Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/13/2005: "SEALS en antimilitaristen gearresteerd bij wapenbeurs NIID Den Haag"

Zojuist ontvingen we van onze correspondent ter plaatse het bericht dat vanmiddag een twintigtal actievoerders is gearresteerd waaronder een negental van de groep SEALS bij de wapenbeurs NIID (Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten) in Den Haag.
NIIDDSC00152 (31k image)
Een aantal creatieve actievoerders tegen de wapenbeurs

De groep van SEALS werd met keihard geweld en op zeer grove wijze in de boeien geslagen bij het binnen dringen van het Congresgebouw waar de wapenbeurs plaatsvindt. Klik op meer (ook voor het laatste nieuws!)


De in het wit verkleede SEALS (Strijdbaar Ecologisch Anarchistisch Levend Schild) hadden aangekondigd de NIID wapenbeurs geweldloos te gaan betreden door zich met schilden en helmen te beschermen. De groep bestaande uit ongeveer twintigtal actievoerders werd door een dertigtal ME-ers hardhandig met de wapenstok belaagd. Eén SEALS moest per ambulance worden afgevoerd.
Seals30957 (10k image)
De uitrusting van de groep oogde professioneel, zoals ook een politiewoordvoerder beaamde.

De SEALS geloven in een niet-hiërarchisch georganiseerde samenleving waarin de rechten van het individu worden beschermd door het collectief. Zij strijden voor zelforganisatie als alternatief voor het geleefd worden door de regering, bedrijven en andere hiërarchische instituten. In deze samenleving die gebaseerd is op vervreemding en egoïsme reageren de SEALS.

De NIID wapenbeurs is bij uitstek de plaats waar het bedrijfsleven en de Staat zich bewapenen voor verdere onderdrukking. Regeringen en bedrijven maken de keus om arme mensen en dieren te vermoorden, uit te buiten en te onderdrukken. Soldaten en politieagenten maken de keus om met geweren, bommen en messen hele bevolkingsgroepen te onderdrukken in de naam van de Staat of het bedrijf. Omdat zij die keus hebben gemaakt, maken de SEALS de keus om terug te vechten.

Deze strijd brengt de SEALS in confrontatie met de Staat en het repressieve systeem dat de Staat staande houdt. Zij hebben geen knuppels, geen traangas, geen waterkanonnen, geen pantserwagens, geen arrestatie-kungfu-eenheden, geen pepperspray en geen kogels. Met schilden en helmen beschermen zij zich tegen politiegeweld. Door de NIID wapenbeurs te betreden hebben de SEALS een protest laten horen op een plaats waar ieder kritisch geluid met geweld wordt onderdrukt.

Zo'n 50 mensen waren vandaag aanwezig bij de protestactiviteiten tegen de jaarlijkse wapenbeurs, die dit jaar voor het laatst in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag zal plaatsvinden. De Statenhal wordt namelijk afgebroken op grond waarvan er onvoldoende plaats zal zijn voor het tonen van het militaire wapentuig.

Om 14.00 uur zouden de vredesdemonstranten in gepaste dresscode de uitnodiging van de NIID aangaan om de jaarlijkse gratis promovloer cq. de marktplaats te bezoeken om daar (absoluut geweldloos) het gesprek aan te gaan met de marktkraambeheerders van de wapenhandelaren.
Ook zouden ze graag het gesprek aangaan met de aanwezige politici en militairen (dit jaar staan o.a. staatssecretaris van defensie van der Knaap, minister van economische zaken Brinkhorst en generaal buiten dienst Schouten op het sprekersprogramma).

Dit bleek een parodie te zijn op de zogenaamde openheid waarmee de NIID te werk gaat. In werkelijkheid zijn de demonstranten helemaal niet welkom op de beurs en werden ze achter hekken geplaatst.

Een aantal mensen trotseerden het hekwerk door voor de ingang 'voor lijk' te gaan liggen. Zij waren de eersten die werden gearresteerd.

Kort daarna vond de actie van de SEALS plaats die het terrein kwamen opgemarcheerd. Een actie overigens die een deel van de aanwezigen in strijd vond met de strict geweldloze opzet van de manifestatie tegen de wapenbeurs.

