Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/14/2005: "Nieuwe gevangenis voor ongewensten"

In de Bijlmermeer is het laatst overgebleven zogeheten grenshospitium aan de Tafelbergweg. Een grenshospitium - voor de zekerheid nog maar eens - is een detentiecentrum voor mensen van wie de Nederlandse overheid vindt dat zij hier niet gewenst zijn.
nieuwelloyd (16k image)
Klik op meer

Een tijd geleden ging ik iemand bezoeken in dit zogenaamde hospitium, en zoals het de fietser/voetganger betaamt in de desolate omgeving van de Bijlmer kwam ik bij de verkeerde gevangenis aan. Een merkwaardige gewaarwording: ik stapte via de voordeur bijna meteen een zwembad in. Ik bleek aangekomen te zijn bij jeugdgevangenis de Nieuwe Lloyd, die ooit in het oostelijke havengebied van Amsterdam gevestigd was en nu in prettige nieuwbouw in de Bijlmer stond.
Het grenshospitium is er wel vlak bij, maar heeft een geheel andere oprit en ingang.
Door - of na - de brand in het uitzetcontainercentrum op Schiphol zoekt Justitie opsluitcapaciteit voor ongewensten. De nieuwe Nieuwe Lloyd stond inmddels leeg. Niet omdat het zo'n slecht gebouw was, integendeel, maar omdat het management van deze jeugdgevangenis voortdurend faalde. Waar komt ons zo'n verhaal bekend van voor?
Zogeheten slecht management is in bestuurskringen een uitstekende reden om goede gebouwen te sluiten en te slopen. Nu zullen we uiteraard niet treuren om sluiting en sloop van een gevangenis. Wel, als er weer een nieuwe gebouwd gaat worden van onze centen om ander managementtuig een kans te geven.

Enfin - de Nieuwe Lloyd was nog niet gesloopt. Justitie gaat het gebouw nu dus gebruiken om ongewenste vreeemdelingen op te sluiten.
Ik vraag mij af of ik bij eventueel bezoek daar mijn zwembroek kan meenemen. Lijkt mij wel leuk. Maar ik vermoed dat deze voorziening wel gesloopt is. De foto belooft niet veel goeds verder.
Tip: gevangenispastoraat.nl


Powered by Greymatter