Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/21/2005: "Joke Kaviaar met de dood bedreigd"

De verbranding van een Nederlandse vlaggetje tijdens de presentatie van haar nieuwe dichtbundel 'Een Lintje Voor De Democratie' op 25 september in Ruigoord, levert Joke Kaviaar sindsdien (doods)bedreigingen uit de extreemrechtse hoek op.
JKvlagverbranding (18k image)
Op de bekende internetfora uit deze hoek verschenen dergelijke oproepen. Tevens werd haar website platgelegd en kreeg de provider van haar site skinheads aan de deur.
Klik op meer.

Grote animator van deze actie is René van Gool,landelijk secretaris van Nieuw Rechts. Hij deed vanwege de verbranding aangifte tegen Kaviaar in zijn woonplaats Kaatsheuvel, maar van de politie en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) te horen dat het lastig is om Kaviaar hiervoor te vervolgen. Later liet de partij weten dat acties als het verbranden van de vlag zwaar bestraft moet worden.

Hierna gingen extreem-rechtse websites als Holland-Hardcore.com, Stormfront en die van de Nationale Alliantie met deze actie aan de haal. Sindsdien wordt Joke Kaviaar regelmatig bedreigd per e-mail. Op eerstgenoemde site werd het adres gepubliceerd van het huisadres van de directeur van het internetbedrijf geplaatst die haar site host.

Nog diezelfde nacht verzamelden skinheads zich rond de woning en slaakten intimiderende kreten. Vrijdag 14 oktober kwam het bijna tot fysiek geweld toen extreemrechts uitziende jongeren dreigend met een scooter naast hem gingen rijden. Overdag hangen ze rond bij zijn woning.
Hoewel Joke niet van plan is zich de mond te laten snoeren door een stel fascisten, maakt ze zich uiteraard wel degelijk zorgen.

De kwestie kwam gisteren opnieuw op de extreem-rechtse internetsites onder de aandacht omdat de website Geenstijl.nl aandacht aan deze zaak besteedde. De aanleiding hiertoe bestond uit een forumbericht op de site van Eurodusnie. Hier werd de aandacht die Joke Kaviaar vroeg voor de bedreigingen tegen haar persoon afgedaan als een egotrip van haar.

De wijze waarop dit door een van de medewerkers van Eurodusnie is gedaan, is denigrerend en badinerend voor de persoon Joke Kaviaar. Nog afgezien van het feit of het kies is de motieven van iemand publiekelijk ter discussie te stellen die er voor kiest als individueel persoon politiek actief te zijn, geeft het geen pas om haar motieven ter discussie te stellen op het moment dat er letterlijk een hetze vanuit extreemrechtse hoek tegen haar aan de gang is.

Er is sindsdien op de site van Eurodusnie dan ook een discussie aan de gang geweest waar de honden geen brood van lusten. Al met al een zeer betreurenswaardige zaak; kwetsend voor Joke Kaviaar, onwaardig voor een politieke beweging die serieus genomen wenst te worden, en slecht voor de beeldvorming en positie van Eurodusnie.

14 Reacties


Wat maakt Eurodusnie er weer een potje van. Wat een genante vertoning. Hier past mijn één reactie van hun, en dat is excuses aan Joke en voor de gehele gang van zaken.

zei: Els op 22/10/2005 om: 08:51u

Kom op heren en/of dames van de Vrije, een beetje relativeren kan bepaald geen kwaad. Vergeet niet dat Joke een reputatie heeft om voor het minste of geringste de publiciteit te zoeken. Dat is een feit, tik haar naam maar eens in op de zoekmachine van een site als Indymedia...

Daar zet Dirk z'n vraagtekens bij op de site van Eurodusnie, niet meer en niet minder. Dat Joke vervolgens zelf alarm slaat en haar achterban oproept om te reageren op de bewuste posting, past in deze lijn. Want zonder haar tromgeroffel had vrijwel geen hond de bewuste posting van Dirk gelezen, laat staan Geen Stijl.

