Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/29/2005: "Palestijns dorp Bilíin geteisterd door nachtelijke invallen van leger IsraŽl"

Het IsraŽlisch leger viel afgelopen week drie maal ís nacht het Palestijnse dorp Bilíin binnen, brandhaar van het verzet tegen de Muur van Apartheid.
Bilinimg_2190 (30k image)
Beeld van de gebruikelijke schermutselingen tijdens de demonstratie op 21 oktober
Doel van de invallen was het arresteren van mensen die betrokken zijn bij de wekelijkse demonstraties van het dorp tegen de Muur.
Klik op meer.

Het was voor het eerst sinds weken dat het leger van IsraŽl zich op een dergelijke repressieve wijze liet gelden. Sinds het aantreden van een nieuwe legerleiding in het gebied verliepen de wekelijkse demonstraties in het dorp tegen de Muur betrekkelijk rustig.

Weliswaar tracht het leger door wegblokkades te verhinderen dat IsraŽliŽrs, waaronder de Anarchisten tegen de Muur, en internationale activisten het dorp kunnen bereiken voor de demonstraties, maar van schunnige geweldsuitbarstingen tijdens de acties zelf is sindsdien geen sprake meer.

Tijdens de eerste nachtelijke invasie van het leger werden negen dorpsbewoners gearresteerd op de valse beschuldiging dat ze het hekwerk van de afscheiding zouden hebben vernield. In de tweede nacht werden hiervoor nogmaals drie mensen gevangen genomen.

Gedurende de derde nachtelijke inval gingen de bewoners van het dorp de straat op om het leger met hun aanwezigheid te confronteren. De drie bewoners die dit maal meegenomen zouden worden, werden niet aangetroffen.

Als antwoord op deze provocatie had de demonstratie van afgelopen vrijdag (28 oktober) als thema dat iedere aanwezige in de betoging in aanmerking kwam om te worden gearresteerd. Veel deelnemers hadden zichzelf Ďhandboeiení omgedaan. In de stoet werd een tekst meegedragen dat alle 1600 inwoners gevangenen genomen zouden moeten worden om de strijd tegen de bouw van de Muur te stoppen.

De tocht voerde zoals gewoonlijk naar het hekwerk dat de afscheiding markeert. Zoín 150 mensen, waaronder 20 internationalen en 50 IsraŽliŽrs, trokken al zingend voort. Vanwege het rustige verloop van de laatste wekelijkse demonstratie waren ook sommige jonge kinderen van Palestijnse afkomt bij de actie aanwezig.

Op zoín 100 meter van het hekwerk stond het leger de demonstratie op te wachten om te voorkomen dat de tocht zou worden vervolgd. Op dat moment sloten zoín 20 mensen van de universiteit van Bir Zeit zich bij de groep aan.

Enige tijd later probeerde men via de olijfgaarden alsnog het hekwerk te bereiken, maar dit werd door de staatstroepen voorkomen door mensen telkens naar de weg terug te duwen. Twee IsraŽlische activisten raakten hierbij gewond. Zij werden door de altijd bij de demonstraties aanwezige medici van de Palestijnse ambulancedienst verzorgd. Twee andere IsraŽliís werden voor korte tijd gearresteerd.

Gedurende deze schermutselingen begonnen jongeren uit het dorp die niet in de demonstratie meeliepen met het gooien van stenen. Het leger antwoordde hierop zoals gebruikelijk met traangas en rubberkogels, ook nadat de demonstratie tot een einde was gekomen.

Desondanks slaagden veel demonstranten er in het hekwerk te bereiken. Daar gaf Mohamad Hatib, een van de actieve leden uit Bilíin, een uitzetting ondermeer bedoeld voor degenen die voor het eerst aan de wekelijkse demonstratie deelnamen. Daarop werd de geweldloze actie beŽindigd en keerden de actievoerders terug naar het dorp.

Tenslotte werden ook stenen gooiende soldaten waargenomen, die een legervoertuig nabij het hekwerk van de afscheiding der handen namen. Waarschijnlijk werd deze actie door het leger gefilmd met de bedoeling demonstranten valselijk te kunnen beschuldigen...


Powered by Greymatter