Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/12/2005: "Nijmeegse actievoerder wegens Ritaposter vervolgd voor smaad"

De gisteren vanwege de Ritaposter gearresteerde Nijmeegse actievoerder Sander heeft een dagvaardiging meegekregen wegens smaad en laster.
Nijmegen32078 (24k image)
De bewuste affiches geplakt in Nijmegen
Hij werd nota bene gearresteerd terwijl hij een interview gaf aan de regionale televisiezender TV Gelderland. De actievoerder rolde in aanwezigheid van de politie het bewuste affiche over minister Verdonk van Vreemdelingenzaken uit om zijn verhaal te illustreren. Daarop werd hij meteen door de agenten in de kraag gegrepen.
Klik op meer.

De regionale omroep wilde meer weten over de posteractie en regelde een afspraak met een actievoerder, politiemensen en een advocaat op de stoep van het inmiddels gelegaliseerde kraakpand De Grote Broek. Donderdagavond nam de politie daar namelijk een tiental posters in beslag alsmede bij het kraakpand de Revolutie.

Nadat Sander het bewuste affiche had ontrold kwam een politieauto tegen het verkeer van de eenrichtingsweg ingereden. Hij werd vervolgens aangehouden en met deze auto weggevoerd.

De Nijmegenaar werd na een langdurig verhoor rond 20 uur weer vrijgelaten. Daarbij werd gesuggereerd hem in verzekering te stellen. Hij kreeg een dagvaardiging mee voor artikel 261 lid 1, artikel 261 lid 2 (belediging en smaad) en artikel 262 lid 1 (laster) van het wetboek van strafrecht.

De dag ervoor op donderdag 10 november rond 18.00 uur kwam een politiedelegatie langs bij de Grote Broek met een bevel tot binnentreding om een Ritaposter te verwijderen. Dit vanwege smaad. Om een huiszoeking of inval te voorkomen werd de poster overhandigd. De politie dreigde daarbij de ruit van de in het pand gehuisveste Boekwinkel Assata waar het affiche hing in te slaan.

Het spandoek met de tekst: "Rita nog steeds geen bloed aan je handen???" werd ongemoeid gelaten. Ook bij kraakpand "de Revolutie" werd ook een aantal posters in beslag genomen. Er vielen geen arrestaties.

Naar aanleiding van de inval is er in Nijmegen flink geplakt en geklad

Op donderdag 10 september werden op de Hogeschool van Amsterdam vier studenten/activisten gearresteerd vanwege het flyeren tegen het beleid van minister Verdonk. Zij hadden hierbij petitielijsten en een bord van Verdonk met de tekst bij zich waarop ‘Minister van deportatie’ stond vermeld. Naar verluid mag er op deze school noch op de universiteiten sprake zijn van politieke actie!

Minister Verdonk deed gisteren bij de politie aangifte tegen actievoerders die spandoeken met leuzen tegen haar hadden opgehangen wegens smaad. Dat zei ze vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Diverse politieke partijen in Amsterdam waren het er niet mee eens dat de spandoeken afgelopen weekend zijn verwijderd, omdat dat volgens hen indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. "Dat is een discussie waardig", zei Verdonk.

Het verwijderen van deze spandoeken in Amsterdam leidde er afgelopen week toe dat in tal van plaatsen soortgelijke spandoeken verschenen. In een aantal steden leidde dit tot verwijderingacties van de politie, zoals in Haarlem.

Beelden over het ophangen van het spandoek in Haarlem, het verwijderen van zelfde spandoek en de actie in het stadhuis, die erop volgde, alsmede de actie van afgelopen zondag bij Paradiso waar Verdonk zou spreken, maar niet kwam opdagen, vind je hier.

Fondsorganisatie XminY die de spandoekactie van harte en ondersteunt, biedt juridische ondersteuning aan voor die spandoekophangers waarvan het spandoek verwijderd is en die nog geen advocaat hebben om hier mogelijk een zaak van te maken.

Op de site van ‘Een Royaal Gebaar’ kan de Nederlandse regering n.a.v. de Schipholbrand aangeklaagd worden voor dood door nalatigheid.

Deze gebeurtenissen van afgelopen week maken maar weer eens duidelijk dat de hooggeprezen ‘vrijheid van meningsuiting’ alleen geldt als het de autoriteiten uitkomt. Als de machthebbers zelf in het geding zijn, zoals nu met minister Verdonk (maar evengoed met minister Donner) gelden andere maatstaven. Dan wordt er met ongekend machtsvertoon opgetreden. Dan wordt het wetboek van strafrecht uit de kast getrokken en krijgen meningen het stempel van smaad en laster opgedrukt.


Powered by Greymatter