Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/06/2005: "ME haalt spandoeken tegen Verdonk weg in Amsterdam"

Met behulp van de Mobiele Eenheid heeft de politie in Amsterdam gisteravond een viertal spandoeken weggehaald die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) verantwoordelijk stelden voor de brand in de deportatiebarakken in Schiphol.
051105-spandoekverwijderen (20k image)
Het spandoek bij Amstel 22 dat verwijderd zou worden
De doeken hingen aan een drietal kraakpanden in de stad en bevatten leuzen als 'Rita Verdonk moordenaar' en 'Elf levend verbrand, Rita bedankt'.
Klik op meer.

Pas na de massale inzet van politie en ME kwam er een verklaring op grond waarvan de spandoeken weggehaald werden. Een woordvoerster van burgemeester Cohen stelde dat de teksten als smaad beschouwd worden.

De gemeente Amsterdam, politie en justitie besloten na overleg dat de spandoeken weg moesten gezien de huidige ‘dreigende situatie’ rondom Verdonk. Afgelopen week werd het raam van haar werkkamer op het Binnenhof ‘beschadigd’. Gisteren bleek uit onderzoek dat van een ‘beschieting’ helemaal geen sprake is geweest. Vooralsnog blijft het onduidelijk wat dan wel met het raam van Verdonk is gebeurd. Je zou haast gaan denken dat de hele affaire aan afleidingsmanoeuvre is om de aandacht voor haar politieke verantwoordelijkheid voor de omstandigheden in het Schipholcomplex af te leiden.

Burgemeester Cohen verdedigde tijdens de herdenking van Theo Van Gogh op 2 november overtuigend het recht op vrije meningsuiting, maar dat geldt natuurlijk alleen als wij anderen geitenneukers wensen te noemen. Als wijzelf in niet mis te verstane bewoordingen verantwoordelijk worden gesteld voor het levend verbranden van elf illegalen en vreemdelingen dan willen we daar uiteraard niet op aangesproken worden.

Volgens de woordvoerster van Cohen was het wel een moeilijke afweging de spandoeken weg te halen, maar tja, de ‘actualiteit’ de doorslag. Teksten worden dan beschouwd als smaad. Het recht op vrije meningsuiting geldt dan niet meer.

De spandoeken hingen aan kraakpanden aan de Bilderdijkstraat, de Prins Hendrikkade en de Amstel. Al op vrijdagavond werd een eerste poging gedaan om een spandoek te laten verwijderen aan de gevel van Politiek Info Centrum Het Wilde Westen aan de Bilderdijkstraat.

Hoge politiefunctionarissen dreigden de deur van het woongedeelte in te trappen om het spandoek in beslag te nemen. Een persoon heeft vervolgens in een gesprek voor de deur de politie te verstaan gegeven dat het spandoek bleef hangen waar het hing en vervolgens zich zelf namens het collectief aangeboden voor arrestatie. De agenten gingen hier niet op in, maar hebben wel zijn persoongegevens genoteerd voor eventuele strafvervolging.

De volgende morgen om half zes volgde een brutale inval. Nadat drie bussen ME en een hondenbrigade waren gearriveerd, werden met een stormram de deuren inbeukt. De politie gebruikte pepperspray en er vielen gewonden. Behalve dat het spandoek met de tekst “Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?”.werd verwijderd en in beslag genomen, volgden er tevens twee arrestaties.

’s Middags om kwart voor twee kreeg een pand aan de Prins Hendrikkade politiebezoek met de vraag om hun spandoek weg te halen. Er werd met de inzet van ME gedreigd indien dit verzoek niet zou worden ingewilligd. De juridische reden voor het niet mogen ophangen van het spandoek, werd ondanks herhaaldelijk verzoek niet meegedeeld. Later in de middag volgde ook hier met hulp van de ME een inval waar het spandoek met de tekst “Levend verbrand, Rita bedankt! Werd verwijderd.

Een spandoek met dezelfde tekst verscheen aan de gevel van het ‘Wilde Westen’. Hier poogde de ME rond 16.30 uur opnieuw het pand binnen te vallen wat mislukte. Om 17.30 uurvolgde een nieuwe poging die wel lukte zodat ook het nieuwe spandoek in beslag werd genomen.

