Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/16/2005: "Nijmeegse linkse activist/publicist vermoord"

Schokkend nieuws bereikte ons: De bekende Nijmeegse linkse activist, schrijver en publicist Louis Seveke, is dinsdagavond op straat doodgeschoten.
Louis2957865-380471-groot (26k image)
Louis zat onder meer in de 'Werkgroep Klachten Politieoptreden' en deed samen met buro Jansen & Janssen kritisch onderzoek naar de methodes van de Nederlandse geheime dienst AIVD. Hij publiceerde hierover in onder andere het weekblad Vrij Nederland en op internet.

Louis was 41.

Bron: IndyMedia, klik hier om naar het bericht te gaan!

15 Reacties


Zo te lezen was een koelbloedige afrekening. Hopen dat ze dit snel oplossen!

ooggetuige verslag

Edit: De bewuste getuige van bovenstaand verslag heeft deze inmiddels verwijderd van zijn blog.
Hij is wellicht geschrokken van alle commotie rond deze moord.

zei: Bolus op 16/11/2005 om: 11:40u

De Van Welderenstraat is een redelijk drukke winkel- en uitgaansstraat aan de rand van de binnenstad. Het verhaal waar Bolus naar verwijst klinkt inderdaad naar een koelbloedige liquidatie - zoals de moord op Theo van Gogh, maar dan door iemand die wist dat hij juist niet gepakt zou worden. Iemand uit de inlichtingendienst-kringen zelf? Of vertrouwen wij dit regime zo goed dat we die mogelijkheid uitsluiten?
Verbijsterend bericht.

zei: Prul op 16/11/2005 om: 12:53u

Zojuist ben ik gebeld over dit verschrikkelijke bericht en voel me er goed raar over. Hoewel ik na mijn Nijmeegse tijd weinig contact meer met hem had, kende ik hem al 20 jaar. In het Nijmeegse hebben we jarenlang samengewerkt aan het een en ander.
Ik ben het eens met Prul: als er sprake is van een liquidatie wie anders dan de veiligheidsdiensten komen hiervoor in aanmerking? Het is algemeen bekend dat dit Louis z'n arbeidsterrein was. Wist hij soms te veel? De berichtgeving in de Gelderlander wijst vooralsnog heel duidelijk op een liquidatie:
http://www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,1478,1448-Archief-Zoeken!!__2957440_,00.html?ArchiefID=2957440
En wat te denken van de recentelijk in de NRC gepubliceerd artikel: http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1132120670123.html
Ik hoop dat onze Nijmeegse vrienden snel de door hen aangekondigde reactie zullen publiceren en dat er duidelijkheid over de werkelijke toedracht mag komen.
De gedachte dat de werkelijkheid vaak vreselijker is dan we durven te vermoeden zit in mijn hoofd...

zei: J.B. Arend op 16/11/2005 om: 13:33u

Soms zijn er dringende redenen. Denk maar niet dat de dader gepakt zal worden!

Sterkte voor de betrokkenen

zei: Andre I. van Donkers op 16/11/2005 om: 13:50u

Zo, hoe voelt het nou als het niet 6 mei 2002 is maar 15 november 2005?

zei: Annie op 16/11/2005 om: 13:54u

Diverse artikelen uit de verassend goed geïnformeerde Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/binnenland/28702321/Politiek_activist_doodgeschoten_in_Nijmegen.html
Ook hier wordt de vraag opgeroepen of de kennis van Louis hem fataal is geworden.

zei: J.B. op 16/11/2005 om: 14:04u

Wat denk je, Annie?
Verbijsterend: het ooggetuigeverslag van deze Willem Claassen is schielijk van het net gehaald (de link van Bolus) - heeft iemand het veslag gekopieerd?.

zei: Prul op 16/11/2005 om: 14:06u

Hieronder het stuk op wakkerworden.blogspot.com (lang leve mijn cache).
15 november 2005
Getuige van moord
Nooit gedacht dat ik ooit een berichtje op deze weblog zou plaatsen met een titel van dergelijke strekking. Het is me echter een klein uur geleden gebeurd. Ik was naar een presentatie van een schrijfwedstrijd geweest (overigens geen prijs), toen ik te voet terugliep naar mijn kamer. Ik keek nog op mijn horloge en zag dat het iets over negen was. Toen hoorde ik een keiharde knal. Ik wist niet wat het was of waar het vandaan kwam dus liep ik gewoon door. Toen zag ik hoe op een hoek van de straat een man een pistool (of revolver, hoe het ook heet) op een liggende man richt. Weer een keiharde knal en er komt vuur uit het wapen. Een jongen die ik tegemoet loop, rent op me af en roept 'Terug! Terug! Rennen!' Ik duik samen met in een portiek van een café en hij belt de politie. Het duurt even voordat de politie er is, en even later een ambulance. Er worden linten gezet en als ik naar mijn kamer loop, zie ik hoe de politie om het slachtoffer staat en er bloed uit zijn hoofd stroomt. Hij ligt in een houding waarbij je kunt denken dat hij nog levend is, maar je weet dat het niet zo kan zijn. Ik vertel aan een huisgenoot mijn verhaal en even later ga ik naar buiten om een verklaring af te leggen bij een politieagent.