Wat De Vrije nu doet met dit commentaar, is te gemakkelijk. Er wordt geoordeeld achteraf, naar aanleding van de commotie. De vraag die gesteld dient te worden: wie heeft deze commotie eigenlijk veroorzaakt, Dirk of Joke zelf...?

zei: rene op 22/10/2005 om: 14:18u

Dirk natuurlijk! Die schrijft een afzeikblog over Kaviaar. Sta dan niet raar te kijken dat Kaviaar, en vele anderen, daar boos op reageren. Ik vind het een beetje laf om Kaviaar nu de schuld van de hele heisa te geven.

zei: Rinske op 22/10/2005 om: 18:10u

Excuses? Schuld? Waarvan? Is er iets ergs gebeurd? Volgens mij niet hoor. Wordt er eens gediscussieerd is het nog niet goed. Ik snap werkelijk niet waarom hier wordt gedaan alsof EuroDusnie een doodszonde heeft begaan. Mag je wanneer Kaviaar zelf om aandacht schreeuwt soms alleen maar ja en amen zeggen. Dat het op hun website er wat heftig aan toe gaat klopt, maar daar is EuroDusnie zeker niet alleen verantwoordelijk. Bovendien kan Kaviaar ook knap heftig uit de hoek komen. Nee ik vindt het een storm in een glas water.

zei: nogeenrene op 23/10/2005 om: 11:02u

Er werken een hoop Rene's bij Eurodusnie. wink

zei: Rinske op 23/10/2005 om: 11:59u

Als mensen bedreigd worden met de dood maakt het niet uit dat het om Joke Kaviaar gaat of om wie dan ook, er wordt een grens overschreden.
Daar heb je als politieke groep stelling tegen te nemen en al helemaal als het om een van je geestverwanten gaat.
Heb je daar heen zin in bemoei je er dan niet mee, maar trek niet op dit precaire moment de persoon in kwestie in twijfel.
Inderdaad hier valt weinig aan te relativeren. Het heeft met je houding en opstelling te maken ten opzichte van iemand die wordt bedreigd, de rest is bijzaak.

zei: J.B. Arend op 23/10/2005 om: 20:21u

Wie mij zwart probeert te maken maar de moed niet kan opbrengen om zijn of haar naam eronder te zetten krijgt van mij geen antwoord op vragen.
Wie oprecht informeert, kan met mij overal over praten.

Wat Dirk deed was een messteek in de rug op een moment dat ik al wekenlang wordt bedreigd. Zeggen dat ik daarover de publiciteit niet mag zoeken is volkomen zot. Laten we neo nazi's dan maar hun gang gaan?

Ik ben schrijfster en dichteres. Dat er dus veel over mij te vinden is, is niet echt vreemd te noemen lijkt me.

Joke Kaviaar

zei: Joke Kaviaar op 24/10/2005 om: 09:35u

Het grappige is dat het wijzende fingertje van die eurodusnie eikels heel gemakkelijk te breken is zodat het naar hun zelf toewijst. Ik heb nog nooit zo'n eigengereidde, zelfingenomen, protserige windbuilen mee gemaakt. Ieder lap text moet melding van worden gemaakt op Indymedia, bah wat een egotrippers.
Nu zijn het helaas ook nog pro-fascistische egotrippers....
het gedoe over de PVK hebben ze er pas bijgehaald toen het fatsoenlijke gedeelte van de beweging over hun walgelijke artikel waarin ze Nieuw Rechts steunden in hun aanval op Joke. Achterbaks en stiekum dus ook nog...

slecht

zei: Sasha Berkman op 24/10/2005 om: 14:34u

Wat een niveau weer, en mensen uitschelden voor lelijke lesbo, en ik maar denken dat bezoekers van deze site vrije weldenkende mensen zijn boos, grr

zei: Els op 24/10/2005 om: 16:22u

Eh...Els, over welke site heb je het nu? Volgens mij ben jij de eerste en enige die de gewraakte uitdrukking gebruikt hier.

zei: Prul op 25/10/2005 om: 12:37u

Het handige van Google/cache - pardon hoor, Els... Maar zoals je kunt zien is die trollen de deur gewezen.

zei: Prul op 25/10/2005 om: 13:19u

Prul, Els verwijst naar een reactie die ik verwijderd heb!

zei: J.B. Arend op 25/10/2005 om: 17:42u

'messteek in de rug', 'pro fascistische egotrippers'.. ik ben blij dat i.t.t. de freaks bij eurodusnie het niveau hier tenminste op een behoorlijk niveau ligt.
wij wensen namelijk serieus te worden genomen als beweging.

zei: marleen op 28/10/2005 om: 12:15u

"Geintje" op geen stijl"

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/008877.html

Control-F Joke

zei: Boeie op 31/10/2005 om: 20:56u


Powered by Greymatter