Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/13/2005: "Dario Fo’s ‘De toevallige dood van een anarchist’ opgevoerd door Vrienden van de Dansmuziek"

Het theatergezelschap ‘Vrienden van de Dansmuziek’ voert momenteel Dario Fo’s ‘De toevallige dood van een anarchist’ op.
dood003 (14k image)
Beeld uit de voorstelling
Volgens critici doen ze dit vlijmscherp én hartveroverend geestig.
Klik op meer.De Vrienden van de Dansmuziek ontrukken daarmee in Nederland het stuk aan de vergetelheid, aangezien het inmiddels vijfentwintig jaar geleden is dat ‘t voor het laatst in het Nederlands werd opgevoerd en wel doordoor het Publiekstheater.

Het gezelschap laat overtuigend zien dat dit toneelstuk van Nobelprijswinnaar Fo zich bij uitstek leent om actuele misstanden in de wereld op een satirische wijze aan de orde te stellen.

De voorkeur van de Vrienden van de Dansmuziek voor potsierlijk theater komt in ieder aspect van het stuk tot uiting. Zo lijkt het getekende decor van bordkarton rechtstreeks uit een stripverhaal te komen. Dat het niet alleen een erg aardig toneelbeeld oplevert maar ook nog eens functioneel is, blijkt wanneer er in de loop van de voorstelling een paar hilarische, cartooneske extra’s tevoorschijn komen.


Dario Fo schreef in 1970 dit satirische toneelstuk, dat op waarheid is gebaseerd. Op 15 december 1969 wordt de vermeende anarchist Pino Pinelli (spoorwegbeambte) opgepakt op verdenking van het plegen van een bomaanslag in een bank in Milaan. Drie dagen later vindt men zijn levenloze lichaam onder het raam van het politiebureau waar hij werd verhoord. Volgens de dienstdoende politiecommissaris is Pinelli zelf uit het raam gesprongen. Ondanks de zeer twijfelachtige lezing van de commissaris verdwijnt de zaak al snel in de doofpot.

De Vrienden van de Dansmuziek hebben dit stuk weer uit de oude doos getrokken en laat zien dat het nog steeds actueel is. Met veel humor wordt het verhaal verteld van een spoorwegbeambte die uit het raam van het politiebureau is gesprongen… Of is hij misschien toch geduwd?

“De Toevallige Dood van een Anarchist gaat over angstige, opportunistische draaikonten in achterkamertjes, met geheime agenda’s vol doofpotten, bezorgd om hun eigen hachje. Maar welke middelen zijn geoorloofd om de democratie te beschermen?” Zo luidt de tekst die op de flyer staat gedrukt.

Het stuk speelt zich af in een politiebureau van Milaan, Italië. Er is zojuist een zestienvoudig beroepspsychopaat gearresteerd, maar deze weet zich al snel weer naar buiten te werken. Als hij even later zijn spullen komt ophalen, vindt hij het dossier van een moordzaak die in de doofpot is gestopt. Hoewel de politie aan de pers vertelde dat deze man zelf uit het raam van de vierde verdieping van dat zelfde politiebureau is gesprongen, is het bewijs hiervoor schamel. Dankzij zijn vindingrijkheid weet hij de waarheid aan het licht te brengen, hoewel dit niet van een leien dakje gaat.

De rondstuiterende hoofdpersoon laat zich niet kleineren door een simpele politiebeambte, maar draait liever de rollen tussen ondervrager en ondervraagde om en weet iedereen aan het lachen te krijgen in de zaal. Uiteraard is er geen gebrek aan stereotype agenten, die al zingend een feestje bouwen in het kantoor van de hoofdcommissaris.

VPRO Nachtpodium besteedde op tv aandacht aan de voorstelling en het gezelschap. Deze beelden vind je hier (vanaf 13.10 min.).

De toevallige dood van een anarchist is nog te zien t/m maart 2006. De voorstellingen in Amsterdam waar het stuk op 25 oktober in première ging, zijn inmiddels geweest.

Op de volgende data spelen ze:
Het Paradijs, Koninklijke Schouwburg, Den Haag
di 15 november 20:15
wo 16 november 20:15
do 17 november 20:15
vri 18 november 20:15
za 19 november 20:15

Concordia, Enschede
za 28 januari 2006

’t Beest, Goes
do 9 Maart 2006

Tekst: Dario Fo
Regie: Pepijn Cladder
Spel: Arent-Jan Linde, Klavertje Patijn, Maarten Geraets, Roel Voorbij, Willemijn Kressenhof en Elmar Düren
Dramaturgie: Kiki Rosingh
Productie: Vivienne Janssen
Vormgeving: Kirsten Hutschemakers
Lichtontwerp: Tijs Winters
Techniek: Femke van Kuyk
Grafisch ontwerp: Joris van den Ende

De website van de Vrienden van de Dansmuziek vind je hier.


Powered by Greymatter