Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/30/2005: "Antifascisten verhinderen mars NPD in Göttingen"

In het Duitse Göttingen hebben gisteren zo’n 5000 antifascisten een mars van de NPD verhinderd.
Gottingen0,2299,OID1944130,00 (41k image)
De tegendemonstratie in Göttingen
De politie maakte na enkele honderden meter een einde aan de tocht van de 350 nazi’s omdat vanwege de grote tegenstand een ordelijk verloop niet kon worden gegarandeerd.
Klik op meer.

De rechtsextremisten wilden door de stad maar liefst een mars van zeven kilometer maken.

Zo’n 600 tot 1000 autonomen wierpen in kleine groepen ongeveer 30 barricades in de stad op die vervolgens in brand opgingen. Om de 30 tot 50 meter werden met vuilcontainers en bomen versperringen opgeworpen zonder dat auto’s van omwonenden het moesten ontgelden. De ruiten van het onderkomen van de rechtsextremistische studentenvereniging Holzminda werden allemaal ingegooid. De verenigingen hield kort gekleden een lezing met de nazi-generaal Günzel.
Gottingen0,2299,OID1944094,00 (21k image)

De in actie gekomen politie werd met flessen en vuurwerk bestookt. De politie zelf zette naast de wapenstok waterkanonnen en traangas in. Ongeveer zestig mensen, onder wie veertien politiemensen, zouden gewond geraakt zijn. De politie hield 41 mensen aan, van wie de meeste 's avonds laat weer werden vrijgelaten.

De met 4000 manschappen aanwezige politie verhinderde evenwel een rechtstreekse confrontatie, hoewel de nazi’s wel flessen en stenen te verduren kregen. Al in het begin moest daarom de nazidemonstratie omgeleid worden. Vlak daarna kwam het tot ernstige schermutselingen waarbij honderden antifa’s betrokken waren. De inzet van honden zorgde ondermeer voor gewonden. Ook werden er verschillende arrestaties verricht. Daarop werd de NPD demonstratie gestaakt en konden de deelnemers richting het station vertrekken.

Omwonenden wierpen yoghurtbekers en melkpakken naar de passerende rechtsextremisten. Aan verschillende huizen hingen spandoeken die tegen de nazi’s waren gericht.

De kilomterslange tegendemonstratie in de binnenstad van Göttingen verliep overwegend vredelievend. Onder het motto ’Nazimars Stoppen’ hadden ruim 60 organisaties waaronder kerken, partijen en vakbonden tot de tegendemonstratie opgeroepen.

De politie zette de binnenstad deels af om de beide demonstraties gescheiden van elkaar te houden. Op de doorgaande straten werd ieder voertuig gecontroleerd, terwijl op het station aangekomen reizigers voor de demonstraties met fouilleringen te maken kregen.

Foto’s vind je hier, hier, hier, hier en hier.

Een video van het ruimen van de barricaden vind je hier.

5 Reacties


Heel goed! Tijd dat de nazi's in Nederland hetzelfde te verduren krijgen! In Utrecht is een 14-jarige donkere jongen midden op de dag aangevallen door 5 nazis. Slechts 1 iemand kwam hem te hulp. slecht
De enige goede fascist is een dode!

zei: autonome antifa op 30/10/2005 om: 13:18u

Tegendemo's zijn contraproductief.

Als er geen tegendemo geweest was, dan had niemand gehoord van de rechtse demo en was deze mislukt. In de VS zijn rechtse groeperingen die de confrontatie juist opzoeken omdat zij bij gratie hiervan leden werven.

Het enige nut van een tegendemo is je eigen morele verontwaardiging uiten. Begrijpelijk, maar verder doelloos, ja, misschien zelfs egoistisch. Lekker rellen terwijl je weet dat rechts er van profiteert.

zei: Roel op 31/10/2005 om: 10:34u

Het is gewoon niet te berijpen waarom deze mensen (neo-nazi's) geen demonstratie mogenhouden (volgens de AFA) want ze hebben dit officieel aangevraagt om deze demonstratie te houden en dan komt de AFA ( of althans de duiste AFA ) deze demonstratie met geweld vergrendelen, ik zelf vind dat nergens op slaan want het moet maar zo zijn als dat die "linkse mensen" willen. En terwijl iedereen het recht heeft om te demonsteren. En ook nog even dit, als er een demonstratie van een rechtse partij/groep is dan komen de "linkse" mensen deze demonstratie met geweld "einidgen" terwijl ze zogenaamd tegen geweld zijn. Maar als er een "linkse" demonstratie is dan zal je nooit last hebben van de rechts extremisten. Het maakt mij niet uit of je het hier eens bent of niet maar zo is mijn mening en ook is het wel een beetje de waarheid.

zei: herrie op 05/11/2005 om: 22:27u

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar nazi's hebben helaas de neiging andersdenkenden massaal over de kling te jagen als ze daadwerkelijk aan de macht komen.
Om hun maatschappelijke invloed tegen te gaan is het dus noodzakelijk hun zonodig op straat te bestrijden. In Duitsland begrijpt men dat tegenwoordig gelukkig heel goed.

zei: J.B. Arend op 07/11/2005 om: 22:55u

Nazi jagen mensen over de klink ooit van Stalin gehoord over die andere Communistische leiders kijk naar Noord-Korea.

De eigen facisten zijn de anti-facisten

zei: J.W op 08/11/2005 om: 12:58u


Powered by Greymatter