Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/10/2005: "Illusies in (voormalig Sowjet-)Azerbeidzjan"

Het land dat kortweg Azerbeidzjan wordt genoemd zal in de wandeling wel republiek heten. In de praktijk is het net zo republikeins als DR Congo, India of de Verenigde Staten (waar in Florida de volgende George Bush zich al warmloopt).

bakunov (22k image)
Klik op meer

Want de oude communistische appartsjik die het land sinds de onafhankelijkheid met ijzeren hand regeerde is opgevolgd door zijn zoon - en de dynastie heeft de zegen van Washington.
Dus Aliyev Junior mag gerust sjoemelen met de verkiezingsuitslag. De CIA zal geen honderden miljoenen besteden aan een spontane volksrevolutie - eerder aan het neerslaan van een echte volksopstand, is het vermoeden van uw verslaggever. De demonstranten van de foto stevenen af op een harde desillusie.

Overigens is de naam "Azerbeidzjan" voor deze voormalige Sowjetrepubliek wat misleidend. Het grootste deel van Azerbeidzjan ligt in het huidige Iran. Daarnaast wonen er nog honderdduizenden Azeri's in Turkije en Irak.

Nu we het toch over volksrevoluties hebben: de Washington Post weigert de namen te onthullen van de zogeheten democratische Oosteuropese landen waar de CIA speciale martelkampen heeft. Dankzij tips van vliegtuigspotters zijn er twee bekend - de regimes ontkennen, maar wie verwacht waarheid van een staat? - via Human Rights Watch: Polen en Roemeniƫ.
In het koor van ontkennende Oosteuropese democratieĆ«n ontbreken prominent OekraĆÆne en GeorgiĆ«, die met duur gekochte CIA-opstanden in het VS-gareel gebracht zijn.
I'll bet the farm on it... - Amerikaanse uitdrukking - kan ik mij gebrek aan boerderij wel permitteren. En wie weet is Bakoe-Azerbeidzjan Europees genoeg om mee te mogen doen in het marteluniversum van de CIA.


Powered by Greymatter