Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/13/2005: "Officier van justitie eist miljoenen schadevergoeding van vredesactivist Turi Vaccaro"

Tegen de Italiaanse vredesactivist Turi Vaccaro is vandaag zes maanden celstraf en 2,6 miljoen euro schadevergoeding voor de Koninklijke Luchtmacht geėist.
turi2 (18k image)
Turi Vaccaro
Vaccaro verklaarde voor de rechtbank in Breda openlijk dat hij op 10 augustus op de vliegbasis Woensdrecht twee F16's onklaar heeft gemaakt.
Klik op meer.

De activist beschadigde op 10 augustus de ophanging voor de raketten en de bedrading voor de bediening van deze wapens. Zijn actie was gericht tegen de kernwapentaak die deze vliegtuigen hebben, namelijk het gooien van atoombommen die op de militaire basis in Volkel liggen. De F16's werden geruime tijd buiten gebruik gesteld.

Vaccaro is lid van de zogeheten Ploegscharen Beweging, antimilitaristen die zich baseren op de bijbelse passage waarin wordt opgeroepen om zwaarden om te smeden tot ploegen. Door middel van directe en burgerlijke ongehoorzaamheidacties voegen zij de daad bij het woord.

"Vaccaro stelt zich boven de wet, en vindt dat iedereen die geen vredesactivist is meteen een oorlogsmisdadiger is. Deze man lijdt aan het messiascomplex," was het minachtende oordeel van de officier van justitie. Een dergelijke uitlating ontkent het politieke karakter van de actie en suggereert dat het hier zou gaan om psychisch gestoord gedrag.

De raadsman van Vaccaro pleitte voor vrijspraak en wees op internationaal recht waarin individuen de plicht hebben systeemmisdaden tegen te gaan.

De uitspraak is op 27 oktober.

De actie was bedoeld om de wens 'Nooit meer Hiroshima en Nagasaki' met een ontwapeningsdaad kracht bij te zetten. De F16's op de vliegbasis Woensdrecht stonden daar om opgeknapt te worden voor hun oorlogstaak.

Brieven of kaarten kunnen gestuurd worden naar:

Turi Vaccaro
HvB de Boschpoort
Nassausingel 26
4811 DG Breda

1 Reactie


Een rasta-achtige man op blote voeten die in principe een stiltegebod aanhoudt valt uiteraard geheel buiten het corporale wereldbeeldje van zo'n officier. En op "gewone boeven" lijkt Turi ook al niet. Uit andere berichten komt naar voren dat de officier van justitie geĆÆrriteerd was over het pleidooi van de advocaat, dat drie uur duurde.
Dit alles maakt niet uit in feite. Het principiƫle punt is: waarom moeten wij zoveel betalen voor iets waar anderen of wijzelf mee verwoest worden? En waarom zou dat wapentuig intact gelaten moeten worden?
En war zou Turi dat geld vandaan moeten halen? Betekent dit levenslange dwangarbeid?

zei: Prul op 14/10/2005 om: 12:12u


Powered by Greymatter