik op meer

Bekende voorbeelden zijn de Tataren van de Krim en de Duisters van de Wolga, en de Ingoesjen en Tsjetsjenen. De laatste twee volkeren mochten na de dood van Stalin al spoedig naar hun geboorteland terug. De - zachtgezegd traumatische - deportatie wordt nooit als genoemd in De Media als mogelijke verklaring voor de opstandigheid in deze streken.
Een van de kleine vergeten volkeren die massaal gedeporteerd zijn is dat van de Mescheten - Turkstalige moslims uit Georgiƫrs van verschillende etnische herkomst - die naar de zin van Moskou te dicht bij de Turkse grens woonden. Zij zijn gedeporteerd naar Oezbekistan. Naar hun oude woongebieden werden vervolgens leden van christen-anarchistische secten, Doechoboeren en Molokanen - etnische Russen -, getransporteerd. (In hoeverre zij volgens hun beginselen konden voortleven is een punt dat buiten dit verhaal valt.) Zo werd Meschetiƫ, het grensgebied van Georgiƫ en Turkije, gerussificeerd.

Toen kwam er een einde aan de Sowjet-Unie. De Mescheten, hoewel Turkstalig, werden vervolgd in Oezbekistan. De Russen werden in Georgiƫ met een scheef oog bekeken, vooral na de CIA-coup die in De Media voor volksrevolutie wordt versleten. Langzaamaan worden de Doechoboren (Geestesstrijders - de inspiratoren van Tolstoj) en Molokanen ("melkdrinkers" - vegetariƫrs dus) naar Rusland uitgewezen. Voorzichtig wil Georgiƫ wel weer Mescheten toelaten in hun oude woongebied.

Intussen wonen zij verspreid over Rusland en zijn hier vaak mikpunt van discriminatie. Dit gaat zo ver, dat hun woningen door kozakken - met of zonder politie - worden overvallen en dat op hoge toon om hun papieren wordt gevraagd. Die hebben zij vaak nooit gekregen na de zoveelste deportatie.
In de oblast Krasnodar hebben duizenden Mescheten gevraagd om emigratie naar de Verenigde Staten. Naar Georgiƫ willen of mogen zij niet, naar Turkije willen zij ook niet (er zijn hervestigingsprojecten in gebieden die net "etnisch gezuiverd" zijn van Koerden!).
Het gaat om honderdduizenden mensen wier lot en toekomst onzeker is.

Wordt vervolgd...

1 Reactie


kaukasus
tegen het einde van mijn reis door de kaukasus waar ik koemisj heb gedronken bij de kalmukken, thee bij de balkaren en de nogai’s, wodka bij de mingreliėrs,
waar ik mierzoet gebak heb gegeten bij de karatsjaļers, scampi uit de kaspische zee bij de taten en natuurlijk de meest uit-eenlopende waterpijpen heb gerookt, elk volk heeft haar eigen herkenbare versiesieringen, bij de rutulen, de agaliėrs en de laken, waar ik tot mijn verbazing grieken trof met wie ik oezi dronk, waar ik als de waterpijpen de verschillende bontmutsen bewonderde bij de tsachuriėrs, de koemukken, de abchaziėrs, de armenen, eigenlijk overal, waar ik menig partij schaak speelde bij de azeri, vladikavkaz (beheers het zuiden) passeerde tot ik in de hoofdstad van de tsjetsjenen rond liep waar ik totale destructie, ontreddering en ontbinding in ogenschouw nam, waarop ik riep: ‘ver-schrikkelijk!’ Een oude tandeloze vrouw in de weer met een bos takken op haar rug, die mij gehoord had richtte zich tot me en zei: ‘da da,grozny! (ja, ja, verschrikkelijk!)

zei: kO nOrderisk op 20/11/2005 om: 18:53u


Powered by Greymatter