Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/09/2005: "Net zo behandeld als hun (groot-)ouders"

De ernst van de nachtelijke oproeren in de Franse buitenwijken wordt uitgedrukt in de hoeveelheid in brand gestoken auto's. Vannacht viel het mee: 1100.

brulvehi (100k image)
Klik op meer

Een andere graadmeter is het aantal gearresteerde mensen: dit beloopt ongeveer driehonderd. In enkele gevallen is een soort snelrecht toegepast, waarbij mensen tot enkele maanden gevangenisstraf zijn veroordeeld.
In het algemeen proberen de machthebbers en de opinieindustrie de opstand als een oorlog tussen culturen te presenteren. Met het slingeren van een traangasgranaat in een moskee tijdens een gebed in Ramadan, met het gebruiken van ongelooflijk racistische taal tegen de opstandige jeugd, heeft speciaal minister van binnenlandse zaken Sarkozy (proef die naam...) zijn best gedaan het oproer in die termen te laten vertalen.
Het nieuwste is het uitroepen van de noodtoestand. Dit gebeurt op grond van een wet die speciaal bedacht is voor "overzees Frankrijk", waar mensen wonen die niet bepaald bij Frankrijk willen horen. De wet is dan ook alleen toegepast in Algerije en op Kanaky (Nieuw-Caledoniƫ).
Le Monde stelt terecht dat door deze wet toe te passen in het eigenlijke Frankrijk om een oproer neer te slaan dat gedragen wordt door nazaten van immigranten uit de koloniƫn, zij net zo behandeld gaan worden als hun (groot-)ouders. En dat terwijl het oproer er juist om draait dat de mensen in de banlieue zich buitengesloten weten van het zogenaamde echte Frankrijk.

1 Reactie


Amerikaanse kranten schrijven lustig over de clash tussen Europeanen en Arabieren, maar de jongeren, kinderen van immigranten, verklaren zichzelf Franser dan Frans! Ondanks religieuze verschillen eisen ze gezien te worden als Fransen en niet als buitenstaanders, zoals nu het geval is.

zei: kO op 10/11/2005 om: 13:40u


Powered by Greymatter