Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/16/2005: "De blogosfeer en het belang van de zoekmachines"

Als het aan de mainstream media had gelegen zou de chef staf van vice-president Cheney in de Verenigde Staten nooit ten val zijn gekomen. Het schandaal dat nog steeds nauwelijks in de openbaarheid komt, Plamegate, is uitgebarsten op internetpagina's, in wat men ook wel de blogosfeer noemt.
Bijgewerkt 19 november
alphoncy (5k image)

Klik op meer

Dat het leger van de Verenigde Staten zelf toegeeft dat het in Irak met fosforbommen gooit, chemische wapens dus, was in deze blogosfeer bekend, en kwam gisteren bovengronds in de mainstream media. Nu piepen ze in Washington dat het gebruik van fosforbommen legaal is - het is dus legaal mensen chemisch te villen of van binnen te laten verbranden. Niets aan de hand. Ook het martelen door de bevrijde democratische Irakese overheid was bekend in de blogosfeer en komt nu in "de media".

Bij De Vrije hebben we wel eens een primeur. De opmerkelijkste vind ik zelf - omdat het gaat om iets wat ver weg van Nederland of België gebeurd is - het bericht over een gevangene die door verwaarlozing sterft in een superbewaakte gevangenis, Boscobel Wisconsin, en die omdat hij ziek was en zich "dus" niet goed gedroeg, door een knokploegje bewakers nog wel eens even in elkaar gebeukt zou worden.
Zie hier ons eerste bericht.

Wij kregen de tip van weblog Christianarchie, die het weer wist van de Prison Action Coalition. Omdat De Vrije snel "scoort" - grotere kijkdichtheid, snelle indexering - kregen wij de primeur van dit schokkende bericht. Christianarchie plaatste de brief waarin het nieuws gebracht werd later als commentaar op deze site - voorzichtigheidshalve heb ik snel weer de naam van de berichtgever verwijderd. De brenger van het slechte nieuws kan gemakkelijk zelf visite van een knokploeg krijgen in zijn isoleercel.
Ik heb het nieuws op Indymedia Wisconsin geplaatst en een week later gepresenteerd aan de radicale zwarte krant SF Bay View. Daar wilde men liefst de naam van de berichtgever ook plaatsen en het geheel plaatsen in de rubriek Behind the enemy lines. Omdat de berichtgever zelf - zich bewust van de risico's, en schrijvend dat hem in deze gevangenis weinig ergers meer kan overkomen dan dat hij daar zit en ziet wat er gebeurt - er geen bezwaar tegen had genoemd te worden heb ik zijn naam doorgegeven. Hier staat hierboven met fotootje: Alphoncy Dangerfield.

De zaak waar het om gaat is verschrikkelijk, het doet enigszins denken aan het lot van de opgesloten vluchteling Baraya - destijds nog onder Reisbureau Hilbrand. Maar het gaf enige journalistieke voldoening het aantal treffers in de zoekmachine op de naam van de gestorven gevangene te zien uitdijen: eerst alleen een justitiële site in de VS en de Vrije. Vervolgens Indymedia, en doordat dit een circuit is waarin verhalen geïndexeerd of overgenomen worden breidde het aantal treffers snel uit naar tientallen. Zaten de autoriteiten in Wisconsin al te zweten? Mooi. Extra druk op de ketel via de SF Bay View. Deze werd weer geïndexeerd door lokale internetmedia in Wisconsin. Lornell Evans werd steeds bekender in de virtuele wereld van de blogosfeer. Christianarchie plaatste het zelf en dit werd weer door Nederlandse blogs overgenomen - een wonderlijk mengsel van Engelstalige en Nederlandse bronnen.
Tenslotte dook zelfs de vermoedelijke oerbron van dit alles op: een chatforum over gevangenistoestanden in Wisconsin. Iemand had hier de brief van Alphoncy Dangerfield geplaatst - nog voor De Vrije - en beklaagde zich er vervolgens over dat het helemaal geen nieuws was. "Kun je niet kijken?" was ik geneigd te schrijven. Maar een dag later was dit forum weer uit de zoekmachine verdwenen. Een paar dagen later vond men het bij Google en Yahoo! een goed idee om weblogs die het element "blog" in hun url hebben niet meer op te nemen, wat verdere krimp opleverde. En met lichte verbijstering constateer ik nu dagelijks dat het aantal treffers op "Lornell Evans" vermindert, zonder dat de autoriteiten of de mainstream media in Wisconsin er iets aan gedaan hebben.

Ik kan mij wel enigszins voorstellen dat het een hoop scheelt als je alle blinkypinkies, dagboekjes en sluikreclame uit de blogs wegzuivert door blogs helemaal geen toegang meer tot zoekmachines te bieden. Maar men zou in de nerdosfeer van die zoekmachines kunnen bedenken dat met het weren van een hoop ruis ook nieuws wordt weggezuiverd en dat het hoe dan ook op het beperken van de vrijheid van meningsuiting neerkomt. En hoe belangrijk deze in de virtuele wereld is blijkt uit de eerste voorbeelden die ik genoemd heb.
Enfin, Lornell Evans en Alphoncy Dangerfield zijn bij dezen weer een keer genoemd. Hoe goed zou men in Wisconsin Nederlands kunnen lezen?

Naschrift: een vergelijkend warenonderzoek tussen Yahoo! en Google levert op dat Yahoo! het wat betreft het genoemde onderwerp veel beter doet... Een teken aan de wand?

1 Reactie


Alphoncy zoekt ook een penpal!

Zijn vraag.

zei: A.D. op 19/11/2005 om: 18:26u


Powered by Greymatter