Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/06/2005: "Demonstratie neo-naziís in Potsdam verhinderd"

In het Duitse Postdam hebben antifascisten een demonstratie van neo- naziís rond Christian Worch verhinderd.
demo+gegen+neonazis+am+5.11.2005+in+potsdam (25k image)
Zoín 5000 demonstranten zetten onder het motto ĎGeen voetbreed voor de fascistení de 250 neo-naziís klem op het treinstation van Potsdam-Charlottenburg.
Klik op meer.

Na vier uur gaven de neo-naziís hun pogingen om te demonstreren op en vertrokken naar Berlijn waar ze onder grote politiebegeleiding hebben gemarcheerd.

De neo-naziís hadden zich om 12.00 verzameld op het treinstation Potsdam-Charlottenburg voor een aangemelde demonstratie die door de binnenstad van Potsdam zou voeren en zou eindigen bij het centraal Station van de stad.

Tegelijkertijd verzamelden duizenden tegendemonstranten zich in op de Luisenplatz, een brede coalitie van partijen, vakbonden, kerken en antifa. De coalitie "Potsdam bekennt Farbe! Gemeinsam fŁr Toleranz, Gewaltfreiheit und ein friedliches Miteinander" had tot de actie opgeroepen. Kleinere en grotere groepen autonome antifascisten bevonden zich daar in de buurt en op de route van de nazimars.

Na een oproep zette de tegendemonstratie zich rond 12.30 uur in beweging richting van een bepaald kruispunt van straten die op de route van de nazi-demonstratie lag. De met 2000 manschappen aanwezige politie zorgde er uiteraard voor dat beide groepen demonstranten van elkaar gescheiden bleven, maar liet de bezetting van dit kruispunt door duizenden mensen toe. Daarmee werd de doorgang van de nazimars reeds onmogelijk gemaakt.

Een door de politie voorgestelde alternatieve route voor de neo-naziís werd geblokkeerd door Groenen, maar werd versterkt door enige honderden autonome antifascisten die al rennend door een politiekordon waren gebroken.

De politie zich leek op te maken voor een confrontatie door helmen op te zetten waarna er enige schermutselingen volgden. Nadat er twee kleinere barricades waren verrezen, zag de politie af van verdere escalatie. Daarmee waren alle demonstratiemogelijkheden voor de neo-naziís al om 13.00 uur verhinderd.

De blokkades hielden tot 16.00 uur stand, mede dankzij de welwillende medewerking van de politie. Op dat tijdstip vertrokken de neo-naziís naar Berlijn.

Daar hielden zoín 100 neo-naziís een korte demonstratie die belaagd werd door enige honderden antifascisten. Grootschalige politie-inzet voorkwam dat deze mars voorkomen kon worden. Daarbij werden 25 mensen gearresteerd.


Powered by Greymatter