Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/13/2005: "Nazimars door tegendemonstranten verhinderd in Duitse Halbe"

Ruim 2000 tegenstanders hebben afgelopen zaterdag in het Duitse Halbe, gelegen in de deelstaat Brandenburg ten zuiden van Berlijn, een mars van 1600 neo-nazi’s verhinderd.
Halbe109399_normal (26k image)
De demonstranten blokkeerden urenlang de toegang naar het plaatselijke kerkhof waar de nazi’s de daar begraven Wehrmacht en SS-soldaten wilden herdenken.
Klik op meer.

De nazi’s hebben de laatste jaren de gewoonte om op de zaterdag die vooraf gaat aan de ‘Volkstrauertag’ een heldenherdenking voor de 28.000 in Halbe begraven Duitse soldaten te houden. De soldaten kwamen om bij de ‘Kesselslag’ in 1945, een van de laatste grote slachtpartijen in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Het bewuste soldatenkerkhof telt de meeste oorlogsgraven in Duitsland.

In de deelstaat Brandenburg had zich onder het motto ‘Dag voor de democraten’ een breed actiefront tegen de komst van de nazi’s gevormd, bestaande uit politieke partijen, vakbonden, kerken, verschillende initiatieven en verenigingen.

De politie was met 2000 manschappen aanwezig om beide partijen gescheiden van elkaar te houden. De rechts-extremisten kregen tegen de zin van de politie vrijdagavond van de rechterlijke macht van Brandenburg-Berlijn definitief groen licht om via de hoofdweg van Halbe naar het bewuste kerkhof te mogen marcheren. De tegendemonstranten zouden zich op zijstraten moeten ophouden.

’s Ochtends vond op het kerkhof al een bijeenkomst plaats van zo’n 1000 tegenstanders van de naziherdenking om te protesteren tegen de komst van de ongewenste bezoekers. Tevens werden de slachtoffers van het Hitlerbewind herdacht. De minister van Binnenlandse Zaken van Brandenburg Jörg Schönbohm (CDU) waarschuwde er dat niet toegestaan mocht worden dat Halbe een bedevaartsoord voor rechtsextremisten zou worden.

De blokkade kon op de steun van de deelregering van Brandenburg en de politie rekenen. De deelregering stelde bussen ter beschikking om naar de plek van de demonstratie te worden vervoerd en bood logistieke steun voor het burgerfeest dat tegelijkertijd plaatsvond. Zodoende stonden op de politieke braderie zowel stands van de lokale antifascisten als die van de politievakbond.

Rond het middaguur werd de weg naar het kerkhof urenlang geblokkeerd. De politie liet de actievoerders hun gang gaan (waaronder lokale en regionale politici en bestuurders) en weigerde vervolgens tegen de blokkade op te treden.

De neo-nazi’s, opnieuw verenigd rond de Hamburger Christian Worch, waren ditmaal voorbereid op een blokkade en hadden klapstoelen meegenomen. Daarop werd demonstratief zitting genomen toen de weg versperd bleek te zijn. Ettelijke rechtsextremisten liepen slechts in t-shirts en sweatshirts gehuld omdat het dragen van bomberjacks niet was toegestaan.

Na drie uur wachten trachtten zo’n 200 nazi’s door de politiekordons te breken onder het uitroepen van de kreet ‘Straten vrij voor de Duitse jeugd’. Versterkingen van de politie voorkwamen dat de rechtsextremisten de tegenstanders konden bereiken. Daarbij werd de wapenstok gehanteerd

Daarop werd de politie met bierflessen bekogeld. Leuzen als “Roem en eer voor de Waffen-SS’ werden gescandeerd. Een agent kreeg volgens de politie pepperspray te verduren.

Bij het invallen van de avondschemering lukt het een aantal neo-nazi’s alsnog via een veldweg het kerkhof te bereiken. Daar werden ze alsnog door de politie tot stilstaan gebracht. De verantwoordelijke politiefunctionaris achtte het toen niet meer verantwoorde de nazi’s op het soldatenkerkhof toe te laten.

Beelden n.a.v. de dag vind je hier.


Powered by Greymatter