Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/23/2005: "Balkenzwendel extra: de opmerkelijke omkeer van twee denkers"

De historicus Ankersmit heeft meegewerkt aan het Liberaal Manifest, maar begint zich ernstig zorgen te maken over de uitverkoop van overheidstaken die tot refeodalisering van de maatschappij leiden, stelt hij, en dus tegen het liberalisme ingaan. Hij richt zijn pijlen op het zogeheten neoliberalisme dat in feite net zo liberaal is als het neoconservatisme conservatief.

panopticon (57k image)
Klik op meer

Ankersmit pleit voor een sterke staat in plaats van de steeds meer taken afstotende staat van het neoliberale model.
Maar treedt de staat - de officiŽle retoriek wil het zo - wel echt terug? Met inburgeringsplicht voor geselecteerde vreemdelingen en rigoureuze uitzetting van anderen, de behoefte om iedereen op ieder ogenblik aan te houden en om papieren te vragen of te fouilleren en - binnenkort in dit theater - alle telefoon- en emailverkeer op te nemen en op te slaan - wie heeft een sterke staat nodig als dit terugtreden heet?
Wonderlijk genoeg waarschuwt rechtsfilosoof Frissen, die eerder een feitelijke anarchie meende te ontwaren bij steeds minder staat, nu voor een gestaag sluipend totalitarisme: de staat als het panopticum van Bentham, de gevangenis waar iedereen voortdurend van alle kanten beloerd kan worden. In zijn of haar eigen belang natuurlijk. En dat vinden "we" ook echt.
Ziehier de artikelen waar het over gaat, van een bedenkelijke managementstypessite overigens:
Ankersmit, Frissen.
Wordt het tijd een anarchistische denktank op te richten?
Tip: Indymedia

1 Reactie


Interressante gedachte van die denktank.
Ik moest denken aan
een wens in die richting geuit door Weia in de AS 145 Atalanta.

'Mijn wens nu is, dat er ooit zoiets komt als een anarchistiese universiteit'

Ik mis inderdaad soms de intellectueele zoektcht van anarchisten over ontwikkelingen in de samenleving en de discussie over hoe deze te zien en hier mee om te gaan.

zei: Bas op 23/10/2005 om: 22:31u


Powered by Greymatter