Diverse mensen voerden vanmiddag het woord, zoals Martin Broek (Campagne tegen de Wapenhandel), Rob Boogert (Haagse Stadspartij en Samenwerkingsverband Ontwapen), Irene Hadjedakis (Platform Vredescultuur), Bert van Alphen (GroenLinks Den Haag), Tijmen Colijn (SP) die de verhinderde Krista van Velzen verving, Reinold Klooker (Vredeskoerier), wapenlobbyist P.A. Triot, dichter Harry Zevenbergen en de Vredeself.

De manifestatie tegen de wapenbeurs werd georganiseerd door het samenwerkingsverband van vredesorganisaties "Ontwapen!" bestaande uit Haags Vredes Platform, Kerk en Vrede, Onkruit
Steungroep, Wapentuig, Campagne tegen Wapenhandel, Haagse Stadspartij.

In het afgelopen jaar werd ook actie gevoerd tegen de Internationale wapenbeurzen ITEC en de UDT in de RAI in Amsterdam.

Ook dit maal was er weer een flinke politiemacht op de been om de wapenbeurs ongestoord doorgang te kunnen laten vinden. Waarmee Den Haag zich weer als een echte vredesstad heeft laten kennen!

Laatste nieuws 23.00 uur
Alle arrestanten op één na, van de groep die voor 'lijk' ging liggen, zijn inmiddels vrijgelaten. Eén persoon zit nog vast, waarschijnlijk vanwege het niet bij zich hebben van ID of vanwege het anoniem willen blijven.
De SEALS zitten echter nog vast en zullen de nacht in de cel moeten doorbrengen. Onduidelijk is nog of ze morgen vrijgelaten zullen worden of in verzekering worden gesteld.

8 Reacties


Het waren een sutk minder SEALS dan 20 maar wel zeer heldhaftig. Jammer van de slappe hap die achter de hekken bleef staan toekijken hoe hun mede-demonstranten werden geknuppeld terwijl ze op de grond lagen!
1 SEAL was bewusteloos en werd slecht verzorgd door agenten en nog slechter door medisch personeel!

Kijk op indymedia voor meer uitleg

zei: observant op 13/10/2005 om: 16:27u

Inderdaad het eerder genoemde aantal van 20 arrestanten sloeg niet alleen op de SEALS maar op het totale aantal gearresteerden vandaag.
Zie voor meer SEALS-nieuws http://www.indymedia.nl/nl/2005/10/30956.shtml

zei: J.B. Arend op 13/10/2005 om: 17:22u

Opvallend dat zowel hier als op Indy alle niet-Seals meteen maar slappe hap genoemd worden. Niet iedereen is gek (in de positieve zin) genoeg om zich in elkaar te laten knuppelen.

zei: Tyfus op 13/10/2005 om: 19:57u

Ik sta daar niet om de confrontatie aan te gaan, ik sta daar om mijn afschuw tegen oorlog kenbaar te maken. Ik bewonder de mensen die dat wel durven.

zei: Yolanda. op 13/10/2005 om: 20:47u

Wat een geweld en wat een behandeling van politie in opdracht van de Burgemeester.
Tijdens mijn verhoor probeerde men er achter te komen of ik alleen of met een groep was.Of ik werk had en waar ik werkte.Ik zei dat ik dat evt wel met de rechter zou bespreken .Dit ivm een evt boete.
Ik was het niet waard om een ME aan te kijken,moest mijn kop dicht houden en voor me kijken schreeuwde hij.Wat een agressie wat een geweld.

zei: rosa op 14/10/2005 om: 07:32u

Tja, met zijn tienen p de ME afduiken. Is dat heldenmoed of is dat vragen om klappen.

zei: Zeehondje op 14/10/2005 om: 11:21u

don quichot (seals) en sancho panza (niet seals); fijn dat jullie er zijn! (derderangs symphatisant)

zei: schol op 14/10/2005 om: 19:21u

Aan het einde van de middag waren alle arrestanten vrijgelaten. Twee SEALS liepen mank en eentje is inderdaad bewusteloos geweest...

zei: J.B. Arend op 14/10/2005 om: 23:33u


Powered by Greymatter