Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/30/2005: "Jongeren rellen voor tweede nacht in voorstad Parijs"

Honderden woedende Franse jongeren hebben gisteren in een Parijse voorstad opnieuw gevochten met de politie en auto’s in brand gestoken.
Parijsr2432627799 (13k image)
Een brandende bestelwagen tijdens de rellen van gisteren
Het was de tweede nacht dat er in Clichy-Sous-Bois rellen uitbraken als gevolg van de dood van twee jongeren die op de vlucht waren voor de politie.
Klik op meer.

Beide jongeren (de 15-jarige Banou en de 17-jarige Ziad) overleden aan de gevolgen van elektrificatie in een transformatorhuisje waar ze zich verstopten tijdens de achtervolging door de politie. Een derde jongere raakte ernstig gewond. De jongeren zouden worden verdacht van een inbraak.

De autoriteiten melden dat hierbij ten minste vijftien politieagenten en één journalist licht gewond zijn geraakt. Vrijdagnacht zou een onbekend persoon het vuur geopend op een voertuig van de oproerpolitie. Daarbij vielen geen gewonden. Honderden politieagenten waren tijdens de rellen op de been.

De brandweer moest 40 keer in actie komen. Traangas werd ingezet tegen de rebellerende jongeren die ook grote vuilniscontainers op straat omgooiden. Voor negentien mensen volgde arrestatie waarvan er vijf later weer werden vrijgelaten.

Duizenden inwoners van de voorstad liepen zaterdagochtend mee in een door de burgemeester geleide stille tocht. De mars liep tussen het stadshuis en het transformatorhuisje waar de jongens waren omgekomen toen zij zich verstopten voor de politie.

Het oproer in het ten noordoosten van Parijs gelegen Clichy-sous-Bois begon met een aanval op de brandweer, die was opgeroepen om hulp te bieden aan de slachtoffers, onder wie ook een jongen die zware brandwonden had opgelopen.

De meeste van de 28.000 inwoners zijn immigranten afkomstig uit Afrika.

Een vertegenwoordiger van de politievakbond CFTC bepleitte de inzet van legeronderdelen om de politie te ondersteunen. Volgens deze Michel Tooris is er momenteel in de betreffende voorstad een burgeroorlog aanstaande. De politie zou niet toegerust zijn voor dergelijk straatgeweld.

Een vertegenwoordiger van een andere politievakbond, Joaquin Masanet van UNSA, waar het merendeel van de oproerpolitie bij is aangesloten, meende dat de politie heel goed de orde kan herstellen indien ze daartoe de middelen krijgt. Hij ontkende dat er sprake is van een burgeroorlog.

Minister Nicolas Sarkozy van binnenlandse zaken deelde mee dat de politie ontkent dat ze de twee jongeren achterna zaten, terwijl zij in de omgeving een onderzoek aan het houden waren naar een gepoogde overval.

Sarkozy die er geen geheim van maakt presidentskandidaat in 2007 te zijn, heeft de misdaadbestrijding tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Eerder deze week kondigde hij aan dat in de 25 grootste probleemwijken van Frankrijk speciaal getrainde agenten worden gestationeerd en dat agenten die 's avonds in deze wijken patrouilleren worden uitgerust met videocamera's.

Zie hier voor beelden.

1 Reactie


Inmiddels zijn er een derde en een vierde nacht met rellen geweest. De derde viel mee, maar tijdens de vierde nacht werden 10 auto's in brand gestoken en raakten enkele agenten gewond.

zei: J.B. Arend op 31/10/2005 om: 12:08u


Powered by Greymatter