Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/18/2005: "Boek over Rotterdamse anarchist Piet Honig gepresenteerd"

Zo’n 60 mensen woonden op vrijdag 7 oktober in Rotterdam de presentatie bij van het boek ‘Piet Honig, Herinneringen van een Rotterdams revolutionair’.
HonigPict0044 (73k image)
Bert Altena (links) in gesprek met Manuel Kneepkes

Dichter en raadslid voor de Rotterdamse Stadspartij Manuel Kneepkes interviewde Bert Altena, die verantwoordelijk is voor de 'bezorging' van de herinneringen van Honig.
Klik op meer.

Een taak die Altena wel was toevertrouwd, gezien zijn grondige manier van werken als historicus van de Nederlandse anarchistische beweging.

Hoewel Kneepkes zijn best deed om de ‘bezorger’ van het boek te verleiden op de smeuďge inhoud van het boek in te gaan, wist Bert Altena handig te voorkomen dat er aan de (mogelijke) lezer op voorhand te veel verklapt zou worden.

De bijeenkomst vond plaats in het Schielandhuis dat is gelegen in het oude centrum van de stad, een locatie die in het boek vaker ter sprake komt.

De bijeenkomst werd twee maal onderbroken voor een optreden van de Radicale Vocalen uit Amsterdam, die de aanwezigen trakteerde op onvervalste strijdliederen. En het moet gezegd, er werd verdomd goed gezongen; zuiver en meerstemmig. Geheel in harmonie met het onderwerp van deze middag, de vroege anarchistische beweging in Nederland, die vanaf het einde van de jaren 80 in de negentiende eeuw ontstond.

Over deze vroegste periode is bijzonder weinig gepubliceerd. Het boek van Honig is beslist een aanvulling op deze bestaande literatuur. Behalve dat het een verhaal van binnenuit betreft, is Honig een goed schrijver die heel goed in staat is de sfeer en de omstandigheden van weleer te beschrijven.

Een vergelijking met het boek van Harmen van Houten, Anarchisme in Drenthe, dringt zich op. Beiden slagen erin de beweging haast voelbaar en tastbaar te maken. Ook de herkenning ontbreekt niet. Bijvoorbeeld tijdens een beschrijving van een zwerftocht van Honig en zijn anarchistische maat van Bloppoel door de achterbuurten van Rotterdam, waarbij ze zich afvragen hoe de anarchie ooit bereikt moet worden gezien de erbarmelijke staat waarin het volk zich bevindt.

Mooie staaltjes van ontroerende verbondenheid en solidariteit tussen deze verschoppelingen heeft Honig vastgelegd. Zoals de omgang van de anarchisten met de hoeren waarmee ze zongen en een glas dronken in de talloze cafeetjes in deze achterbuurten. De tragiek ontbreekt natuurlijk evenmin.

Kortom, het boek van Honig is een nieuw pareltje in de geschiedschrijving van onze beweging

Het radioprogramma OVT van de VPRO besteedde op zondag 9 oktober aandacht aan de boek. Bert Altena mocht andermaal zijn licht laten schijnen over de memoires van Honig. Je kunt de uitzending hier beluisteren (de eerste 8 minuten).

1 Reactie


Ondanks het oud-nederlandsch is het een prima leesbaar boek.
Zoals gezegd geeft het een intressante kijk in de beweging van eind 19e begin 20e eeuw en het straatleven van oa het Rotterdam van die tijd.
Het gehele boek is daarnaast ontzettend goed gedocumeteerd en voorzien van bijschriften die direct onderaan de bladzijdes staan.
Ik ben momenteel ruim over de helft, maar kan ieder nu al aan raden het te gaan lezen.
Ook is het een juweeltje in de kast als het gaat om de vormgeving van dit boek.

Bert Altea zelf is nu de gelukkige eigenaar van een gebonden versie die hij gekregen heeft van Kelder uitgeverij.
Ben bijna jaloers.

zei: Bas op 18/10/2005 om: 20:41u


Powered by Greymatter