Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/17/2005: "Bij de dood van Vine Deloria jr."

Zondag 13 november is Vine Deloria, schrijver, activist en wetenschapsman, strijder voor de zaak van de oorspronkelijke Noordamerikanen overleden. Hij is 72 geworden.

deloria (14k image)
Klik op meer

De schrijver van Custer died for your sins, We talk, you listen, God is red en Behind the trail of broken treaties heeft een moeilijk te overschatten rol gespeeld in de bewustwording van en over de inheemse Noordamerikanen. Hij was Sioux van geboorte.

Een citaat: "De westerse beschaving legt helaas geen verband tussen kennis en moraal, maar verbindt kennis eerder met macht en stelt deze aan elkaar gelijk. Met de informatiesnelweg in zicht wordt ons voorgehouden dat gemis aan beschikking over informatie mensen zal verdoemen tot een betekenisloos bestaan, en tot armoede. Als we om ons heen kijken en de moderne industriƫle samenleving waarnemen kan echter niet ontkend worden dat informatie zonder meer nutteloos is en naarmate er meer gegevens worden geleverd ethische en morele beslissingen trekken van een fantasie krijgen waarin een "gebrek aan bewijs voor veroordeling" moreel gelijkstaat aan een goede daad.

We zijn er de laatste tijd achtergekomen wat vooruitgang is. Het is de volledige vervanging van de natuur door kunstmatige technologie. Vooruitgang is de volledige verwoesting van de echte wereld ten gunste van een technologie die een comfortabel leven biedt aan een handvol mensen die goed af zijn. Nog tijdens ons leven zal het verschil tussen het Indiaanse gebruik van het land en dat van de witten glashelder worden. De Indiaan leefde samen met zijn land. De witte heeft zijn land verwoest. Hij heeft de planeet Aarde verwoest."

Nog tijdens zijn leven - rust in vrede, broeder.


Powered by Greymatter