Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/27/2005: "Elf doden en vijftien gewonden bij brand in Verwijdercentrum Schiphol"

brandinverwijdercentrum (19k image)

Een brand in de nacht van woensdag op donderdag in het Verwijdercentrum Schiphol heeft aan elf mensen het leven gekost. De slachtoffers zijn allemaal gedetineerden. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt. Vijftien anderen raakten gewond, waarvan er nog vier in het ziekenhuis liggen. Een van hen is er zeer ernstig aan toe, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Klik op meer

Een van de gevangenen suggereerde dat de bewakers de ernst van de brand hebben onderschat. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was. "We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel", zei de gedetineerde. Daarna ontstond paniek en agressie, verklaarde hij.

In totaal zijn 150 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: honderd gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.

De vleugel die even na middernacht vlam vatte, telde 24 tweepersoonscellen, waar op dat moment in totaal 43 gedetineerden in zaten. In het verwijdercentrum zitten voornamelijk bolletjesslikkers, geïllegaliseerden en mensen die aan de grens geweigerd zijn ('vreemdelingen').

Het is nog te vroeg om te zeggen wat er met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers gebeurt. Eerst moeten de lichamen worden geïdentificeerd, waarna de nabestaanden kunnen worden geïnformeerd, aldus de zegsman. De elf slachtoffers zaten allemaal in vreemdelingenbewaring.

Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een forse inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen in het complex.

Het gebouw is in 2002-3 gebouwd en bevat veel kunststof, het bestaat uit een aantal barakken aan elkaar vastgemaakt, en makkelijk om uit te breiden, met veel lange gangen.
Zie ook hier.

4 Reacties


Franse toestanden met een groot verschil. In frankrijk zaten ze niet vast in een krot! boos, grr

zei: Bolus op 27/10/2005 om: 14:04u

In Frankrijk zitten uitgeprocedeerden en ge´llegaliseerden 15 dagen vast, maximaal (althans dat was zo tot voor kort, hoe het nu is weet ik niet). Ja dit is echt een noodgebouw!

zei: W.M. op 27/10/2005 om: 14:13u

wat is gebeurd is erg, brand in de nacht van woensdag op donderdag in het Verwijdercentrum Schiphol heeft aan elf mensen het leven gekost. je hebt Verdonk nog nooit zo blij gezien voor tv, dan Verdonk illegalen hoofd uit zetten, ze had al uitgezet naar hel. ze heeft erg genoten van de brand.

zei: jezus op 27/10/2005 om: 15:35u

fuck ind

zei: jezus op 01/11/2005 om: 12:19u


Powered by Greymatter