Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/18/2005: "Bloedsport voor iedereen?"

Sinds de jacht op vossen met hele gezelschappen ruiters en honden verboden is in Engeland zijn er nog nooit zoveel vossen bejaagd. Het meest krasse staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid dat uiteraard ongestraft blijft - want het gaat hier om ongehoorzaamheid van de betere standen en van hen die daar bij willen horen.

vosje (19k image)
Klik op meer

Is vossenjacht wreed? De vraag doet retorisch aan, want het antwoord is duidelijk. Maar zou dit de belangrijkste reden zijn om deze jacht te verbieden? "Sportvissen" is ook wreed. De manier waarop de meeste landbouwhuisdieren worden gehouden betreft veel meer dieren aan wie veel meer leed wordt berokkend dan de vossenjacht ooit kan halen - zoveel vossen zijn er immers niet in Groot-Brittanniƫ. Ze zijn zelfs specaal uitgezet in de negentiende eeuw om het jagen in stand te kunnen houden.

Vossenjacht is klassenstrijd - daar gaat het in de eerste plaats om. Het beschikken over het grootste deel van het land buiten de steden, het rijden op paarden - van oudsher voorbehouden aan de betere standen, en het standpunt leverend waarvandaan je op iemand kunt neerkijken -, het in stand houden van de hele voorraad paarden en honden (en tegenwoordig: valken) voor een jachtpartij - het kost geld en het gaat uit van de beschikkingsmacht over het land.
Het was het paradepaardje (oeps) van de Labourmeerderheid vanaf 1997 om er een einde aan te maken. Alleen wilde Thatchervolgeling Blair er eigenlijk niet aan. Het heeft dan ook meer dan zeven jaar geduurd voordat het wettelijk verbod er kwam. De ongehoorde actie van een soort bestorming van het Lagerhuis van binnen door voorstanders van de vossenjacht werd voor lief genomen - als dit voor een links doel door linkse mensen was gedaan zou het gebrul over terrorisme nooit meer opgehouden zijn...

De beschamende vertoning van een overheid die zich moedwillig niet aan haar eigen wetten houdt. Omdat alleen symbolisch de heersende klasse een pretje ontzegd is. Maar de heersende klasse heerst nu eenmaal, dus het moet niet te gek worden. Meer vossen gedood dan ooit tevoren in 2005...

Mag ik als anarchist zo paradoxaal zijn te vinden dat de Britse overheid deze wet eens zou moeten handhaven? Ja - omdat we weten dat het niet zal gebeuren.
Lees hier (in het Engels) een mooi verhaal over de eeuwenlange klassenstrijd rond de jacht.


Powered by Greymatter