Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/04/2005: "Anarchisten ketenen zich met lockons vast in Bil’in"

Tijdens de wekelijkse vrijdagdemonstratie in het Palestijnse Bil’in hebben de Anarchisten tegen de Muur en andere Israëlische en internationale activisten zich met lockons aan het metalen raamwerk van de Muur vastgeklonken.
Bilin041105a (34k image)
Enkele van de vastgeketende activisten
Zo’n vijftig activisten namen aan deze actie deel, die vroeg in de ochtend plaatsvond.
Klik op meer.

Ondanks de aanwezigheid van Israëlische soldaten slaagde men er toch in de vastketenactie door te zetten. Door technische problemen met de metalen buizen slaagden soldaten er echter al na een paar minuten in om de twintig activisten los te krijgen. Drie van hen werden gearresteerd.

Daarop werden alle aanwezige actievoerders op 50 meter afstand van het hekwerk gezet. Sinds de wekelijkse demonstratie worden toegestaan, is dit de afstand die het leger de laatste weken hanteert als de grens tot waar de demonstranten worden toegelaten.

Het tweede deel van deze vrijdagactie bestond vanwege de vakantie uit een actie van kinderen en hun ouders. De kinderen ontvingen allerlei speelgoed waarmee ze tegenover de soldaten mee gingen spelen. Een meegenomen glijbaan zorgde voor het nodige vertier. Uiteindelijk waren er zo’n 150 mensen bij deze ‘vakantieactie’ aanwezig.

Vanwege het speciale karakter van de actie was er dit maal veel pers aanwezig waaronder een televisieploeg van AlJazeera en de Israëlische publieke radio. Een journalist van AlJazeera werd door soldaten geslagen en enige tijd vastgehouden.

Na enige tijd trokken verschillen activisten via de olijfgaarden opnieuw naar het hekwerk dat de Muur markeert. Drie van hen slaagden er opnieuw in zich aan het metaalwerk vast te ketenen, waarvan er een door de soldaten werd losgemaakt. De overige demonstranten werden door de soldaten gedwongen zich terug te trekken.

Het tweetal dat zich had vastgeketend bleef met een zestal journalisten achter en werd bewaakt door een aantal soldaten. Tegen het middaguur begon het echter te regenen. Daarop brak opnieuw een groep demonstranten door de linies van de soldaten om het tweetal moreel te ondersteunen. In de verwarring die hierdoor ontstond slaagde de twee er echter in om weg te komen.

Dit tot grote ergernis van de legercommandant, die de soldaten belast met de bewaking straf in het vooruitzicht stelde.

Dit keer konden de Israëlische anarchisten en andere activisten voor het eerst Bil’in ongehinderd bereiken. Van de gebruikelijke wegversperringen en persoonscontroles was dit maal geen sprake.

Afgelopen week werd Bil’in opnieuw met nachtelijke invallen van het leger geconfronteerd. Dit maal werden de stenen gooiende jongeren gezocht. Bijna 20 van hen werden gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Ofer.


Powered by Greymatter