Terwijl ik hier mijn verhaal schrijf, is de hele straat met linten afgezet. Ik denk terug aan het moment van het tweede schot. Het is onwerkelijk. Je gelooft niet dat dit echt voor je ogen gebeurd. Als je in de portiek van het café staat, tril je van top tot teen en dringt het besef langzaam tot je door.

Dit is geen fictie, dit is geen mooi of indrukwekkend verhaal. Dit is onwerkelijke werkelijkheid. Ik kan er niets meer aan toevoegen. Alleen dan dat ik hier pas anderhalve week woon en sowieso al slecht sliep.

posted by willem at 21:47 6 comments

zei: Steel op 16/11/2005 om: 14:12u

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/11/16/161105_activistdoodgeschoten.html
Met link beelden van het journaal.

zei: J.B. op 16/11/2005 om: 15:01u

Diep geschokt zijn we door de dood gisteravond van onze broer, zwager en vriend Louis Séveke.

Wij kennen Louis als een integere, betrokken en lieve persoon. Zijn betrokkenheid bij maatschappelijke zaken uitte hij scherp en direct. De bevlogen manier van discussiëren ging echter altijd gepaard met respect en een evenwichtige blik. Zijn dood laat ons getroffen achter.

Louis kwam als student naar Nijmegen. Midden jaren tachtig werd hij actief in de kraakbeweging en ontwikkelde zich als activist. Vanaf de jaren negentig richtte hij zich vooral op juridische ondersteuning voor activisten. Voor hen diende Louis klachten in en voerde procedures. Hij had een voortrekkersrol in de Vereniging Steunpunt Inzage PID, die ijverde voor inzage in dossiers van activisten bij de voorloper van de AIVD, de BVD. Tevens deed hij onderzoek naar, en publiceerde over ontwikkelingen bij inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Louis had ook een actieve rol bij de legalisatie van kraakpand de Grote Broek. De laatste jaren was hij veel bezig met het begeleiden van jongeren, daklozen en activisten die een klacht hadden over politieoptreden.

Wij hebben geen zicht op de toedracht van Louis' dood, de reden of de dader. Wij wensen daarover ook niet te speculeren. Met vragen hierover kunt u zich tot Politie en Justitie richten, die een uitgebreid onderzoek gestart zijn.

Familie en Vrienden

zei: Persverklaring op 16/11/2005 om: 15:51u

Sterkte allemaal.
Het ooggetuigenverslag is overigens niet weggehaald omdat er iets geheim is, maar omdat de bandbreedte te veel geld ging kosten. Je kunt het nu in de Gelderlander lezen:
http://www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,1478,1448-Archief-Zoeken!!__2958547_,00.html?ArchiefID=2958547

zei: Bas op 16/11/2005 om: 16:05u

vreselijk,het voelt koud rond mijn hart

zei: jose op 16/11/2005 om: 16:08u

Alles moet cool....

boos, grr

zei: the force op 16/11/2005 om: 21:15u

Er circuleren al jarenlang geruchten dat Louis Seveke een van de leiders was van de Nijmeegse antifa-groep die de beruchte aanslag op Kedichem uitvoerde. Een vrouw van de politieke tegenstanders (W.Schuurman) verloor daarbij haar beide benen.
Deed Louis goede dingen? Absoluut.
Maar het is een beetje het verhaal van die Pedofiel die vrijuit wil gaan omdat ie zulke leuke kinderboeken schrijft.

zei: Alf op 23/11/2005 om: 23:37u

Alf, dat is echte onzin wat je daar verkondigd. Dat van jarenlange geruchten, waar haal je dat vandaan? Of heb je dat uit Trouw waar ook werd gesuggereerd dat Louis bij Kedichem betrokken zou zijn geweest. Louis was in 1986 pas net actief, dus zeker geen leidend figuur. Bovendien was de actie bij Kedichem een landelijke en zeker geen specifiek Nijmeegse aangelegenheid. Maar vanwaar is dit gegeven relevant? Om te suggereren dat de kogel van extreem-rechts kwam?
Je laatste opmerking gaat echt over de schreef: niemand verdient het om een dergelijke manier doodgeschoten te worden.

zei: J.B. Arend op 25/11/2005 om: 22:05u


Powered by Greymatter