Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/16/2005: "Anarchist door naziís vermoord in St. Petersburg"

Afgelopen zondag 13 November is in St. Petersburg Timoer Katsjarava door een groep neo-naziís doodgestoken.
Timoer (21k image)
De plek van de moord
De naziís vielen de anarchist aan na een actie van het lokale Food Not Bombs project, dat sinds januari van dit jaar wekelijks voedsel uitdeelt aan daklozen bij het Vladimirskaya klooster in het centrum van St. Petersburg.
Klik op meer.

Na het uitdelen van voedsel waren Timoer en elf andere jonge anarchisten samen op pad. Toen tien van hen een boekwinkel ingingen bleven Timoer en zijn vriend Max buiten staan wachten. Op dat moment werden ze aangevallen door een groep van ongeveer tien neo-nazi s gewapend met messen.

Deze groep maakte zich daarna meteen uit de voeten en was verdwenen voordat de anderen uit de boekwinkel kwamen. Toen na tien minuten de ambulance arriveerde, bleek Timoer niet meer te redden. Hij had steekwonden in zijn nek en veel bloedverlies. Max was er gelukkig beter aan toe en ligt nu in het ziekenhuis.

Op de plek waar Timoer werd vermoord is een graffity op een muur verschenen. Er branden kaarsen en er liggen bloemen en fotoís van hem.

Timoer was een actief lid van de anarchistische en de punkbeweging in St. Petersburg. In 2003 richtte hij de band Sandinista! op waar hij de muzikale voorman van was. Hij schreef de meeste muziek en speelde leadgitaar. Hun debuur CD verschijnt binnenkort bij Old Skool Kids Records in Moskou. Afgelopen zomer trad hij toe tot de formatie Distress waarmee hij zojuist was teruggekeerd van een tournee door ScandinaviŽ.
timur (21k image)
Timoer

Behalve zijn betrokkenheid bij de lokale Food Not Bombsgroep, werkte hij bij de anarchistische infowinkel Epitcenter. Tevens studeerde hij filosofie (4e jaars) aan de staatsuniversiteit in St. Petersburg en was hij overtuigd veganist.

Het is geen toeval dat deze moord op deze dag en gericht tegen de groep anarchisten waar Timoer deel van uitmaakte, heeft plaatsgevonden. Food Not Bombs werd al in een eerder stadium bedreigd door activisten van de Russische Nationale Eenheid (Ruslandís grootste neo-nazi organisatie). Zoals bekend kampt Rusland met een groot probleem wat het aantal neo-naziís betreft.

Timoer en anderen hadden eerder op de dag deelgenomen aan de jaarlijkse demonstratie tegen neo-nazi geweld, georganiseerd door de vrienden van Nikolai Girenko, wetenschapper en anti-racist, vermoord in 2003. Onder anarchisten heerste een positieve stemming gedurende de maand voorafgaand aan de demo gezien de successen die geboekt werden in de strijd tegen neo-nazi s op straat, waar Timoer actief aan deelnam. De moord is te verklaren als revanche hiervoor vanuit de neo-nazi hoek.

De politie onderzoekt de moord en heeft enkele verdachten op het oog.

Op de website van de band Sandinista wordt aandacht aan deze tragische gebeurtenis besteed. Zie hier.

1 Reactie


Timoer Koetsjarow. We doen er nog een - Rust in Punk, werd op een van de Russische fora geschreven...


zei: Prul op 16/11/2005 om: 10:46u


Powered by Greymatter