Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/14/2005: "Krakers willen uitspraak rechter over spandoeken"

Krakers uit Amsterdam en Nijmegen stappen naar de rechter uit onvrede over het weghalen van hun spandoeken met teksten over minister Verdonk.
donderop_19522a (35k image)

Het kort geding dient vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam, liet advocaat Schuckink Kool vandaag namens hen weten.
Klik op meer.

De raadsman heeft een dagvaarding doen uitgaan waarin hij de Staat, burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Ter Horst van Nijmegen voor de rechter daagt. De afgelopen week ontstond in de hoofdstad ophef, omdat de politie spandoeken van kraakpanden verwijderde met grove leuzen over Verdonk.

Op de doeken stonden teksten als ‘Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?’ en ‘Levend verbrand, Rita bedankt’. Ook in Nijmegen haalde de politie posters weg met de woorden ‘Reisbureau Rita, arrestatie deportatie crematie adequaat tot het bittere eind’. In Den Bosch deden zich volgens de advocaat vergelijkbare situaties voor.

De teksten werden niet gedoogd, omdat justitie ze als smaad betitelt. Minister Verdonk heeft hiertegen inmiddels ook aangifte gedaan. Burgemeester Cohen liet al eerder weten dat de beledigende leuzen in het licht van de dreigende situatie rondom Verdonk niet zijn toegestaan.

Een deel van die dreiging bestond uit de zogeheten 'beschieting' van het raam van haar werkkamer. Dit blijkt inmiddels niet het geval te zijn. In ambtenarenkring gaat het verhaal dat de vernieling van deze ruit door een ekster is gebeurd.

De krakers voelen zich aangetast in hun vrijheid van meningsuiting. De advocaat wil nu dat de rechter de gedaagden verbiedt de spandoeken en posters weg te halen.

Ook krakers in Haarlem stappen naar de rechter omdat zij vinden dat hun spandoek tegen minister Verdonk ten onrechte in beslag is genomen. Zij krijgen daarbij hulp van advocate Böhler. Volgens de Haarlemse krakers is het in beslag nemen van de spandoeken onrechtmatig.


Powered by Greymatter