Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/18/2005: "Intussen komt er ook weer mond- en klauwzeer aan..."

...uit BraziliŽ, waar in Mato-Grosso-do-Sul de ziekte geconstateerd is. Dit is geen garantie dat de ziekte elders in dit land niet voorkomt. Maar er valt, zelfs voor niet-vegetariŽrs, nog wel wat meer te zeggen over rundvlees uit BraziliŽ.

bief (2k image)
Klik op meer

Van de grootste exporteur van rundvlees (je schijnt tegenwoordig 'beef' te moeten schrijven in Nederland, trouwens) kan gezegd worden dat de vleeskoeien grazen op gekapt Amazonewoud. Een dubbele bron van kooldioxide dus: geen bomen meer, maar wel koeien - grote methaanleveranciers, hopelijk hoef ik hierover niet uit te weiden.
Dat met het kappen van de bomen ook de menselijke bewoners van het woud ontheemd raken kunt u ook bedenken.
Dat de wellicht ten onrechte zo gevreeesde MKZ in deze binnenlanden waarschijnlijk heel gewoon is blijft buiten beeld. Corruptie. Of doorgedraaide runderen dezer dagen echt niet meer aan andere herkauwers - onder wie koeien - worden gevoerd: wie durft te denken dat Nederland zo oncorrupt is dat dit niet meer voorkomt?

En tenslotte zijn de cowboys in het Amazonegebied zulke vrije arbeiders als de mahoniekappers in de "Mexicaanse" romans van B. Traven. Zij worden gerecruteerd in de steden, onder de werklozen. Vandaar worden zij naar de afgelegen ranches vervoerd. De contracten zijn mondeling en zelden uitgewerkt. De werkers worden hoge lonen voorgespiegeld. Hun wordt niet verteld dat alle kosten van levensonderhoud, het vervoer en de huisvesting, ten laste worden geboekt van hun loon tegen tarieven die door de rancheigenaar worden bepaald. De woonomstandigheden in de werkkampen zijn erbarmelijk: stukken plastic dienen als tent en er is geen sanitair en er zijn geen medische voorzieningen. Ter plaatse wordt gewerkt met het geweer in de rug. De werkers worden voortdurend bewaakt en mogen niet zomaar vertrekken. Als hun "contracten" afgelopen zijn worden de werekers weggestuurd maar ze krijgen zelden geld. Hun "schulden" blijken even hoog te zijn als hun loon.

Zoveel redenen om in ieder geval geen rundvlees te eten - vooral omdat je toch nooit kunt weten of het niet daarvandaan komt...

(tips: George Monbiot; Joshua)


Powered by Greymatter