Vanaf 19.00 uur werd het pand Amstel 22 door de ME belegerd. Hierbij werden opnieuw de nodige stillen ingezet. Vanuit het pand werden waterbalonnen naar de politie gegooid, maar dat voorkwam niet dat dit pand werd binnengedrongen om het spandoek te verwijderen. Daarbij moest de politie een jongen die aan een staalkabel bij het spandoek hing eerst weghalen.
Amstel31590 (13k image)
De ME bij Amstel 22 bezig met een jongen die aan een kabel hangt
Voor foto’s zie hier.

Op verschillende plekken in Amsterdam verschenen na de ME-acties nieuwe spandoeken ,zoals bij Vrankrijk.
Vrankrijk31597 (39k image)
Spandoeken bij Vrankrijk

Maar ook bij andere panden hangen nu spandoeken aan de gevels, zoals hier,
hier en
hier.

“s Nachts werd op de Nieuwmarkt in de hoofdstad deze videoloop vertoont.

5 Reacties


Ik weet niet meer hoe we er op kwamen, maar we hadden het over spelletjes die je als kind speelde en allerlei werktuigen die je hiervoor maakte.
Pvc blaaspijpen als geweer, een houten lat met houten kleerhanger als kruisboog en een ballonnetje met wc-rol als erwtenschieter. Ik vertelde dat we met de laatste vanuit het raam van een vriendje op voorbijrijdende auto's op de voorruit schoten.
Dat was het! zei een van mijn gespreksgenoten. Het raam van Rita is met een harde erwt beschoten vanuit een huis aan de overkant door zo'n koter.

Aangezien je in dit land tegenwoordig al voor een ludieke actie als het ketchup incident of het zakje meel met water op een voorbijkomende goudenkoets opgepakt wordt. Lijkt het mij aan te raden alle ballonnen, erwten, wc-rollen, houten kleerhangers ed. te verstoppen.
Voordat jouw koters gezien worden als een bedrijging voor onze rechtstaat.

zei: Bas de Groot op 06/11/2005 om: 11:36u

Helaas zijn er een tweetal reacties verwijderd vanwege het poneren van bepaalde standpunten waar De Vrije niet voor is bedoeld. Voor ongenuanceerde rechtse praat is er plek zat elders op het net!

zei: J.B. Arend op 06/11/2005 om: 14:01u

t was niet echt een staalkabel hoor, slecht een proffesionele klimuitrusting...

zei: klimmer op 07/11/2005 om: 12:46u

Hopelijk is mijn mening niet te rechts en geldt hier ook vrije meningsuiting.
Minister Verdonk doet gewoon haar werk. Ze voert beleid uit dat door een meerderheid van de Tweede en Eerste kamer is goedgekeurd!
Dus ik zou maar een hele lijst namen gaan neerzetten, inclusief de IND-ers die bepaalde dat de asielzoekers moesten worden uitgezet. Wordt nog aardig wat gevels vol dus.

Jammer dat men op deze manier protesteert tegen beleid van de minister. Het is kabinetsbeleid en Verdonk is inderdaad er verantwoordelijk voor. Maar wat voor oplossingen zijn er dan???

Komt nog bij dat er vuurtje werd gestookt in de cellen... wie is dan verantwoordelijk? Juist ja, de vuurstoker!

zei: JeeCee op 07/11/2005 om: 16:03u

Het recht op meningsuiting wordt op De Vrije gerespecteerd zolang er niet gescholden wordt, personen niet aangevallen worden en argumenten worden gebruikt. Allemaal bedoeld om het niveau acceptabel te houden en daarmee de lezenswaardigheid van deze site te blijven garanderen.
Over de kwestie rond de illegalen kan veel gezged worden, maar dat ze heel wat humaner behandeld kunnen worden, staat vast, zeker als je beseft dat de Nederlandse economie voor een niet onbelangrijk deel draait op basis van illegale arbeid. Degenen die deze mensen arbeid en onderkomens verschaffen belanden toch ook niet in krakkemikkige cellencomplexen?
Wat betreft het kunnen beschikken over zaken waarmee vuur gemaakt kan worden in cellen, heb ik in een andere post reeds gesteld dat dit een merkwaardig deel vormt van het regime in het Schipholcomplex. De verantwoordelijken zijn hier in eerste instantie de bewaarders.

zei: J.B. Arend op 07/11/2005 om: 22:46u


Powered by Greymatter