Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/11/2005: "De Haymarket affaire kostte vijf anarchisten in Chicago het leven"

Vandaag op 11 november is het 118 jaar geleden dat in 1887 een viertal anarchisten uit Chicago werden opgehangen.

Haymarketmartelaren (13k image)
Vier van deze vijf anarchisten werden opgehangen
De ‘martelaren van Chicago’ (Parsons, Spies, Fischer and Engel) werden ten onrechte verdacht van het plegen van een bomaanslag. Hun executie vormde de aanleiding voor de jaarlijkse 1 meiviering.
Klik op meer.

Op 1 mei 1886 riepen allerlei plaatselijke arbeiderscomités in de VS de algemene werkstakingen uit. In tal van Amerikaanse steden kwam het die dag tot demonstraties, met in totaal zo'n half miljoen deelnemers. De grootste demonstratie, waar de anarchistische beweging een groot aandeel in had, vond plaats in Chicago. Zo'n 90.000 arbeiders gingen de straat op. Deze demonstratie verliep rustig maar op 3 mei kwam het tot botsingen tussen demonstranten en de politie. Er viel een dode en vele gewonden.

De volgende dag op 4 mei ontplofte op de Haymarket Square in Chicago bij een demonstratie tegen het politiegeweld van de vorige dag een bom midden tussen aanwezige politieagenten, van wie er 6 werden gedood.

Acht anarchistische 'leiders' werden verantwoordelijk gesteld voor de aanslag, die -zoals veel later kwam vast te staan- door een provocateur was gepleegd! Op 11 november 1887 werden uiteindelijk 4 van de 8 anarchisten opgehangen, namelijk Albert Parsons, August Spies, Adolph Fischer en George Engel.
haymarkethanging (32k image)

De veroordeelden van Haymarket werden en worden sindsdien vooral in de anarchistische beweging herdacht als de 'martelaren van Chicago'. In 1893 werden ze gerehabiliteerd en onschuldig bevonden.

De terechtstelling van het viertal anarchisten zorgde voor een enorme internationale beroering. Van Ferdinand Domela Nieuwenhuis is bekend dat hij zich steevast op 11 november beroerd voelde en er op uit trok.

In 1889 werd door het Internationaal Socialistisch Congres in Parijs besloten om van 1 mei een strijddag te maken waarop politieke eisen kracht werden bijgezet. De anarchistische beweging waarschuwde dat 1 mei geen feestdag moest worden maar een actiedag.

Een mooie site die aan de Haymarket affaire is gewijd is deze.

De anarchistische groep BAAM uit Boston hield een herdenking op straat waarbij gezongen werd en pamfletten over de zaak werden uitgedeeld.
BostonIMG_0627 (16k image)
Boston


Powered by Greymatter