Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/05/2005: "Revolutie in de banlieue"

Een fameus citaat van trotskistisch econoom Ernest Mandel - hij moet het gezegd hebben in de meidagen van 1968 toen zijn auto gebruikt was als barricademateriaal: Ah! c'est la révolution. Volgens dit criterium is het royaal revolutietijd in Frankrijk dezer dagen.

Aulnaysousbois (11k image)
Klik op meer

In de buitenwijken van Parijs zijn de afgelopen week iedere avond honderden auto's in brand gestoken. De onrust die ongetwijfeld al lang broeide werd manifest door de dood van twee jongens van Westafrikaanse achtergrond, Ziad Benna en Bouna Traorá, die meenden achtervolgd te worden door de politie en in het elektriciteitshuisje waarheen zij gevlucht waren werden geëlektrocuteerd.
Inmiddels worden de auto's ook als brandende barricaden gebruikt in buitenwijken van Rouen, Dijon, Lyon en Marseille.
Van de gebruikeljke racistische zijde wordt van een gecoördineerde actie gesproken met "islamitische achtergrond." In die termen heeft nota bene de minister van binnenlandse zaken Sarkozy zich uitgelaten.
De linkerzijde en intelligent rechts laten in ieder geval blijken dat de enorme werkloosheid onder (de kinderen van) immigranten een rol zou kunnen spelen: het bestaan in deze wijken is uitzichtloos en de opstand was een kwestie van tijd. Dit is ook wat de bewoners van de wijken die in opstand zijn naar voren brengen: wij zijn officieel Franse ingezetenen, wij komen niet apart in de werkloosheidsstatistieken voor maar wij worden nergens aangenomen. De werkloosheid onder de "buitenwijkbevolking" is zeker twee keer zo hoog als onder de andere ingezetenen van Frankrijk.
De linkse oppositie heeft inmiddels om het aftreden van Sarkozy gevraagd. Zijn commentaren hebben zeker geholpen bij het uitbreiden van de onrust. Zijn aftreden zal evenwel de problemen niet oplossen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Powered by Greymatter