Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/19/2005: "Een folteraar klapt uit de school"

Website/TVnetwerk Frontline laat ontslagen genieofficier Tony Lagouranis, specialist in ondervragingstechnieken, aan het woord over wat er in Irak gebeurt.

lagouranisp (4k image)
Ondervrager Lagouranis ondervraagd
Klik op meer.

"Het opwekken van onderkoeling was een veelgebruikte techniek. Ik heb er niet veel mensen over horen praten, ik heb nooit ergens gelezen dat het verboden of illegaal zou zijn. Maar bijna iedereen gebruikt de techniek als hij/zij er de kans toe heeft, als het weer het toelaat. Sommige mensen, de Navy SEAL's bijvoorbeeld, gebruikten alleen ijswater om de lichaamstemperatuur van de gevangene te verlagen. Zij namen rectaal zijn temperatuur op om te zien of het niet te laag was zodat hij stierf, hij moest wel onderkoeld blijven. Dat was een heel gewone techniek.

Een hoop andere, weetjewel, niet zo gewone technieken, die zeker niet goedgekeurd waren, was het in elkaar slaan van mensen of het toebrengen van brandwonden. Maar de eenheden overvielen woonhuizen, bleven daar en martelden ze daar. Want na het schandaal [rond Aboe Ghreib] konden ze er, weetjewel, niet op vertrouwen dat de ondervragers hun werk zo goed zouden doen als ze wel wilden."

(...)
"..SEAL's hadden een 'discotheek' ingericht met luide muziek en flitsende discolichten om de gevangene te desoriŽnteren. Er werd geen ijswater gebrukt, dat zou te gevaarlijk zijn, er zou iemand dood kunnen gaan. Maar het was koud, we lieten ze zweven rond de onderkoeling in deze omgeving in wat men "milieumanipulatie" noemt, met de muziek en het stroboscooplicht. En dan brachten we militaire honden binnen en die gebruikten we op de gevangenen. Ook al was het beperkt; de honden waren dus gemuilkorfd, zij werden aangelijnd gehouden. Maar dat wist de gevangene niet want die was geblinddoekt."

- Dus [de gevangene] hoorde grommen of zo?

"Ja. Ik bedoel, weetjewel, dit zijn grote Duitse herders. Dus als ik een gevangene een vraag stelde en het antwoord beviel mij niet, dan trok ik de lijn aan zodat de hond ging blaffen en tegen de gevangene aansprong, maar hij kon hem niet bijten."

- Over speciale "Arabische" angst voor honden.

"Dat zeiden ze voortdurend, maar Arabieren zeiden dat niet. Ik bedoel, het lijkt nogal dom. Iedereen is bang voor een grommende Duitse herder als hij vastgebonden en hulpeloos is. Net zoiets als "Arabieren houden er niet van seksueel vernederd te worden." Maar wie houdt daar wel van? Ik bedoel, wie wil er seksueel vernederd worden? Dat is niet cultureel bepaald, dat is menselijk. Veel van die commentaren schrijf ik toe aan puur racisme. Het slaat allemaal nergens op."

[Lagouranis vertelt ook over een instructie van een psychiater die zeker weet dat Arabieren geen lineair tijdsbesef hebben en niet rationeel kunnen denken.]

- En heeft het ergens toe geleid?

"Niet dat ik gemerkt heb. En het was zeker geen benadering waar ik voor gekozen zou hebben. En weet je, het zou gewerkt kunnen hebben op iemand die schuldig was, maar ik zag maar zo zelden schuldige mensen. Zij pakten gewoon wat sukkelaars op."


Powered by Greymatter