Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/05/2005: "Gemor in de directiekamers in de VS zwelt aan"

Het Bushregime doet uitstekende zaken voor oliezwendelaars, huurlingenfirma's, wapenfabrikanten en nog zo wat. Maar wat de advertentieindustrie graag als het aardige gezicht van de VS ziet gaat naar de knoppen. In de directiekamers begint het gemor hoorbaar te worden.

mickey (12k image)
Klik op meer

main (88k image)

Even een persoonlijke reactie naar aanleiding van de oproep van Adbusters. Als cafeïnejunk was ik van jongsafaan coladrinker. Maar vanaf maart 2003 heb ik het spul laten staan, in overeenstemming met de oproep "Brand America" te boycotten. Je kunt - heb ik gemerkt - de VS uitstekend bezoeken zonder corporate merken te consumeren. Verleden week echter meende ik voor het eerst sinds 2,5 jaar dat extra shotje cafeïne van de firma CC te moeten nemen.
Heb ik dit bruine suikerwater echt jarenlang serieus tot mij genomen? De barman zei nog: "Het bevat in ieder geval cafeïne." Eigenlijk valt dat ook behoorlijk tegen - maar barman heeft nu eenmaal geen koffie of thee. Dus het is uit tussen cola en mij, voorgoed denk ik.
Maar ook al heb je aan die boycot niet meegedaan en merk je nog niet hoe goed je buiten bepaalde merken kunt: de consumentenmerken stellen het niet op prijs dat de Verenigde Staten zelf als "merk" in een steeds kwadere reuk komen te staan. En je kunt het nog zo leuk vinden mensen te bombarderen, te koeioneren of onder schot te houden, je kunt ze niet dwingen hamburgers te eten, cola te drinken of Mickey Mouse leuk te vinden.
En het is te merken aan sommige beurskoersen, langzamerhand, dat in grote delen van de wereld mensen boos zijn op de Verenigde Staten. Er wordt terugverlangd naar de corporate globalization zoals die onder Clinton opgang maakte, nu grof imperialisme die globalization onverkoopbaar maakt.
Je kunt het trouwens afleiden uit de ontwikkeling van de brede antikapitalistische beweging zoals deze op het eind van de jaren negentig naar voren kwam: het gaat nu vooral om anti-VS, anti-Bush.
Als het Bushregime de steun verliest van het consumptiegoederenkapitaal zou het wel eens snel afgelopen kunnen zijn. Dit wil natuurlijk allesbehalve zeggen dat "wij" daar op moeten wachten. Maar alle beetjes helpen in deze sombere tijden.
Als je het nog niet deed: Boycott brand America. En blijf strijden...

Tip: TomDispatch.


Powered by Greymatter