Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/26/2005: "Inzamelingsactie voor drukpers Argentijnse anarchisten"

Eťn van onze trouwe kameraden vertoeft momenteel in Latijns-Amerika waar hij een rondreis maakt langs diverse anarchistische projecten.
anarquia (19k image)
Hij liet ons zojuist weten dat hij een inzamelingsactie is gestart voor Argentijnse anarchisten zodat deze een offsetpers kunnen kopen waarop ze voortaan hun eigen drukwerk kunnen verzorgen.
Klik op meer.

22-10-Ď05 Montevideo-Uruguay

Onderwerp: Poen aanvraag voor offsetpers met als doel het verspreiden van anarchistische propaganda in de regio Rio de la Plata, dat is de omgeving van Beunos Aires-Argentinie tot en met Montevideo-Uruguay.

door Michel, Anarchistische Groep Amsterdam, Vrije Bond.

Zoals sommigen van jullie weten ben ik al een tijdje aan het rondreizen in Latijns-Amerika, en verblijf ik momenteel in Montevideo-Uruguay. Daarvoor was ik twee weken in Bueunos Aires-ArgentiniŽ, en daar ga ik later deze week weer heen.

Ik heb hier veel anarchisten ontmoet en ben bij meerdere bijeenkomsten geweest en heb meerdere groepen en lokalen en centraís bezocht in de regio Rio de la Plata. Er is hier een grote grensoverschrijdende samenwerking in de anarchistische beweging om gezamenlijk campagnes en initiatieven op poten te zetten en dat gebeurt al jaren. Het is een traditie die wel honderd jaar oud is.

De anarchistische beweging hier in Rio de la Plata is zeer divers en actief. Zij staat midden in de samenleving, er is veel interesse voor anarchistische ideeŽn. Zo zijn er veel anarchistische kranten en
uitgeverijen van boeken tot brochures. Ook het aantal open lokalen waar vergaderingen en informatie bijeenkomsten plaatsvinden en van waaruit publicaties worden verspreid is gigantisch.

Bijna alle anarchistische kranten zijn gratis en hebben een bijzonder hoge oplage, meestal gaat het om duizenden per nummer. Een manier om meer anarchistische propaganda te verspreiden is om de
productie middelen in eigen hand te hebben, en zo de kosten te drukken.

Daarom zijn anarchistische groepen en individuen bij elkaar gekomen om gezamenlijk een collectieve offsetdrukkerij op te zetten. Deze drukkerij zal bijna alle anarchistische publicaties gaan drukken en
daarnaast de posters, flyers en andere eenmalige uitgaven. Voor een lijst van de publicaties, zie onderaan.

Er is hier in de beweging genoeg kennis om collectief een drukkerij te draaien. Het is zeer gebruikelijk om in een collectief te werken en er is grafische kennis aanwezig doordat mensen al in de grafische sector werken of gewerkt hebben.

Bij deze doe ik mijn voorstel om de anarchistische beweging hier in Latijns-Amerika een steuntje in de rug te geven en een beroep te doen op het solidariteitsprincipe om in Nederland geld in te zamelen voor een drukpers hier. Ik vraag een ieder om iets te doneren hoe klein het bedrag ook is. Tien euro is hier al bijna een week loon, en de kosten voor dagelijks onderhoud staan absoluut niet in verhouding met de inkomens.

Hoe doe je mee: stuur een e-mail retour naar dit e-mail adres waarin je vermeldt hoeveel euro je wil doneren. Vervolgens tel ik alle bedragen bij elkaar op en haal dat in contanten van mijn bankrekening en geef dat aan de mensen hier. Dus niemand hoeft moeilijk te doen met internationale overschrijvingskaarten of western union.

Als ik terug ben in Nederland kan je dat geld wat je gedoneerd hebt aan mij geven in contanten of op mijn bankrekening overmaken. Dan kan ik ook mogelijkerwijs een meer persoonlijke toelichting geven.

ER IS EEN DEADLINE VOOR DE INZAMELINGS ACTIE OMDAT IK 10 NOVEMBER WEG GA
UIT BUEUNOS AIRES, DUS VERMELD VOOR 10 NOVEMBER HOEVEEL JE DONEERT.

Om een idee te geven van de realiteit waar de anarchistische beweging hier in Rio de la Plata mee te maken heeft en dat voor mij persoonlijk doorslaggevend is dat ik voor de mensen hier mijn hand in het vuur wil steken en garant sta dat het geld voor de juiste doelen uitgegeven zal worden, zal ik een voorbeeld geven.

Sinds twee jaar is er in de arbeiderswijk Avelleneda- Beunos Aires een anarchistische infocentrum, gevestigd in een voormalige groentewinkel. Hier vinden wekelijks vergaderingen, info-discussiebijeenkomsten e.d. plaats. Ook is er een vrij uitgebreide anarchistische bibliotheek waar men
boeken kan lenen en tijdsschriften en kranten uit heel Latijns Amerika kan vinden.

Kraken is hier bijna geen optie en om de continuÔteit voor jaren te waarborgen betaalt men huur voor de ruimte. De huur is normaal voor een winkelruimte maar de inkomens dekken nooit de kosten, men verkoopt principieel geen alcohol om zo b.v. de huur binnen te krijgen. Een ieder die zich betrokken voelt met de ruimte, jong of oud, werkend of werkloos doneert gezamenlijk iedere maand de huur.

In Amsterdam zou dat gewoon onmogelijk zijn, maar hier waar de mensen amper wat hebben en het maar de vraag is of je morgen wel eten op je bord hebt, vindt men het zo belangrijk om een eigen ruimte te hebben van waaruit men dingen kan organiseren, dat het geen discussie. Een toewijding
en doorzettingsvermogen die ik zelf in Nederland nog niet ben tegengekomen.

Dus draag een steentje bij voor een drukpers in Rio de la Plata.

Hier een lijst van publicaties die gedrukt gaan worden in de collectieve drukkerij.

Uit ArgentiniŽ:
Libertad!
La Protesta
confrontacion
F.O.R.A

Uit Uruguay:
aullidios-sediciones anonimas
Hijos del estado..... hasta el parricidio
amigxs de la insurrecion
anticarcelaria

In de toekomst zal ik jullie op de hoogte blijven houden over de ontwikkelingen van de drukkerij, en de aanverwante zaken.

P.S. Dit is geen truc om mijn reis van een financiŽle injectie te voorzien.
Ik kom 16 November weer terug in Nederland.

viva la anarqia


Powered by Greymatter