Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/03/2005: "Guantanamo op Schiphol"

Vanuit de marechaussee is inmiddels toegegeven dat gevangenen van het in brand staande container-uitzetcentrum op Schiphol wel degelijk onderschot genomen zijn.
schiphol (17k image)
Klik op meer

De Volkskrant meldt:"Een brandweerman die bij de eerste aflossing rond zes uur arriveerde op Schiphol, wist niet wat hij zag. ‘Er hing een fascistische sfeer. Zwaar bewapende mannen stonden om die stumpers heen. Het leek Guantánamo Bay wel.’ "
De marechaussee geeft toe dat er gevangenen geboeid zijn en onder schot genomen om te voorkomen dat zij ontsnapten.
Misschien toch nog even goed om te vermelde ndat het hier om mensen gaat die door geen rechter veroordeeld waren - die "slechts" in de wachtkamer van de uitzetting uit Nederland vertoefden.

De volkskrant: "De gevangenen zijn woedend op minister Verdonk, die de Tweede Kamer schreef dat ze goed worden opgevangen. Ze zouden nog steeds geen schone kleren hebben gekregen, vertellen ze. Het detentieregime is niet versoepeld en medische aandacht is er nauwelijks."
(Maar hiertegenover staat het verhaal van de Nigeriaanse man die in een isoleercel op Kamp Zeist was gestopt en een keurig pakje met de tekst ISO erop had gekregen - dit wees niet op Internationale Standaardisering, maar simpelweg op Isoleercel.).

Gevangenispastor Martin Zandstra vertelde dinsdagavond in een televisieprogramma dat bewakers door gevangenen met biljartkeus en -ballen te lijf zijn gegaan tijdens de brand. Een andere bron meldt gevechten met stoelen en stoelpoten. Slechts over een bewaker waren de gevangengehoudenen te spreken: iemand van een particuliere veiligheidsdienst die haar eigen leven op het spel had gezet om zoveel mogelijk cellen open te maken. Zoals bekend konden deze niet centraal ontgrendeld worden om ontsnappingsgevaar te voorkomen.


Powered by Greymatter